search icon

Ναυτιλία

Ίδρυμα Λασκαρίδη: «Μια ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» €1,1 εκατ. για τις πυρόπληκτες περιοχές Β. Εύβοιας – Αρχαίας Ολυμπίας (pics)

Το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων κινήθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: εκπαίδευση, πρωτογενής τομέας, υποδομές, κοινωνία

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο που μας πέρασε το πρόγραμμα «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021 με σκοπό την έμπρακτη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των περιοχών της Β. Εύβοιας και της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος, κατέστρωσε σχέδιο διαχείρισης και διάθεσης της δωρεάς του 1.100.000 ευρώ με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης και ορθής αξιοποίησης των πόρων. Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρός του κ. Πάνος Λασκαρίδης, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι στάχτες ακόμα κάπνιζαν. Με συνεχείς επιτόπιες επισκέψεις και με καταγραφή των ζημιών και των αναγκών κάθε τόπου και των κατοίκων του πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και δράσεις στο πεδίο, σε άμεση συνεργασία με τούς τοπικούς φορείς, τούς εκλεγμένους εκπροσώπους, ενώσεις πολιτών, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους.

Το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων κινήθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: εκπαίδευση, πρωτογενής τομέας, υποδομές, κοινωνία.

Κατ’ αρχάς, μεγάλο βάρος δόθηκε στην ενίσχυση των σχολικών δομών όλων των βαθμίδων. Υλικοτεχνικός εξοπλισμός (350 Η/Υ και laptops, 60 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα, 45 διαδραστικοί πίνακες, 80 projectors, 25 κλιματιστικά, αθλητικός εξοπλισμός, γραφική ύλη, παιχνίδια)παραδόθηκε σε σχολεία και ειδικά σχολεία, ενώ προγραμματίστηκαν και σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις. Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

Επιπλέον, σε συνεργασία με το θεσμοθετημένο ερευνητικό Εργαστήριο Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών Κινητών Συσκευών (AETMA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Ίδρυμα προχώρησε στη δημιουργία, ανάπτυξη και εκτέλεση της καινοτόμου ψηφιακής υπηρεσίας VRVS, η οποία αποτελεί την υλοποίηση της εκδοχής εικονικής πραγματικότητάς του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Virtual School». Το πρόγραμμα παρέχει την ευκαιρία σε μαθητές σε όλη την Ελλάδα, και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές, να εκπαιδευτούν σε θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών.

Για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, το πρόγραμμα «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» προσέφερε 30 τόνους ζωοτροφών και εργαλεία για τους κτηνοτρόφους, ενώ στο θέμα των υποδομών εξόπλισε δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς με μηχανήματα, εργαλεία και υλικά για την αποκατάσταση των περιοχών. Στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη χρηματοδότησε τη μελέτη για τις υποδομές της περιοχής, αξίας 100.000 ευρώ.

Η άμεση και έμπρακτη υποστήριξη των κοινοτήτων που επλήγησαν ήταν το βασικό μέλημα του προγράμματος. Η «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» προσέφερε στους κατοίκους των περιοχών γεννήτριες για την ηλεκτροδότησή τους, αλυσοπρίονα και εργαλεία υλοτομίας, ενώ ενίσχυσε με 15 τόνους τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας. Επίσης, προσέφερε 12 απινιδωτές για τις ανάγκες των χωριών της Β. Εύβοιας, αλλά και υγειονομικό υλικό στα Κέντρα Υγείας του Μαντουδίου και της Ιστιαίας. Στήριξη προσφέρθηκε και στο φιλοζωικό σωματείο Rancheros, για την προστασία των ζώων που διαβιούν εκεί. Οι στάβλοι που κάηκαν ανακατασκευάστηκαν πλήρως, ενώ δημιουργήθηκε και εγκαταστάθηκε υδραυλικό σύστημα για την κάλυψη των αναγκών της φάρμας.

Τέλος, για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος διέθεσε 2 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, απολύτως απαραίτητα για την επιχειρησιακή αναβάθμισή του, ενώ χρηματοδότησε την ειδική εκπαίδευση εθελοντών του Π.Σ. στις Η.Π.Α.

Ο απολογισμός των δράσεων είναι εντυπωσιακός. Οι ωφελούμενου του προγράμματος «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» υπολογίζονται σε περισσότερους από 40.000.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι συνεχείς επαφές του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με τους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις εμπιστοσύνης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Από την πρώτη ημέρα μετά τις φωτιές ήταν εδώ μαζί μας», μας λέει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος. «Έτοιμοι να ανταποκριθούν στα μικρά καθημερινά μας αιτήματα, καλύπτοντας βασικές ανάγκες τις οποίες δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε με άλλον τρόπο. Μικρά και μεγάλα κενά της καθημερινότητάς μας τα συζητούσαμε συνεχώς με τους ανθρώπους του Ιδρύματος. Και απο την άλλα πλευρά βλέπαμε τους ανθρώπους αυτούς να ενδιαφέρονται πραγματικά και να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να βρουν λύσεις».

Όπως μας λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Άρις Συγγρός: «Οι επαφές μας με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, μας έδωσαν όχι μόνο τη δυνατότητα να δράσουμε αποτελεσματικά και να χρησιμοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους στοχευμένα, αλλά κυρίως να μάθουμε και να καταλάβουμε τα καθημερινά προβλήματα και τις ανάγκες συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και πώς πρέπει να αντιδρούμε ως απλοί άνθρωποι ή ως εκπρόσωποι φορέων σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Μας έκανε επίσης να σκεφτούμε τις μεγάλες ανάγκες για νέες δομές προστασίας και αλληλεγγύης που θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και την αξία και σημαντικότητα του συνθήματος «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά». Επιλέξαμε συνειδητά τη δράση στο πεδίο και όχι απλά τη διάθεση χρηματικών πόρων, χωρίς να υπάρχει προσωπική επαφή».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τονίζει: «Με τους ανθρώπους του Ιδρύματος μοιραστήκαμε όλον αυτόν τον καιρό τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανησυχίες για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας και την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Οι δράσεις που τελικώς συμφωνήθηκε να γίνουν ήταν αυτές που ήταν άμεσες και απολύτως αναγκαίες. Η καθημερινότητα σε ανθρώπους που έχουν τόσο σκληρά πληγεί από τις πυρκαγιές δεν περιμένει… Η αμεσότητα και η εγγύτητα των ανθρώπων της ΑΝΑ-ΠΝΟΗΣ ήταν εντυπωσιακή. Τους θεωρούμε όλοι δικούς μας ανθρώπους».

Τα ίδια αισθήματα και οι οι βαθιές σχέσεις καταγράφονται και στις δηλώσεις ωφελουμένων από τις δράσεις.

Η κ. Ευαγγελία Παπαβαΐτση, προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ν. Πύργου μας είπε χαρακτηριστικά:

«Στο σχολείο μας πιστεύουμε ότι η υποστήριξη των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και Αναπηρίες, αποτελεί δείγμα της κουλτούρας μιας κοινωνίας. Με τη χορηγία που λάβαμε σε γραφική ύλη, παιδαγωγικό, αθλητικό, μουσικοκινητικό και εποπτικό υλικό, το Ίδρυμα συνέβαλε στην παιδαγωγική ενδυνάμωση του σχολείου μας και στη στήριξη των μαθητών μας, ώστε το έργο για κοινωνική ένταξη να γίνει πραγματικότητα».

Η κ. Καραβά, αγρότισσα και πρόεδρος της Κοκκινομηλιάς, μας λέει για το πρόγραμμα «ΑΝΑΠΝΟΗ»:

«Εμείς δεν πολυκαταλάβαμε περί τίνος πρόκειται…Ένας εφοπλιστής δίπλα μας;

Στο χωριουδάκι μας;

Ποιος είναι αυτός;

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα που θα γνωρίζαμε από κοντά έναν εφοπλιστή!

Τελικά, γνωρίσαμε έναν ΑΝΘΡΩΠΟ, που μέχρι σήμερα είναι δίπλα μας, εμπράκτως…

Μας έφερε όλα σχεδόν τα χρήσιμα εργαλεία των αγροτών που κάηκαν και που δύσκολα θα μπορούσαμε να τα αντικαταστήσουμε…

Διαβάστε ακόμη

Φόρος και ΦΠΑ σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

Σε πλήρη λειτουργία το Retail Park του Ομίλου Fourlis (pics)

Τα λόμπι έδωσαν (;) την Εύα, η ΔΕΗ παίρνει την Enel Ρουμανίας, ο Κούτρας τον (παλαιό) Άκτωρα και οι Πεταλιοί (επεισόδιο 897)

Exit mobile version