search icon

Ναυτιλία

Η πρόταση της Naval Group για τη ναυπήγηση των 4 φρεγατών

Το πλαίσιο βιομηχανικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας όπως αποτυπώνεται στη γαλλική πρόταση

Με την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό να αποτελεί ζήτημα αιχμής για το υπουργείο Άμυνας, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Άγγλοι ,Ολλανδοί και Γερμανοί συναγκωνίζονται για το ποιός θα καταθέσει την πιο συμφέρουσα πρόταση. Όλοι έχουν κάνει επαφές με τον υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση με διαμεσολαβητές τον πρέσβη της κάθε χώρας. Ο στόχος της ελληνικής  κυβέρνησης  είναι η ναυπήγηση φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μία μακροχρόνια συνεργασία με οφέλη για την ελληνική πολεμική βιομηχανία   τόσο υποστήριξης όσο και τεχνογνωσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η γαλλική πρόταση που είναι σε γνώση του Υπουργείου Άμυνας την οποία παρουσιάζει σήμερα το Νewmoney.

Καταρχήν οι Γάλλοι στοχεύουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με διαδικασία fast track και βελτιστοποιημένο κόστος. Η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες  του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες -αναβάθμιση MEKO και  ενδιάμεση λύση, αλλά επίσης θα προετοιμαστεί και για το μέλλον με 4 φρεγάτες τελευταίας γενιάς, με κάποιες να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Γαλλικοί κύκλοι επισημαίνουν: «Το Naval Group έχει ένα μακρύ ιστορικό επιτυχημένων περιπτώσεων μεταφοράς τεχνολογίας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποιήση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή 3 φρεγάτων στην Ελλάδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ΠΝ και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα».

Αναβάθμιση MEKO

Για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ οι Γάλλοι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες  προτείνουν “μια λύση χωρίς ρίσκο για τον εκσυγχρονισμό του MEKO, καθώς η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγάτων, θα είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade,  όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων” και προσθέτουν:

«Το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τόσο στην THALES όσο και στην NAVAL GROUP και τις ήδη διαμορφωμένες  σχέσεις  με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους».

Σχετικά με τη στρατηγική βιομηχανική συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία «αφορά την  τοπική κατασκευή των φρεγάτων και η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και Ε & Α συνεργασιών θα επιτρέψει στην Ελληνική Βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές εταιρείες  που έχουν ήδη εγγραφεί ως προμηθευτές του ΝG είναι ενδεικτικά οι:

 – ΑΚΜΩΝ Α.Ε.: Το εύρος του χαρτοφυλακίου της ΑΚΜΩΝ κυμαίνεται από την κατασκευή, αναβάθμιση και ανακατασκευή καλωδίων και ιμάντων για αεροδιαστημική χρήση, ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα για τη συναρμολόγηση υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για εφαρμογές χερσαίας, εναέριας και θαλάσσιας άμυνας.

– ELFON: H εταιρείας εξειδικεύεται στην κατασκευή καλωδίων, ιμάντες καλωδίωσης και ηλεκτρομηχανικών συγκροτημάτων. Προμηθεύει υψηλής ποιότητας προϊόντα ΟΕΜ σε εργολήπτες παγκόσμιας κλάσης για ναυτικές, αεροπορικές και διαστημικές εφαρμογές. Η ELFON λειτουργεί επίσης ως λειτουργεί επίσης ως πάροχος ολοκληρωμένων έργων που απαιτούν σχεδιασμό, κατασκευή, συναρμολόγηση και ανάθεση σύνθετων έργων.

– ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά ένα μεγάλο εύρος καλωδίων από καλώδια ρεύματος έως οπτικές ίνες και  σύνθετα καλώδια. Η εταιρεία ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαχειριστές δικτύων, κατασκευαστικές εταιρείες και προμηθευτές.

– IDE INTRACOM: Η εταιρεία είναι κορυφαίος πάροχος ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και υβριδικών ενεργειακών συστημάτων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Συμμετέχει σε μία σειρά διεθνών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων για τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και σε προγράμματα συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς κατασκευαστές.

– METKA: Οι βιομηχανικές δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ επικεντρώνονται στην κατασκευή μεταλλικών κατασκευών υψηλής προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών και της άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, η METKA υλοποιεί κυρίως υπεργολαβίες προηγμένης συμπαραγωγής σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές αμυντικού εξοπλισμού, έχοντας εξειδικευμένη κατασκευαστική εμπειρία στους κλάδους χερσαίων και υποβρυχίων αμυντικών συστημάτων.

– MEVACO: Πρόκειται για μία κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία που αναλαμβάνει έργα υψηλής τεχνολογίας στους τομείς των μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών (διάτρηση, κοπή με laser, διαμόρφωση, συγκόλληση, μηχανουργικές εργασίες σε ανθρακοχάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο) για σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ή μέγεθος μεταλλικών προϊόντων (από μεμονωμένα εξαρτήματα έως σύνθετα ηλεκτρομηχανικά συγκροτήματα), βάσει των απαιτήσεων του πελάτη.

– MILTECH HELLAS S.A: Η MILTECH είναι μία σύγχρονη αμυντική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στους κλάδους των συστημάτων θερμικής αποτύπωσης, των ραδιοσυσκευών, της αεροηλεκτρονικής και ιμάντων αεροσκαφών και άλλων ηλεκτρονικών εφαρμογών ειδικού σκοπού. Η εταιρεία   διαθέτει μία μεγάλη ομάδα μηχανικών και τεχνικών με σημαντική εμπειρία στον κλάδο των ηλεκτρονικών.

– TELETEL: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων λογισμικού και εξαρτημάτων καθώς και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για μεγάλες διεθνείς βιομηχανίες άμυνας, τηλεπικοινωνιών και αεροδιαστημικής.

Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση το  σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

“- Συμμετοχή στην παραγωγή φρεγάτων FDI HN μέσω της εκπαίδευσης ελληνικού προσωπικού και της μεταφοράς  δραστηριοτήτων τοπικά,

– Μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα

– Μεταφορά τεχνολογίας που επιτρέπει τον εντοπισμό στην Ελλάδα των λειτουργικών δραστηριοτήτων συντήρησης της FDI HN, δραστηριότητες που μπορούν να επεκταθούν  και σε άλλα προγράμματα.

– Συμμετοχή στην ανάπτυξη προσομοιωτών εκπαίδευσης με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και τη θέση των συναφών δυνατοτήτων που προσφέρουν ανταγωνιστικότητα, αντιδραστικότητα και ευελιξία στην ανάπτυξη και συντήρηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Ναυτικού

– Ενσωμάτωση εξειδικευμένων ελληνικών εταιρειών στον παγκόσμιο πίνακα προμηθευτών , προκειμένου να ενσωματωθεί η αλυσίδα εφοδιασμού τους και να επωφεληθεί από την άμεση πρόσβαση σε όλες τις αγορές τους.

– Συμμετοχή σε κοινά έργα R &D

– Συμμετοχή στην ανάπτυξη μελλοντικών ναυτικών συστημάτων

Συνοπτικά σε ορίζοντα 20ετίας το Naval Group σχεδιάζει ενέργειες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε δραστηριότητες στην Ελλάδα, επενδύοντας σε εγχώριες καινοτομικές/δυνατότητες που θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά το ΠΝ και αναπτυξιακά την Ελληνική βιομηχανία”.

– Ενδεικτικά μόνο για το πρόγραμμα των Belharra και για τα υπόλοιπά εξαγωγικά προγράμματα του Naval Group, προβλέπεται η συνεργασία για προμήθεια προϊόντων ή υπηρεσιών με περισσότερες από 20 Ελληνικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Η άμεση βούληση είναι η εμπλοκή των Ελληνικών εταιριών σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα πέραν των Ελληνικών  FTI/ Belharra.

– Ενεργή συμμετοχή στην ανάπτυξη και διατήρηση νέων θέσεων άμεσης ή έμμεσης εργασίας.

– Ανάπτυξη από κοινού με ελληνικές επιχειρήσεις καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ,που θα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρώπης”.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Με σύστημα βαθμίδων και πιστοποιητικό εμβολιασμού η άρση του lockdown- Το σχέδιο της ΕΕ

Με 140 deals «έκλεισε» το 2020 για την πανευρωπαϊκή αγορά «κόκκινων» δανείων – Η επίδοση της Ελλάδας

AstraZeneca: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Exit mobile version