ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Λιγότερα φορτία με περισσότερα προς διάθεση δεξαμενόπλοια VLCC δημιουργούν ανισορροπία στην ναυλαγορά

Η Σαουδική Αραβία αυξάνει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Κίνα στα 46 εκατομμύρια βαρέλια αργού για τον Οκτώβριο

Την περασμένη εβδομάδα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αύξηση της προσφοράς VLCC AG για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια αύξησης της προσφοράς. Από την πλευρά του φορτίου, οι προοπτικές εμφανίζονται πιο δύσκολες.

“Η πρόσφατη δραστηριότητα συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά του δείκτη της ζήτησης, γεγονός που οδηγεί σε αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της αγοράς τις επόμενες ημέρες του Σεπτεμβρίου” επισημαίνει η Μαρία Μπερτζελέτου αναλύτρια της SIGNAL:

“Η τρέχουσα ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς πλοίων και της ζήτησης φορτίου εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο θα επηρεάσει τη σταθερότητα της αγοράς. Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του τρίτου τριμήνου, μένει να δούμε αν αυτή η ανισορροπία θα διορθωθεί ή θα επιμείνει, επηρεάζοντας τη σταθερότητα και τη σταθερότητα της αγοράς ναύλων στο μέλλον”.

Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά πετρελαίου είδε ειδήσεις για αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξήσει την προμήθεια αργού πετρελαίου προς την Κίνα τον Οκτώβριο, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών του πετρελαίου που πoυλά στην Ασία.

“Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς του εν μέσω των διακυμάνσεων της παγκόσμιας δυναμικής του πετρελαίου. Σύμφωνα με εμπορικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το Βασίλειο της Σ.Α. σχεδιάζει να στείλει συνολικά 46 εκατομμύρια βαρέλια αργού στην Κίνα τον επόμενο μήνα, μια αύξηση από τα 43 εκατομμύρια βαρέλια που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τον Σεπτέμβριο” εξηγεί η Μαρία Μπερτζελέτου και προσθέτει:

“Αυτή η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς αντανακλά την αυξημένη ζήτηση από τα μεγαλύτερα κρατικά διυλιστήρια της Κίνας, τη Sinopec και την PetroChina. Και οι δύο εταιρείες φέρονται να έχουν ζητήσει πρόσθετες ποσότητες από τη Σαουδική Αραβία για να καλύψουν τις ανάγκες διύλισής τους για τον Οκτώβριο. Η προσαρμογή των επιπέδων προσφοράς υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην εξισορρόπηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου και στην ανταπόκριση στις εξελισσόμενες ανάγκες μεγάλων εισαγωγέων όπως η Κίνα. Καθώς οι εξελίξεις αυτές θα εξελίσσονται, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιφερειακό εμπόριο πετρελαίου και στη δυναμική των τιμών”.

Διαβάστε ακόμη

string(0) ""