search icon

Ναυτιλία

Μαρία Αγγελικούση: Στήριξη στο Ελληνικό Νηολόγιο και τη ναυτική εκπαίδευση

Από τα 141 πλοία του ομίλου, τα 119 είναι εγγεγραμμένα στο Ελληνικό Νηολόγιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων δοκίμων που επανδρώνουν τον στόλο του, τόσο εν πλω όσο και στη στεριά, ανέρχεται σε περισσότερους από 1.200

Όσο η ελληνόκτητη ναυτιλία μεγαλώνει, χρόνο με τον χρόνο, με τον αριθμό των πλοίων να έχει φτάσει τα 5.300, τόσο έρχεται ολοένα πιο έντονα στην επικαιρότητα το πρόβλημα με την έλλειψη Ελλήνων ναυτικών που θα επανδρώσουν σε πρώτη φάση τα πλοία και σε δεύτερη τα γραφεία μεταλαμπαδεύοντας την τεχνογνωσία που απέκτησαν στη θάλασσα και συνδυάζοντάς τη με τις σύγχρονες απαιτήσεις της υδάτινης βιομηχανίας.

Πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να αναβαθμίσει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και προς την κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση διαδικασιών. Για τη συνολική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης έχουν εξασφαλιστεί, όπως ενημέρωσε, πάνω από 200 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2021-2027. Παράλληλα, γίνεται συνεχής προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στο Ελληνικό Νηολόγιο.
Πρωτοπόρος τόσο στη στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης όσο και του Ελληνικού Νηολογίου είναι ο όμιλος Αγγελικούση με επικεφαλής τη Μαρία Αγγελικούση, η οποία συνεχίζει με απόλυτη επιτυχία την παράδοση του αείμνηστου πατέρα της Ιωάννη Αγγελικούση.

Ναυτική εκπαίδευση

Η Χιώτισσα στην καταγωγή πλοιοκτήτρια ελέγχει τρεις πλοιοκτήτριες εταιρείες, τις Maran Dry, Maran Tankers και Maran Gas, με στόλο ο οποίος αποτελείται από 141 πλοία στο νερό, συνολικής μεταφορικής ικανότητας 23,5 εκατομμυρίων τόνων dw και 9,4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ άλλα 15 είναι υπό ναυπήγηση.

Από αυτά, 53 είναι δεξαμενόπλοια στο νερό συν τέσσερα υπό ναυπήγηση, 45 LNG Carriers συν 11 υπό ναυπήγηση και 43 φορτηγά πλοία.

Τα πλοία του ομίλου είναι εκείνα που στηρίζουν το Ελληνικό Νηολόγιο. Από τα 141, τα 119 είναι εγγεγραμμένα στο Ελληνικό Νηολόγιο, ποσοστό 84,3%! Επίσης, τα 15 υπό ναυπήγηση πλοία του είναι υπό ελληνική σημαία. Με τα πλοία αυτά ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει στα 156.
Οσον αφορά το σκέλος της ναυτικής εκπαίδευσης, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσία εκπροσώπων θεσμικών φορέων, της ελληνικής ναυτιλίας και φοιτητών που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία, το συνέδριο «Νέες τεχνολογίες για πιο πράσινη ναυτιλία».

Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ναυτιλιακού Πρέσβη Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα και προέδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, από την Isalos.net, υπό την αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με τη συμμετοχή της βρετανικής και της νορβηγικής πρεσβείας στη χώρα.

Το «παρών» έδωσε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αγγελικούση, Σβάινουνγκ Γ.Σ. Στόλε, ο οποίος ανέπτυξε τις σκέψεις του για τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στη στρατηγική του Ομίλου σε ό,τι αφορά την επάνδρωση των πλοίων με Ελληνες ναυτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στον ζωτικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική σημαία για την ανάπτυξη του ομίλου και στάθηκε στην ανάγκη υποστήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών που θα επανδρώσουν τα πλοία του ελληνόκτητου στόλου.

Τόνισε, επίσης, ότι τα επόμενα χρόνια ο όμιλος θα έχει άμεση ανάγκη να ναυτολογήσει ακόμη περισσότερους ναυτικούς.

Αναγνώρισε, δε, το κομβικό έργο που επιτελούν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού υπογραμμίζοντας το υψηλό επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων των Ελλήνων ναυτικών. Οπως επεσήμανε, ο όμιλος Αγγελικούση απορροφά, ετησίως, περισσότερους από 300 νέους Ελληνες δόκιμους ναυτικούς, δείγμα της πίστης και προσήλωσης του ομίλου στον Ελληνα ναυτικό.

Πρωτοβουλίες

Σύμφωνα με τον κ. Στόλε, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων δοκίμων που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο όμιλος Αγγελικούση, τόσο εν πλω όσο και στη στεριά, ανέρχεται σε περισσότερους από 1.200, γεγονός που τον τοποθετεί στην κορυφή των εταιρειών όσον αφορά την πρόσληψη Ελλήνων δοκίμων.

Στη συνέχεια κάλεσε την ελληνική πολιτεία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς οι ανάγκες για καλά εκπαιδευμένους και με τις απαραίτητες δεξιότητες ναυτικούς είναι μεγάλες.

Ειδική αναφορά έκανε στις δύο κεντρικές αξίες οι οποίες χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, τις λειτουργίες του ομίλου Αγγελικούση και είναι η ποιότητα και η ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την εκπαίδευση, προκειμένου οι ναυτικοί που επανδρώνουν τα πλοία του να εξελίσσονται συνεχώς.

Αιχμή του δόρατος στο εν λόγω εγχείρημα συνιστά το in-house training. Ο όμιλος Αγγελικούση διατηρεί Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικών, το Delphic Maritime Training Centre, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες τεχνολογίες, όπως προσομοιωτές, και έχει ως στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση των ναυτικών του αλλά και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του ομίλου στις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να μην επαναπαύονται στις γνώσεις που παρέχονται από το εκπαιδευτικό σύστημα και διαρκώς να αναζητούν μετεκπαίδευση, καθώς οι απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες στη ναυτιλία μεταβάλλονται διαρκώς.

Διαβάστε ακόμη:

Στη φάκα το ένα μετά το άλλο τα βενζινάδικα – «Τρύπιο» το σύστημα εισροών-εκροών 

Ο μυθικός γάμος του «βασιλιά» της Σαντορίνης με φόντο την Καλντέρα (pics + vid)

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Έρχονται αλλαγές στη σήμανση και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Exit mobile version