Στην Κίνα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παρέτεινε επίσημα την εξουσία του για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία. Παρά τις προσδοκίες, το συνέδριο του κόμματος δεν έστειλε σημαντικά θετικά μηνύματα για την οικονομία και ο Σι έκανε ελάχιστη αναφορά στις οικονομικές αδυναμίες της Κίνας, ενώ εξήρε τα μέτρα ελέγχου του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της για το τρίτο τρίμηνο προσθέτοντας περαιτέρω απαισιοδοξία για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, καθώς αυξήθηκε πολύ κάτω από τον στόχο του 5,5%, στο 3,9% σε ετήσια βάση.
«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αλλά τον Σεπτέμβριο εισήγαγε λίγο κάτω από 40 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου, περίπου 9,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν 2% λιγότερο από το 2021» επισημαίνεται στην εβδομαδιαία αναφορά του Xclusiv Shipbrokers:
«Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου των πρώτων εννέα μηνών του 2022 είναι 4,3% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αυτή είναι η πρώτη ετήσια μείωση στην Κίνα από το 2014. Η επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική μηδενικού Covid, η οποία περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είναι ο κύριος λόγος για αυτή την πτώση. Αντίθετα, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών αυξάνονται, καθώς πολλά κρατικά διυλιστήρια επέστρεψαν από διακοπές και προγραμματισμένες συντηρήσεις και το Πεκίνο απελευθέρωσε ένα μεγάλο σύνολο νέων ποσοστώσεων εξαγωγής καυσίμων για να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία του. Οι εξαγωγές τον περασμένο μήνα διυλισμένων καυσίμων – συμπεριλαμβανομένων του ντίζελ, της βενζίνης, του αεροπορικού καυσίμου και του ναυτιλιακού μαζούτ – αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 5,64 εκατομμύρια τόνους» και προσθέτουν:
«Εν τω μεταξύ, προκειμένου να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή κρίση που απειλεί τον κόσμο, η Κίνα προχώρησε στην ενίσχυση των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία και έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ τον προηγούμενο μήνα για την περικοπή της προσφοράς κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να αμβλύνει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό με πετρέλαιο και να σημειώσει τη σημασία της αξιόπιστης και μακροπρόθεσμης προμήθειας πετρελαίου στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα θέλει το Σ.Α. να συνεχίσει να είναι ο πιο αξιόπιστος προμηθευτής και εταίρος της σε αργό πετρέλαιο. Επιπλέον, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Aramco εξετάζει διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες με την κινεζική Sinopec. Η Aramco ενδιαφέρεται για τον τομέα downstream της Κίνας, καθώς επιδιώκει να κλειδώσει τη ζήτηση για το αργό της στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και αποφάσισε να προχωρήσει, επενδύοντας σε ένα έργο διυλιστηρίου πετρελαίου και πετροχημικών 300.000 βαρελιών ημερησίως στη βορειοανατολική Κίνα».
Διαβάστε ακόμη:
Ανατροπή: Νωρίτερα οι αυξήσεις 7% στις συντάξεις
Βρετανία: Οι εννέα μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ρίσι Σούνακ