Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας στηρίζεται διαχρονικά στην ελληνική ναυτοσύνη και τεχνογνωσία. Η αναβάθμισή της ναυτικής εκπαίδευσης είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Όπως επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης “με κοινή δεδηλωμένη επιθυμία πολιτείας και ναυτιλίας για την αναβίωση της ναυτοσύνης στον τόπο µας, αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος, ξεκίνησε πριν λίγους µήνες µια συντονισµένη προσπάθεια ενηµέρωσης και προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα” και προσθέτει:
“ Η µεγάλη ελληνική ναυτιλία τους απευθύνει µια ανοικτή πρόσκληση σε «μια θάλασσα ευκαιρίες», µε ανοικτούς ορίζοντες επαγγελµατικής και προσωπικής ανέλιξης, σε µια εποχή µε ιδιαίτερες προκλήσεις για εργασιακή αποκατάσταση. Η προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελµα, σε συνδυασµό µε την απαιτούµενη περαιτέρω αύξηση της δυναµικότητας των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού, καθώς και τον αναµενόµενο εκσυγχρονισµό της ναυτικής εκπαίδευσης, θα συντελέσουν καθοριστικά, ώστε να µην χαθεί η ναυτική τεχνογνωσία από τον τόπο µας και να αυξηθεί η παρουσία των Ελλήνων ναυτικών στην ελληνόκτητη ναυτιλία, στόχοι που, σε κάθε περίπτωση, απαιτούν επιµονή και προσήλωση για την επίτευξή τους”.
Ανάμεσα στις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που στηρίζουν την συνεχή εξέλιξη της Ναυτικής εκπαίδευσης
Η Kyklades Maritime Corporation της οικογένειας Αλαφούζου στην οποία φέτος απονεμήθηκε το Βραβείο Ευκράντη “Αρωγής στη Ναυτική Εκπαίδευση”
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν να τιμήσουν την Kyklades Maritime Corporation με το βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση αναγνωρίζοντας ότι η εταιρεία, ακολουθώντας το όρμα του ιδρυτή της, συνεχίζει με σταθερότητα -επί σειρά ετών- να υποστηρίζει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση καθώς και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με σεβασμό στην ελληνική ναυτική παράδοση.
Στην αιτιολογική τους αναφορά επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
“H Kyklades Maritime Corporation αποτελεί ένα παράδειγμα διαχειρίστριας εταιρίας με βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις αφοσίωσης προς τις παραδοσιακές αξίες των καραβοκύρηδων του Αιγαίου. Η αγάπη της εταιρείας προς την ναυτική παράδοση του τόπου αντανακλάται στην ονοματοδοσία των πλοίων της τα οποία ταξιδεύουν στους διεθνείς ωκεανούς φέροντας ονομασίες από τα νησιά των Κυκλάδων.
Βασικός άξονας της στρατηγικής της εταιρείας είναι η μεγάλη παρουσία Ελλήνων αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρεία, τιμώντας την ελληνική ναυτιλιακή παράδοση.
Η Kyklades Maritime Corporation, διαθέτοντας έναν από τους μικρότερους ηλικιακά στόλους στον κόσμο, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό νέων δοκίμων ανά πλοίο συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την καινοτομία με την νέα γενιά ναυτικών της χώρας μας. Ταυτόχρονα, η αρωγή στις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού αλλά και η στήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων για την βελτίωση της δημόσιας εικόνας της ναυτιλίας και των σχέσεων της βιομηχανίας με τους νέους ναυτικούς, αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες της διοίκησης¨”.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Πατρίκιος επισημαίνει: « Για μας η εκπαίδευση συνιστά τον πυλώνα για τη συνέχιση της ναυτικής μας παράδοσης αλλά και για τη διαρκή εξέλιξη και βελτίωση του κλάδου μας. Η εκπαίδευση είναι το εισιτήριο για τη συνεχή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και για την καινοτομία του κλάδου και ανάδειξης του ρόλου της στην κοινωνία».
Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης έχει ρίξει βάρος στην ναυτική εκπαίδευση. O υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε τη διασφάλιση πόρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για την στήριξη και την συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.
Ήδη έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται έργα εκσυγχρονισμού εξοπλισμού και εργαστηρίων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ παράλληλα εκτελείται πρόγραμμα εκπόνησης μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολών ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων θέσεων σπουδαστών στις ΑΕΝ όλης της χώρας, από 1.153 που ήταν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, σε 1.641 για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Παράλληλα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, για την δημιουργία ενός συνολικού σχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με στόχο μέχρι τέλος του 2021 να παρουσιαστεί ένας νέος νόμος πλαίσιο για τη ναυτική εκπαίδευση του μέλλοντος.
Όπως τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης «μέσα από 11 στοχευμένες παρεμβάσεις ψηφιακού χαρακτήρα προχωρούμε στο μεγάλο όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, (ΑΕΝ, ΚΕΣΕΝ, σχολών σωστικών κλπ), ώστε από το νέο ακαδημαϊκό έτος να κάνουμε πράξη την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών της γραμματείας, της ηλεκτρονικής καρτέλας σπουδαστή, της ψηφιακής διαχείρισης του προγράμματος σπουδών από τους διδάσκοντες, καθώς και την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των σχολών».
Έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με συμμετοχή διοικητικών και εκπαιδευτικών, πάλι με την επιστημονική καθοδήγηση του Ιδρύματος Ευγενίδου, για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και την δημιουργία πλατφόρμας εκπαίδευσης εκπαιδευτών.
Διαβάστε ακόμη
Νίκος Εμμανουηλίδης: Πώς η Nestle Ελλάς αψηφά την πανδημία
Η διψήφια διαφορά, το deal του Φουρλή, η μάχη για τους Πεταλιούς και η… γέφυρα του Μονακό
Δάνεια και πρώτη κατοικία: Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε με τον Νέο Πτωχευτικό