© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η κρουαζιέρα είναι ο μεγαλύτερος κλάδος θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα και παγκοσμίως και αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για πολλούς προορισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι συμβάλλει στη δημιουργία παγκόσμιων προορισμών στην Ελλάδα, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 50% των επιβατών κρουαζιέρας επιστρέφουν ως κανονικοί τουρίστες, αποδεικνύοντας την τεράστια σημασία της για τη συνολική τουριστική οικονομία.
Μιλώντας ο κ. Ιωάννης Μπρας, διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting και πρέσβης της Seatrade Cruise, επισημαίνει ότι «το 2025 σηματοδοτεί μια κρίσιμη χρονιά για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Καθώς οι παγκόσμιες επιδόσεις δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη, η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στρατηγικά ώστε να ενισχύσει τη θέση της».
Τα τελευταία στοιχεία
Αναφερόμενος στην κατάσταση της κρουαζιέρας το 2025 και στις μελλοντικές προκλήσεις με βάση τα τελευταία στοιχεία επισημαίνει:
■ Το 2025 αναμένεται να ταξιδέψουν 36,2 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας, αυξημένοι από τα 30 εκατομμύρια το 2022 (+20%).
■ Ο παγκόσμιος στόλος ανέρχεται σήμερα σε 461 πλοία, με προοπτική να φτάσει τα 528 μέχρι το 2033 (67 πλοία σε παραγγελία με 169.702 νέες κλίνες και μέση χωρητικότητα 2.533 επιβάτες).
■ Για το 2025 αναμένουμε 15 νέα πλοία με συνολικές 38.639 νέες κλίνες και 2.566 επιβάτες μέση χωρητικότητα ανά πλοίο, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια νέους επιβάτες σε ετήσια βάση.
■ Η Μεσόγειος κατέχει το 15,9% της παγκόσμιας χωρητικότητας το 2025, με 260 πλοία να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, από 14,8% το 2022, ενώ η Καραϊβική διατηρεί την κυριαρχία της με 40,6%.
■ Στην Ελλάδα οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έχουν αυξηθεί κατά 22% από το 2022 έως το 2025, με τον Πειραιά να σημειώνει ρεκόρ αφίξεων (+19%).
■ Τα ελληνικά λιμάνια υποδέχτηκαν πάνω από 6,8 εκατομμύρια επιβάτες το 2024, με τις πέντε κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το 2025 να είναι οι MSC Cruises, Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line και Silversea, ενώ το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,5 εκατομμύρια.
Εστιάζοντας στην επιβολή τέλους επιβατών κρουαζιέρας, επισημαίνει την ανάγκη για ενιαία πολιτική: «Η κυβέρνηση και οι φορείς πρέπει να έχουν σταθερή και διαρκή επικοινωνία με τις εταιρείες για θέματα ανάπτυξης και προγραμματισμού της κρουαζιέρας, διασφαλίζοντας μια στρατηγική και ισορροπημένη προσέγγιση. Το 2025 έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη για αναθεώρηση του τέλους κρουαζιέρας μετά τα γεγονότα στη Σαντορίνη. Η επιβολή διαφορετικών χρεώσεων μεταξύ των λιμένων δημιουργεί αστάθεια και δυσκολεύει τον προγραμματισμό των εταιρειών».
Ο ίδιος εξηγεί: «Πρέπει να εφαρμοστεί ένα ενιαίο τέλος κρουαζιέρας για όλη την Ελλάδα, όλο τον χρόνο, το οποίο:
■ Θα διασφαλίζει δίκαιη και σταθερή τιμολόγηση για όλες τις κρουαζιέρες σε όλους τους προορισμούς, το οποίο αναμένεται να έχει τα ίδια συνολικά οφέλη, όπως το σημερινό που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.
■ Θα ενισχύει τις τοπικές κοινότητες χρηματοδοτώντας υποδομές και βιώσιμες επενδύσεις για τα λιμάνια.
■ Δεν θα αποθαρρύνει την ανάπτυξη του κλάδου, κρατώντας την Ελλάδα ανταγωνιστική έναντι της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ισπανίας».
Οπως επισημαίνει στη συνέχεια της συζήτησης, «η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σύστημα διαχείρισης κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (Berth Allocation System) που θα επιτρέψει καλύτερο προγραμματισμό των αφίξεων, αποτρέποντας τη συμφόρηση στα δημοφιλή λιμάνια. Ενα τέτοιο σύστημα:
■ Θα επιτρέπει τον έγκαιρο προγραμματισμό διασφαλίζοντας ισορροπία στις αφίξεις.
■ Θα αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση πλοίων σε πολυσύχναστους προορισμούς, διασπείροντας τα πλοία κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η βέλτιστη εμπειρία για τους επισκέπτες.
■ Θα παρέχει σταθερότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες, ενισχύοντας τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας και διευκολύνοντας την κατανομή των αφίξεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
■ Θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, καθώς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοια μοντέλα για να διαχειρίζονται την αυξημένη ζήτηση».
Στρατηγική συνεργασία
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει, δε, στο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας λιμανιών και προορισμών: «Πρέπει να δημιουργηθούν δράσεις και projects που θα ενισχύσουν την άμεση πληροφόρηση, θα δώσουν στοιχεία για τα χαρακτηριστικά του προορισμού και θα αυξήσουν την άμεση κατανάλωση στον προορισμό. Ενα παράδειγμα καλής πρακτικής είναι το βραβευμένο Mykonos Smart Signs Project, το οποίο βελτίωσε την εμπειρία των επισκεπτών μέσω έξυπνης καθοδήγησης και πληροφόρησης και αύξησε σημαντικά την κατανάλωση (spend per head)».
Οπως εξηγεί ο κ. Μπρας, «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά λιμάνια και οι τουριστικοί προορισμοί είναι αναγκαίο να κάνουν περισσότερα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Δεν αρκεί να βασίζονται μόνο στις υπάρχουσες αφίξεις.
■ Πρέπει να δημιουργηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη βελτίωση των υποδομών και μικροϋποδομών.
■ Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με ειδικούς του κλάδου για την ανάπτυξη των προορισμών, τη διαχείριση των τουριστικών ροών και την καλύτερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων.
■ Πρέπει να διαμοιραστούν οι επισκέπτες σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, προωθώντας νέες στάσεις (calls) πέρα από τις ήδη επιβαρυμένες περιοχές».
Προτάσεις
Ο κ. Μπρας κρίνει ότι «η κρουαζιέρα πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί όλο τον χρόνο. Προς το παρόν, η τουριστική σεζόν κρουαζιέρας στην Ελλάδα διαρκεί 8-9 μήνες, ενώ σε άλλες αγορές, όπως η Καραϊβική και η Δυτική Μεσόγειος, λειτουργεί 12 μήνες».
Και συνεχίζει με τις προτάσεις του:
«Πρέπει να ενισχυθεί το year round cruising μέσω:
■ Κινήτρων προς τις εταιρείες ώστε να συμπεριλάβουν χειμερινά δρομολόγια.
■ Δημιουργίας θεματικών εμπειριών, όπως πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές.
■ Περαιτέρω ανάπτυξης του homeporting σε λιμάνια όπως ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, σε συνεργασία με τα αεροδρόμια για αποτελεσματικότερη διαχείριση επιβατών και αποσκευών.
Παράλληλα, πολλοί ελληνικοί προορισμοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις μικροϋποδομές τους στα λιμάνια με όχι μεγάλα κόστη, ενώ ταυτόχρονα να επενδύσουν στη βελτίωση των υποδομών ξηράς (λεωφορεία, εκδρομές, ξεναγοί κ.λπ.) ώστε να καταστούν ιδανικοί προορισμοί για τη luxury κρουαζιέρα».
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά, διασφαλίζοντας ότι η κρουαζιέρα παραμένει μοχλός ανάπτυξης και καινοτομίας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που θα εγγυηθεί τη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα. Επιπλέον, όταν το Λαύριο αποκτήσει στρατηγικό επενδυτή, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας ως λιμάνι homeport ειδικά για εταιρείες luxury, ενισχύοντας την ποικιλομορφία των επιλογών στην πρωτεύουσα».
Διαβάστε ακόμη
Atalanta Marine: Μισό αιώνα πρωταθλήτρια στον θαλάσσιο τουρισμό
Το 2027 το νέο πάρκινγκ του «Ελ. Βενιζέλος» με 3.500 θέσεις στάθμευσης (pic)
ΕΚΤ: Μείωση στο 2,25% ή στάση στο 2,50%; Τι δείχνουν τα δεδομένα για τα επιτόκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα