Το ράλι στη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς και αρχίζουν οι ναύλοι να κατακτούν “απάτητες κορυφές”. Αιτία η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Οι δε ανάγκες αυξήθηκαν μετά την έκρηξη στον Nord Stream.
Ο μεγάλος προμηθευτής είναι πλέον οι ΗΠΑ. Όμως οι αποστάσεις για τη μεταφορά του LNG αυξάνονται τα πλοία δεν είναι πολλά σε σχέση με τη ζήτηση και οι ναύλοι αρχίζουν να εκτοξεύονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το -υπό ελληνική σημαία- LNG Carrier «Yiannis», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων, συμφερόντων Μαρίας Αγγελικούση, το οποίο ναυλώθηκε στη SHELL για ένα ταξίδι, έναντι 400.000 δολαρίων την ημέρα. Θα φορτώσει αμερικανικό LNG στα τέλη Οκτωβρίου και θα το μεταφέρει στην Ευρώπη.
Η Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση, διαθέτει στόλο με 40 LNG ενώ έχει παραγγελίες για τη ναυπήγηση άλλων 11 τα οποία θα παραδοθούν το χρονικό διάστημα από το 2023 έως το 2026 συνολικής αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ημερήσιος ναύλος για ένα LNG Carrier είχε ξεπεράσει τις 300.000 δολάρια με την Maran Gas να το σπάει ξεπερνώντας τις 400.000, ενώ αναλυτές προβλέπουν ότι τα ημερήσια έσοδα στο άμεσο μέλλον μπορεί να αγγίξουν το ένα εκατομμύρια δολάρια.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι Έλληνες πλοιοκτήτες οι οποίοι πρωταγωνιστούν και σε αυτόν τον κλάδο της ναυτιλίας με στόλο που αποτελείται από 133 LNG Carriers και άλλα 39 υπό ναυπήγηση.
Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τους Ιάπωνες με 124 πλοία και ακολουθούν οι Κορεάτες με 49 πλοία και το Κατάρ με 45. Οι Κινέζοι αναπτύσσονται και σήμερα έχουν 25 LNG.
Διαβάστε ακόμα:
Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια…
Ενεργειακή κρίση: Η Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ σε ενέργεια και αλληλεγγύη