Οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές στην Κίνα, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και τα φιλόδοξα σχέδια της Ινδίας για αύξηση της δυναμικότητας διύλισης αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν ενθαρρυντικές προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου και τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων.
Με την αυγή του νέου έτους, η παγκόσμια οικονομία παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της Κίνας. Το ενδιαφέρον στους οικονομικούς κύκλους εστιάζει έντονα στις πολιτικές αποφάσεις του Πεκίνου για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων, ιδίως στον τομέα των ακινήτων και τις επιπτώσεις τους στη ζήτηση εμπορευμάτων.
Με στόχο την καλύτερη υποστήριξη της οικονομίας της χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προετοιμάζεται για μια μεταρρυθμιστική αλλαγή στο πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής το 2025, εγκαταλείποντας τους παραδοσιακούς ποσοτικούς στόχους δανεισμού και υιοθετώντας μια πιο συμβατική προσέγγιση βασισμένη σε επιτόκια, όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι δυτικές κεντρικές τράπεζες.
«Αυτή η στρατηγική στροφή αποτελεί τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στη νομισματική πολιτική της Κίνας τα τελευταία χρόνια, καθοδηγούμενη από πολλούς βασικούς παράγοντες της εγχώριας οικονομίας. Η αλλαγή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει ύφεση στην αγορά ακινήτων που έχει περιορίσει τη ζήτηση για πίστωση και έχει αναδείξει τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers και συνεχίζουν:
«Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ο Κόλπος του Μεξικού στις ΗΠΑ ετοιμάζεται για ένα σημαντικό ορόσημο το 2025, με την παραγωγή πετρελαίου να αναμένεται να φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε πολλά μεγάλα έργα βαθιάς γεώτρησης που προγραμματίζονται να τεθούν σε λειτουργία, όπως το πεδίο Whale της Shell και το πεδίο Shenandoah της Beacon Offshore Energy, τα οποία μαζί θα μπορούσαν να προσθέσουν πάνω από 200.000 βαρέλια ημερησίως στη δυναμικότητα παραγωγής.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αυξανόμενη ικανότητα της βιομηχανίας να εκμεταλλεύεται τα υψηλής πίεσης αποθέματα του Παλαιογενούς σχηματισμού. Μετά την επιτυχία της Chevron στο πεδίο Anchor το 2024, το Shenandoah θα γίνει το δεύτερο πεδίο που θα παράγει από σχηματισμούς με πίεση 20.000 psi. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την εκμετάλλευση πόρων που προηγουμένως θεωρούνταν απρόσιτοι, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για εξερεύνηση σε μεγάλα βάθη, όπως αποδεικνύεται από την εκτίμηση της BP για 10 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακαλυφθέντων πόρων στο Παλαιογενές του Κόλπου του Μεξικού».
Τα φιλόδοξα σχέδια της Ινδίας για αύξηση της δυναμικότητας διύλισης υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο ρόλο της στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, με προβλεπόμενη αύξηση άνω του 20% μέχρι το 2028, φτάνοντας τα 309 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτή η σημαντική ανάπτυξη οφείλεται τόσο στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση όσο και στις επεκτεινόμενες εξαγωγικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα προς την Ευρώπη λόγω γεωπολιτικών αλλαγών.
Η στρατηγική επέκτασης δυναμικότητας ξεχωρίζει για την προσέγγισή της, που συνδυάζει επεκτάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων (58% της προβλεπόμενης ανάπτυξης) με νέα έργα. Σημαντικές εξελίξεις περιλαμβάνουν το συγκρότημα HRRL στο Rajasthan και το νέο διυλιστήριο 9 εκατομμυρίων τόνων ετησίως της Chennai Petroleum, που στοχεύουν στην παραγωγή καυσίμων υψηλότερης ποιότητας για την κάλυψη των εξελισσόμενων περιβαλλοντικών προτύπων.
Η κλίμακα και ο χρόνος αυτών των επενδύσεων θέτουν την Ινδία σε θέση να αναδειχθεί σε ακόμη σημαντικότερο παίκτη στις παγκόσμιες αγορές πετρελαϊκών προϊόντων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της αυξανόμενης εγχώριας αγοράς της.
Διαβάστε ακόμη
Κατερίνα Μαλαματίνα: Αντιμέτωπη με το σφυρί για ιδιοκτησίες στη Μύκονο (pics)
ΥΠΕΘΟ: «Στοίχημα» για δηλώσεις εισοδήματος χωρίς παράταση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα