Τελετή μνήμης για την 74η επέτειο από το ξέσπασμα του κορεατικού πολέμου στο Μνημείο του Κορεατικού Πολέμου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Παπάγου-Χολαργού πραγματοποίησε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελληνική Δημοκρατία την περασμένη Τρίτη 25 Ιουνίου.

Την τελετή τίμησαν ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Δημήτριος Χούπης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Αθανάσιος Βαλυράκης, Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, ο Στυλιανός Δράκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κορεατικού Πολέμου, η Anna-Karine Asselin, Πρέσβειρα του Καναδά, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των Ελλήνων Βετεράνων του Κορεατικού Πολέμου.

Στην επιμνημόσυνη ομιλία του, ο Jung Il Lee, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας, εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση προς τους βετεράνους του Κορεατικού Πολέμου και τις οικογένειές τους εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας.

“Είναι πάντα μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι μπροστά σας κάθε χρόνο, και να θυμόμαστε το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας που συνέβη πριν από 74 χρόνια. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τις ευγενείς θυσίες που περήφανα εξασφάλισαν τη Δημοκρατία της Κορέας “ ήταν τα πρώτα λόγια του πρέσβη:

“Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον βετεράνους του πολέμου της Κορέας, των οποίων το θάρρος, η θυσία και δέσμευση υπερασπίστηκαν την ελευθερία της Δημοκρατίας της Κορέας. Εκφράζω επίσης τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στους στις οικογένειες που πενθούν, οι οποίες έχουν υπομείνει το οδυνηρό βάρος του θλίψη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, η Νότια Κορέα έχει επιτύχει εξαιρετική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, βασισμένη στην αφοσίωση αυτών των μεγάλων ηρώων. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βετεράνοι του πολέμου της Κορέας δεν ξεχάστηκαν ποτέ στην Κορέα, καθώς και παγκοσμίως”.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Κορέας:

“Οι θυσίες των βετεράνων του πολέμου της Κορέας δεν συνέβαλαν μόνο στην ανάπτυξη της Κορέας, αλλά αποτέλεσαν επίσης ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ των Κορέα και Ελλάδα. Αποτέλεσαν το θεμέλιο της των σχέσεών μας.

Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση ειδικά στον τομέα της ναυτιλίας. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Ελλάδα αντιπροσωπεύει στη ναυτιλία το 20% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητα του στόλου και, η Κορέα είναι μία από τις καλύτερες παγκοσμίως ναυπηγική βιομηχανία” και προσέθεσε:

“Τώρα, ελπίζουμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Επίσης, συνεργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις κοινές μας αξίες. Εμείς θα επιδιώξουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των προσπαθειών της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση μιας αμυντικής καινοτομίας.

Η Κορέα, έχοντας καταταγεί αξιοσημείωτα μεταξύ των 10 πρώτων χωρών σε παγκοσμίως σε αμυντικές εξαγωγές τα τελευταία 5 χρόνια (2019-2023), είναι σίγουρα σε καλή θέση να συμβάλει σε αυτή την ελληνική προσπάθεια.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη θέσει τις βάσεις για μια τέτοια πρωτοβουλίες, με Μνημόνιο Συνεννόησης για την αμυντική συνεργασία που υπογράφηκε το 2022. Σύμφωνα με αυτό το MOU, η Κορέα ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία, Hyundai Heavy Industries, ευελπιστεί πρόσφατα να συμβάλει στην ελληνική αγορά σκαφών ακτοφυλακής”.

Στη συνέχεια ο πρέσβης αναφέρθηκε στη Βόρειο Κορέα:

“Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα, μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια από την Σεούλ, παραμένει ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη. Ο λαός της Βόρειας Κορέας ζει στερημένος από την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνήθως υποφέρει από την πείνα.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να απορρίπτει την ιστορική πρόοδο, αλλά επιλέγει μόνο ένα δρόμο της οπισθοδρόμησης θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας με την εμπλοκή σε παράνομες στρατιωτικές προκλήσεις. Επιπλέον αγνοεί και παραβιάζοντας κατάφωρα πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπροσθέτως , η Βόρεια Κορέα υπέγραψε εκ νέου την “Συνολική στρατηγική συμφωνία εταιρικής σχέσης” με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της θητείας του Πούτιν στις 19 Ιουνίου. Αυτή η “συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών κατά των δύο χωρών. Αυτό το είδος της στρατιωτικής συνεργασία από τις χώρες που έχουν ήδη διεξάγει απρόκλητη επίθεση στον πόλεμο της Κορέας και στον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη περιφρόνηση της διεθνούς ευθύνης και των διεθνών κανόνων”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους συμμάχους της Ν. Κορέας:

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, σε αυτή την απαιτητική εποχή της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας, είναι πολύ πιο κρίσιμο για εμάς να σταθούμε αλληλέγγυοι και να στείλουμε ένα ενιαίο ισχυρό μήνυμα ότι η επιδίωξη της ειρήνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας θα θριαμβεύει πάντα έναντι της στρατιωτικής επιθετικότητας. Με βάση τη συνδυασμένη αμυντική ικανότητα και συνεργασία με τους συμμάχους και τους φίλους μας, όπως η Ελλάδα, η Σεούλ θα συνεχίσει να ενισχύσει την “εκτεταμένη αποτροπή” έναντι της Βόρειας Κορέας”.

Ο πρέσβης ανακοίνωσε ότι θα αδελφοποιηθούν η πόλη “Yeoju” στην Κορέα με τον δήμο Παπάγου στην Ελλάδα. Και οι δύο φιλοξενούν εξίσου μνημεία του Κορεατικού Πολέμου.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Οι περικοπές ενέργειας συνιστούν «νάρκη» στο ευνοϊκό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ

Περιστέρης: Μετατίθεται για το 2025 η παράδοση Αττικής Οδού και Εγνατίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αβεβαιότητες και προκλήσεις «βλέπουν» ΤτΕ, ΕΔΣ και ΚΕΠΕ (διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ