Το Εγχειρίδιο “The Marine Cyber Security Framework” το οποίο θα συμβάλει στην αξιολόγηση του επιπέδου προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες και στα πλοία το οποίο μοίρασε δωρεάν το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος στα μέλη του.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Πρόκειται για έναν Κώδικα Κυβερνοασφάλειας. Ένα πλαίσιο καθοδήγησης που απευθύνεται ειδικά σε ναυτιλιακές οργανώσεις, όχι μόνο στην ποντοπόρο ναυτιλία αλλά και στην ακτοπλοΐα, τα πλοία μικρών αποστάσεων, ημερόπλοια, κρουαζιερόπλοια, ρυμουλκά, αλιευτικά, λιμενικές εγκαταστάσεις και γενικά στη ναυτική συστάδα (maritime cluster). Αυτή η μεθοδολογία λειτουργεί ως καθοδήγηση, επιτρέποντας σε κάθε τμήμα IT να διαθέτει ένα πλαίσιο που από μόνο του οδηγεί στη συμμόρφωση με τα πρότυπα του IMO και της NIS2.

Διαβάστε εδω το εγχειρίδιο

Τον συνέταξε η ThreatScene η οποία  έχει δημιουργήσει μια δωρεάν πλατφόρμα όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να συνδεθούν και να πραγματοποιήσουν αυτοαξιολόγηση για να λάβουν μια εκτίμηση κινδύνου με βάση το πλαίσιο MARINE.

Αυτό τους δείχνει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σε σχέση με τον κλάδο και βοηθά τη διοίκηση να έχει πλήρη εικόνα της ανθεκτικότητάς τους.

Ο δρ Γιώργος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισε «Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπαγόμαστε στο NIS2 και υπάρχει η λάθος αντίληψη ότι δεν μπορούν να χτυπηθούν τα πλοία με κυβερνοεπιθέσεις. Όμως εάν χτυπηθεί το πλοίο μπορεί η ζημιά να είναι τεράστια όπως και η μόλυνση που πιθανόν να ακολουθήσει. Η άψογη συνεργασία μας με τη ThreatScene και το νέο Κώδικα Κυβερνοασφάλειας, μας βοηθάει να παρέχουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες, ότι χρειάζεται για να θωρακιστεί η ασφάλειά τους».

Διαβάστε ακόμη

Μάριο Ντράγκι: «Κενό ηγεσίας» στην ΕΕ

Επιχειρήσεις: Λήγει η προθεσμία για επιχορήγηση έως 100% με την πρόσληψη ανέργων

Στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου στρέφονται οι επενδυτές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα