search icon

Ναυτιλία

Κουρουμπλής: Αυξήθηκε κατά 17% το ναυτιλιακό συνάλλαγμα

"Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να έρθει αυτή η κυβέρνηση και να ανανεώσει τον εξοπλισμό των ΑΕΝ", δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τα προβλήματα που βιώνει η Μυτιλήνη και η κοινωνία της περιέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Αναφερόμενος στο έργο του Υπουργείου, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 17%, πέρυσι, ενώ φέτος το πρώτο τρίμηνο οι ενδείξεις είναι ότι η αύξηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτό δείχνει, σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου σχετικά με τη Ναυτική εκπαίδευση στο Βόρειο Αιγαίο, με την ενίσχυση των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών. Σημείωσε ότι πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια για να έρθει αυτή η κυβέρνηση και να ανανεώσει τον εξοπλισμό των ΑΕΝ. Ιδρύθηκαν νέα τμήματα στις δύο ΑΕΝ και έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις για μόνιμο προσωπικό, αφού συστάθηκαν συνολικά 115 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ΑΕΝ όλης της χώρας. Για τον εξοπλισμό αυτών των δύο σχολών εντάχθηκε στο περιφερειακό πρόγραμμα 1.130.000 ευρώ. Στην Ακτοπλοΐα τα χρήματα για τις άγονες γραμμές εξυπηρετούν πλέον την κοινωνία και όχι τους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αναβαθμίστηκαν οι συνδέσεις ακόμα και μικρών νησιών, όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρρά, είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι συγκροτήθηκε το Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών για να συνδυαστούν τα δρομολόγια της Ακτοπλοΐας με την Αεροπλοΐα και να εξυπηρετούνται οι πολίτες, ενώ αυξήθηκαν και οι τοπικές συνδέσεις.

Αναφέρθηκε στην εργασία που εκπονεί το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην Ακτοπλοΐα, ώστε να μην είναι ετήσιες οι συμβάσεις ανάθεσης δρομολογίων, αλλά να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, όπως τρία χρόνια, για να έχουν με τη σειρά τους κίνητρο οι επιχειρηματίες και να κάνουν καλύτερες και μεγαλύτερες επενδύσεις.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι νησιώτες να αισθάνονται το σταθερό ενδιαφέρον αυτής της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην κινητοποίηση του Υπουργείου ώστε να διατεθούν ευρωπαϊκά προγράμματα για την νησιωτική πολιτική και την πολυδιακηρυγμένη εδαφική συνοχή της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα λιμάνια και τις νομιμοποιήσεις των αυθαίρετων εγκαταστάσεων, στα ορφανά λιμάνια και στη δυνατότητα των μικρών νησιωτικών δήμων κάτω των 5000 κατοίκων να συνάπτουν μόνοι τους συμβάσεις για τη σύνδεσή τους. Τόνισε τη σημασία του Μεταφορικού Ισοδυνάμου το οποίο συζητιόταν για 40 χρόνια, αλλά τώρα υλοποιείται από την κυβέρνηση Τσίπρα και τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα επιστρέφονται στους λογαριασμούς των επιβατών και των εταιριών που διακινούν εμπορεύματα.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα των τουριστικών σκαφών, με το νέο νόμο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αύξηση της κρουαζιέρας.

Νωρίτερα ο κ. Κουρουμπλής συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και τον Διευθυντή του Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης Yποναύαρχο ΛΣ Γιάννη Αργυρίου, είχε συνάντηση με τον εκτελούντα χρέη Διοικητού της 9ης ΠΕΔΙΛΣ Πλοίαρχο ΛΣ Θεοφάνη Κούρκουλο και τον υπολιμενάρχη Μυτιλήνης Αντιπλοίαρχο ΛΣ Κώστα Φλουρή.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, κκ Ιωάννης Γιανέλλης Θεοδοσιάδης, Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Τεμπονέρας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της στέγασης του Λιμεναρχείου και προωθήθηκαν λύσεις.

Ακολούθησε συνάντηση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων του Σώματος, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΕΠΛΣ Λέσβου, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Φώτης Γαρουφαλιάς έθεσε ζητήματα του Κλάδου. Ετέθησαν τα ζητήματα της ενίσχυσης του προσωπικού, λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών, του υπολογισμού των περιπολιών και των πλευσίμων, της συνταγογράφησης φαρμάκων. Ειδική αναφορά έγινε στον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Νικόλαο Γκόλια.

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε τα αιτήματα λογικά και ανθρώπινα και έδωσε οδηγίες για να δρομολογηθούν λύσεις. Ζήτησε από τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «να συνεχίσουν να δείχνουν επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να μείνει η πατρίδα μακριά από πρόσθετες περιπέτειες». Ζήτησε ακόμα από τα στελέχη να συνεχίσουν να καταθέτουν την ανθρωπιά τους στις επιχειρήσεις για τη διάσωση προσφύγων.

Ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν σηκώσει πραγματικά όλο το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, ακόμα και με προσωπικό κόστος. Χαρακτήρισε τα αιτήματα δίκαια και ζήτησε να ικανοποιηθούν.

Exit mobile version