search icon

Ναυτιλία

EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: To ταξίδι της έκθεσης για το 1821 στα νησιά του Αιγαίου

Η πλωτή έκθεση που εντάχθηκε στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση επισκέφτηκε 14 νησιά σε μια συνολική διαδρομή 640 ναυτικών μιλίων, μεταφέροντας κειμήλια του Αγώνα

Ζήτω το Ναυτικό μας, Ζήτω η Πατρίδα μας!». Με τις λέξεις αυτές ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος σήμανε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, κάτω από την επιβλητική θωριά του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ», στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, την ολοκλήρωση του ταξιδιού της πλωτής έκθεσης με τίτλο «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21».

Η έκθεση εντάχθηκε στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και συνδιοργανώθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, το Κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» και την Τράπεζα Πειραιώς. Φιλοξενήθηκε στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS), το οποίο διέπλευσε το Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου επισκεπτόμενο 14 νησιά και μεταφέροντας κειμήλια, όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, το Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα.

Ο καπετάν Παναγιώτης ήταν παρών σε όλη τη διάρκεια του μοναδικού αυτού ταξιδιού.

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που μας αξίωσε με την πρωτοβουλία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και τη βοήθεια της Τράπεζας Πειραιώς να πραγματοποιήσουμε αυτό το μοναδικό προσκύνημα στα νησιά του Αιγαίου» είπε ο καπετάνιος:

«Η επαφή αυτή μού έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω την αυθεντικότητα του Έλληνα της νησιωτικής επαρχίας και να καταλήξω ότι στο τέλος της γραφής αυτόχθονες και επισκεπτόμενοι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο κράμα. Η συνειδητοποίηση αυτής της βαριάς και ευλογημένης κληρονομιάς μάς γεμίζει ρίγη πατριωτισμού, ψυχικής ευφορίας και βαθιάς και άπειρης ευγνωμοσύνης, για αυτούς που με τις θυσίες, τους αγώνες, τους θριάμβους και τα παθήματά τους μας χάρισαν τη λευτεριά και μας έφεραν στο… “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”».

Τα νησιά, τα οποία επισκέφτηκε η πλωτή έκθεση, σε μια συνολική διαδρομή 640 ναυτικών μιλίων, ήταν κατά τη σειρά του δρομολογίου: η Χίος (Χώρα και Καρδάμυλα), οι Οινούσσες, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Αγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, τα Ψαρά, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Υδρα, ο Πόρος και η Αίγινα. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν την τρίτη εβδομάδα του ταξιδιού, η προγραμματισμένη προσέγγιση στην Ανδρο δεν πραγματοποιήθηκε. Σε όλα τα λιμάνια κατάπλου της πλωτής έκθεσης, η υποδοχή του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης και συγκινητική, με τον αριθμό των επισκεπτών να ανέρχεται στις 4.000.
Ο Sir Ευθύμιος Ηλ. Μητρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» -Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης και πρώην γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ με τη σειρά του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα της πλωτής έκθεσης έγκειτο στο γεγονός ότι, ενώ για να δει κάποιος μια οποιαδήποτε έκθεση θα πρέπει να πάει στον χώρο που τη φιλοξενεί, συνήθως σε μία μεγαλούπολη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.), στην περίπτωση της δικής μας, αντί οι κάτοικοι των νησιών που επισκεφτήκαμε να ταξιδέψουν στην έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα για να δουν και να θαυμάσουν τα εκθέματά της, πήγε η έκθεση στα λιμάνια τους, σχεδόν έξω από τη θύρα του σπιτιού τους, προκαλώντας τους να την επισκεφθούν» και συνέχισε:

«Το ταξίδι απλόχερα γέμισε όλους εμάς που είχαμε την καλοτυχία να συμμετάσχουμε στο ξετύλιγμα των ποικίλων φάσεών του, με πρωτόγνωρη χαρά, αγαλλίαση και ανάταση ψυχής – με αποκορύφωμα τον είσπλου, πριν τέσσερις ημέρες, του “Μάνια” και των συνοδευόντων σκαφών “Christianne B” και “Ατοκος” στο λιμάνι της Υδρας, όπου, υπό τις κωδωνοκρουσίες της Ιεράς Μητροπόλεως, μας υποδέχθηκαν ο κλήρος και οι τοπικές αρχές. Επιδίωξή μας ήταν να μεταφέρουμε την ψυχή της Επανάστασης στα νησιά του δρομολογίου μας αποσκοπώντας όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης του Αγώνα των ηρωικών μας προγόνων αλλά και στην τόνωση του εθνικού μας φρονήματος, σε μία εποχή και σε ένα πέλαγος όπου αμφισβητούνται, παρά πάσαν έννοια δικαίου και ηθικής, η εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Συγκινητική ήταν η σκηνή που ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος παρουσίασε την ανθυποπλοίαρχο Μαρία Μαστοροπούλου ως παράδειγμα θέλησης και αντιμετώπισης με σθένος των αντιξοοτήτων της ζωής:
«Η Μαρία Μαστοροπούλου που κάθεται δίπλα μου κατάγεται από τα Κρέστενα, ανθυποπλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού, της οποίας το σπίτι κάηκε πριν από μέρες. Οταν το έμαθα και την προέτρεψα να επιστρέψει, εκείνη αρνήθηκε γατί ήθελε να ολοκληρώσει την παρούσα εθελοντική, εκπαιδευτική αποστολή. Το μόνο που μου ζήτησε είναι να μπαρκάρει αμέσως σε καράβι για να συμβάλει στις δυσκολίες της εννεαμελούς της οικογένειας. Αυτοί, είστε, είμαστε οι απόγονοι των ηρώων της θάλασσας και της στεριάς που μας απελευθέρωσαν».

Η εκδήλωση για την τελετή λήξης τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με τιμώμενα πρόσωπα τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη. Εκ μέρους του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» απονεμήθηκαν αναμνηστικοί θυρεοί στους τιμώμενους Αρχηγούς και στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιο Χατζηνικολάου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Λοτζ, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός και νυν βουλευτής Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιώς Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Σπυρίδων Ευαγγελίδης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών Πειραιώς και Παλαιού Φαλήρου, δημοσιογράφοι και πλήθος εκλεκτών προσκεκλημένων.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΦΚΑ: Έρχονται τον Οκτώβριο οι νέοι ιδιώτες managers

Gov ERP: Η μεταρρύθμιση που μεταμορφώνει το κράτος

Κρουαζιέρα: Ακυρώσεις ταξιδιών και λιγότερη… πίτσα λόγω της έλλειψης προσωπικού

Exit mobile version