Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις 7 Μαρτίου 2024 στη διάρκεια της δεύτερης συνόδου του 14ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου- the Second Session of the 14th National People’s Congress. Απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές των κινεζικών εξωτερικών υποθέσεων, τις σχέσεις Κίνας-Ρωσία τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, τις σχέσεις Κίνας-ΕΕ, την Ουκρανία, τις συγκρούσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης και τα ζητήματα της Ταϊβάν κ.λπ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η υπ’ αριθμόν ένα πραγματικότητα στον σημερινό κόσμο είναι ότι όλες οι χώρες ανεβαίνουν και πέφτουν μαζί και ότι ο ασφαλής δρόμος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι η αμοιβαία βοήθεια και η συνεργασία που θα είναι επωφελής για όλους. Το μέλλον της ανθρωπότητας θα πρέπει να αποφασιστεί από όλες τις χώρες μαζί και ότι το μέλλον του κόσμου θα πρέπει να οικοδομηθεί από όλους τους λαούς μαζί».
Ειδική αναφορά έκανε στο σχέδιο «ένας Δρόμος-μία Ζώνη» στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται και το λιμάνι του Πειραιά:
«Από τότε που ο πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε τον BRI πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, η συνεργασία Belt and Road έχει αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα. Η BRI έχει γίνει το πιο δημοφιλές παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και η μεγαλύτερη πλατφόρμα για τη διεθνή συνεργασία. Έχει επίσης γίνει ένας δρόμος προς τη συνεργασία, τις ευκαιρίες και την ευημερία για τις χώρες-εταίρους που επιδιώκουν την κοινή ανάπτυξη.
Η Κίνα θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να διατηρήσει το πνεύμα του Δρόμου του Μεταξιού, να υλοποιήσει τα αποτελέσματα του Τρίτου Φόρουμ Ζώνης και Δρόμου για τη Διεθνή Συνεργασία και να εγκαινιάσει μια δεύτερη χρυσή δεκαετία της συνεργασίας Ζώνης και Δρόμου.
Ο τύπος εκσυγχρονισμού που επιδιώκει η Κίνα δεν είναι αυτός που ωφελεί μόνο την Κίνα. Ελπίζουμε ότι η υψηλής ποιότητας συνεργασία για τη Ζώνη και τον Δρόμο θα αποτελέσει μοχλό για την κοινή ανάπτυξη όλων των χωρών και επιταχυντή για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του κόσμου».
Οι σχέσεις με την ΕΕ: «Η ταυτόχρονη επισήμανση της Κίνας ως εταίρου, ανταγωνιστή και συστημικού αντιπάλου δεν συνάδει με την πραγματικότητα ούτε είναι βιώσιμη. Αντιθέτως, το μόνο που προκαλεί είναι περισπασμούς και δημιουργεί εμπόδια στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ. Είναι σαν να οδηγείς σε μια διάβαση και να βρίσκεις τα κόκκινα, κίτρινα και πράσινα φώτα αναμμένα ταυτόχρονα. Πώς μπορείς να συνεχίσεις;
Στο πλαίσιο των σχέσεων Κίνας-ΕΕ, οι δύο πλευρές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται δικαίως ως εταίροι. Η συνεργασία θα πρέπει να είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό της σχέσης, η αυτονομία η βασική της αξία και το win-win το μέλλον της. Ελπίζουμε ότι οι σχέσεις Κίνας-ΕΕ θα προχωρήσουν ομαλά με πράσινο φως σε κάθε διάβαση.
Μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Κίνας. Μια ισχυρή Κίνα είναι επίσης προς το θεμελιώδες συμφέρον της Ευρώπης.
Όσο η Κίνα και η Ευρώπη εμπλέκονται σε αμοιβαία επωφελή συνεργασία, καμία προσπάθεια δημιουργίας αντιπαράθεσης μπλοκ δεν θα πετύχει- όσο η Κίνα και η Ευρώπη παραμένουν προσηλωμένες στο άνοιγμα και την αμοιβαία ωφέλεια, η αποπαγκοσμιοποίηση δεν θα επικρατήσει».
Σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ: «Αν οι ΗΠΑ λένε άλλα και κάνουν άλλα, πού είναι η αξιοπιστία τους ως μεγάλη χώρα; Αν νευριάζουν κάθε φορά που ακούνε τη λέξη “Κίνα”, πού είναι η εμπιστοσύνη τους ως μεγάλη χώρα; Αν θέλουν μόνο να ευημερούν οι ίδιες, αλλά αρνούνται τη νόμιμη ανάπτυξη άλλων χωρών, πού είναι η διεθνής δικαιοσύνη; Εάν μονοπωλεί επίμονα το υψηλό επίπεδο της αλυσίδας αξίας και κρατά την Κίνα στο χαμηλό επίπεδο, πού είναι η δικαιοσύνη στον ανταγωνισμό;
Η πρόκληση για τις ΗΠΑ προέρχεται από τις ίδιες, όχι από την Κίνα. Εάν οι ΗΠΑ έχουν εμμονή με την καταστολή της Κίνας, τελικά θα βλάψουν τον εαυτό τους.
Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να έχουν καθαρό βλέμμα για την τάση των καιρών, να δουν την ανάπτυξη της Κίνας αντικειμενικά και ορθολογικά, να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές με την Κίνα προληπτικά και πραγματιστικά και να ενεργήσουν για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους».
Για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε: «Το ρωσικό φυσικό αέριο τροφοδοτεί πολλά κινεζικά νοικοκυριά και τα κινεζικής κατασκευής αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους ρωσικούς δρόμους. Όλα αυτά δείχνουν την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις ευρείες προοπτικές της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας.
Η διατήρηση και ανάπτυξη της σχέσης Κίνας-Ρωσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο πλευρών με βάση τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών. Είναι επίσης αυτό που πρέπει να κάνουμε για να συμβαδίσουμε με την τάση του κόσμου».
Για το Παλαιστινιακό: «Η αποτυχία να τερματιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από την παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση σήμερα, στον 21ο αιώνα, αποτελεί τραγωδία για την ανθρωπότητα και ντροπή για τον πολιτισμό. Τίποτα δεν δικαιολογεί την παράταση της σύγκρουσης ή τη δολοφονία του άμαχου πληθυσμού.
Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη και καλούμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσουν να θέτουν εμπόδια για το σκοπό αυτό. Καλούμε για μια πιο ευρεία, πιο έγκυρη και πιο αποτελεσματική διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την εκπόνηση ενός χρονοδιαγράμματος και ενός οδικού χάρτη για τη λύση των δύο κρατών» για να προσθέσει:
«Σε όλα τα καυτά ζητήματα, η Κίνα προωθεί πάντα συνομιλίες για την ειρήνη. Ποτέ δεν ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Όλοι οι λαοί στον κόσμο έχουν στις καρδιές τους το αίσθημα της δικαιοσύνης. Η αξιοπιστία προηγείται της επιρροής.
Θα συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να οικοδομήσουμε συναίνεση για τον τερματισμό των συγκρούσεων, να ανοίξουμε το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες και να αγωνιστούμε για έναν κόσμο διαρκούς ειρήνης και κοινής ασφάλειας».
Για το θέμα της Ταιβάν είπε: «Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη – θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική επανένωση με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια. Η κατώτατη γραμμή μας είναι επίσης αρκετά σαφής – δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να διαχωριστεί η Ταϊβάν από τη μητέρα πατρίδα.
Όποιος συμμετέχει στην “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” στο νησί θα λογοδοτήσει στην ιστορία. Όποιος στον κόσμο συνωμοτεί και υποστηρίζει την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν” θα καεί επειδή παίζει με τη φωτιά και θα γευτεί τον πικρό καρπό των πράξεών του».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφερε: «Η Κίνα υποστηρίζει τη διεξαγωγή, εν ευθέτω χρόνω, μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που θα αναγνωρίζεται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία και θα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και δίκαιες συζητήσεις για όλα τα ειρηνευτικά σχέδια».
Για την Αφρική: «Η Κίνα και η Αφρική είναι αδέλφια που αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με ειλικρίνεια και μοιράζονται ένα κοινό μέλλον. Αγωνιστήκαμε ώμο με ώμο κατά του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλον στην επιδίωξη της ανάπτυξης. Πάντα υπερασπιζόμασταν τη δικαιοσύνη σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο.
Η Κίνα θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό των Αφρικανών αδελφών μας και υποστηρίζει μια Αφρική που είναι πραγματικά ανεξάρτητη σε σκέψη και ιδέες. Η Κίνα θα βοηθήσει την Αφρική στην οικοδόμηση ικανοτήτων για αυτοδύναμη ανάπτυξη και θα υποστηρίξει τον ταχύτερο εκσυγχρονισμό στην Αφρική».
Για τον ΟΗΕ: Ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί, όχι να αποδυναμωθεί, και το καθεστώς του ΟΗΕ πρέπει να διατηρηθεί, όχι να αντικατασταθεί.
Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να στηρίξουμε τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση του ΟΗΕ. Με βάση το διεθνές κράτος δικαίου, την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη ως αρχή, τη συνεργασία με στόχο τη νίκη για όλους και την αποτελεσματική δράση ως προσανατολισμό, θα ασκήσουμε πραγματική πολυμέρεια και θα προωθήσουμε μεγαλύτερη δημοκρατία και κράτος δικαίου στις διεθνείς σχέσεις.
Διαβάστε ακόμη
Πακέτο €3,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις
Ρωσία: Η προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης αναστατώνει την παγκόσμια αγορά
Αυτή είναι η πολυτελής βίλα στη Μύκονο με την οποία φλερτάρει ο Τούρκος σεφ Salt Bae (pics + vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ