«Τα προς το ζην τα βγάζει κανείς από αυτά που κερδίζει. Τη ζωή όμως την κερδίζει από αυτά που δίνει» έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η οικογένεια Δράγνη τιμά τις ρίζες της. Θέλει να προσφέρει στον τόπο καταγωγής της μέσα από τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα απλώνει  τις δράσεις του από τον Βόλο στο νομό Μαγνησίας.

Ήταν το όραμα του κάπτεν Πάρη Δράγνη ο οποίος είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Goldenport. Ο καπετάνιος που ξεχωρίζει για το κοινωνικό-φιλανθρωπικό και πολιτιστικό του έργο,  θέλει να προσφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και η απόκτηση του  συγκεκριμένου κτηρίου ήταν ένα μεγάλο θέλω για εκείνον.

Ως στέγη επελέγη το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος της πόλης, δηλωτικό της ακτινοβολίας που θέλει να έχει ο θεσμός αλλά και του οράματος του Πάρη Δράγνη ο οποίος δηλώνει:

«Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια ανάδειξης του κτιρίου που συμπυκνώνει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του Βόλου και της Μαγνησίας, με με τη φιλοδοξία αυτή η κοινωφελής πορεία του να συνεχιστεί και στο μέλλον, χάρις στο ίδρυμα».

Σκοποί του Ιδρύματος είναι:

(α) η οικονομική ενίσχυση μαθητών για τις σπουδές τους σε Ανώτατες ή Ανώτερες Σχολές μέσω της παροχής υποτροφιών και μέχρι πέρατος αυτών, ή σπουδαστών και φοιτητών για τη συνέχιση των σπουδών τους

(β) η οικονομική ενίσχυση ατόμων, ή  ασθενών για την αντιμετώπιση βιοποριστικών αναγκών ή έκτακτων δαπανών νοσηλείας τους.

(γ) η, μετ’ απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ανάπτυξη αγαθοεργούς δράσεως πάσης μορφής προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και η επιτέλεση πράξεων φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου, ως και η επιχορήγηση εις είδος ή εις χρήμα φιλανθρωπικών και δημοσίων νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, και εν γένει ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, ημεδαπών ή αλλοδαπών.

Το κτήριο συγκαταλέγεται στα τοπόσημα της  πόλης του Βόλου καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό κομμάτι της όψης του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Επιβλητικό στην χωροθέτησή του, καθώς καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο του παραλιακού δρόμου, και ταυτόχρονα λιτό λόγω του χαμηλού του ύψους, το υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένει για σχεδόν έναν αιώνα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης του Βόλου, μαρτυρώντας την ιστορικότητά του.

Οι κίονες που διαμορφώνουν την στοά της εισόδου, η συμμετρία όλων των όψεων και ιδιαίτερα της πίσω πλευράς που βλέπει στον κήπο του οικοπέδου, καθώς και τα μεταλλικά στοιχεία διακοσμούν ανοίγματα, αποτελούν όλα στοιχεία της όψης που σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες και επιβιώνουν έως και σήμερα ακέραια.

Όσον αφορά στο εσωτερικό του, αξίζει να σημειωθεί το συμμετρικό δάπεδο του κυρίως χώρου αναμονής των πελατών της τράπεζας, καθώς και κάποια αντικείμενα όπως στοιχεία επίπλωσης που αναδεικνύουν την μακρόχρονη ζωή του υποκαταστήματος. Από τα πιο αξιόλογα στοιχεία του εσωτερικού του κτιρίου είναι ο σχηματισμός του κεντρικού φωτισμού του χώρου αναμονής που σε συνδυασμό με το δάπεδο και τη γεωμετρία του χώρου δημιουργεί μια επιβλητική εικόνα εισόδου.

Η στέγη του Ιδρύματος Δράγνη θα φιλοξενεί δράσεις για την εκπαίδευση και την κοινωνία. Αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές συνεργασίας, την τεχνογνωσία και την καινοτομία που προήλθαν από την πορεία στην ναυτιλία, ο στόχος είναι να συσπειρώσει όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την κοινωνία των πολιτών σε πρωτοβουλίες δημόσιου χαρακτήρα.

Σε ειδικά διαμορφωμένους μικρούς εκθεσιακούς χώρους θα παρουσιάζεται η ιστορία της οικογένειας, των εταιρειών και οι στόχοι του ιδρύματος αλλά και η ιστορία του κτιρίου όταν στέγαζε την Τράπεζα της Ελλάδος στο Βόλο. Θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τις εκδηλώσεις. Αυτή θα διατίθεται για δράσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, ημερίδες, σεμινάρια για θέματα καθημερινότητας και όχι μόνο σε συνεργασία με τις αρχές, φορείς όπως λ.χ. το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τοπικές οργανώσεις.

Ο κυρίως εκθεσιακός χώρος θα αφιερώνεται στην καινοτομία ως αιχμή της ναυτιλίας. Ωστόσο θα υπάρχει η ευελιξία έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στο κτίριο – ανάλογα με τις ανάγκες – χώρος για βιβλιοθήκη, εργαστήρια αλλά και χώροι φιλοξενίας υποτρόφων ή συνεργατών. Το Ιδρυμα προσβλέπει και στην συνέργεια με το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ.

Η προσφορά του γνωστού εφοπλιστή, κατά πληροφορίες ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ ενώ για το κτίριο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Οι 10 περιοχές της Αθήνας με τις υψηλότερες αποδόσεις το 3ο τρίμηνο

Αμερικανικές εκλογές 2024: Οι influencers διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης

Fourlis: To σχέδιο για τα νέα ΙΚΕΑ – Ανοίγουν Foot Locker στη Βουλγαρία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα