Για μία ακόμη χρονιά βρέθηκα στη Λεμεσό και παρακολούθησα το 8ο Capital Link Forum για την κυπριακή ναυτιλία. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Κύπρος εξελίσσεται σε διεθνή ναυτιλιακό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο (hub). Χρόνο με τον χρόνο δυναμώνει το νηολόγιό της, βελτιώνει τις παροχές υπηρεσιών και δυναμώνει το τραπεζικό της σύστημα προσελκύοντας επενδυτικά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα Κύπριοι και Ελληνες πλοιοκτήτες, μεταξύ αυτών ο Πόλυς Βάσου Χατζηιωάννου, η Σεμίραμις Παληού, ο Αριστείδης Πίττας, ο Φίλιππος Φιλής, η Νικόλ Μυλωνά, ο Στέφανος Αγγελάκος, ο Γιώργος Μούσκας και ο Γιώργος Τσαβλίρης συζήτησαν για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία που βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή, επηρεαζόμενη από τις διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης χωρίς να υπάρχουν ακόμη εναλλακτικά καύσιμα, η έλλειψη ναυτικών, η ψηφιοποίηση και η βιώσιμη ανάπτυξη ήταν τα σημεία προβληματισμού.

Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη με τους Γιώργο Τσαβλίρη, Νικόλα Μπορνόζη και Νικόλα Μοντάνιο

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνα Χατζημανώλη.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω συλλογικών προσεγγίσεων και διεθνών λύσεων, καθώς είναι πολύπλοκες και απρόβλεπτες», ανέφερε και συνέχισε:

«Η Κύπρος, χάρη στη στρατηγική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και τη στέρεη ναυτιλιακή υποδομή της, έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παίκτη στη διεθνή ναυτιλία». Οπως επεσήμανε, «τους τελευταίους 16 μήνες παρατηρήσαμε αύξηση κατά 18% του κυπριακού νηολογίου σε όρους μεικτού τονάζ. Η περαιτέρω πρόοδος του Ναυτιλιακού Μητρώου της Κύπρου είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και μέρος ενός συνεχούς στρατηγικού σχεδίου. Πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι υποσχόμενο».

Ο Νικόλας Μπορνόζης με τον Λουκά Μπαρμπαρή, πρόεδρο της Safe Bulkers, και την Αλκηστη Κυριακοπούλου, Chief Business Officer της Deepsea

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο απολογισμός της δραστηριότητας του γραφείου του Κυπριακού Νηολογίου στην Ελλάδα καταδεικνύοντας την ολοένα στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στη ναυτιλία:

– Από την αρχή του 2024 έχουν νηολογηθεί 170 νέα πλοία στο Κυπριακό Νηολόγιο ολικής χωρητικότητας άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων, με την ενίσχυσή του (σε καθαρή χωρητικότητα) από τον Σεπτέμβριο του 2023 να είναι της τάξεως του 14%. Κυρίως τα πλοία αυτά είναι ελληνόκτητα. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στηρίζουν το Κυπριακό Νηολόγιο. Προσφάτως η Ionic Shipping του Δημήτρη-Φρανκ Σαρακάκη ύψωσε την κυπριακή σημαία στο φορτηγό πλοίο «Rio Grande».

– Οι εταιρείες που είναι ενταγμένες στο κυπριακό φορολογικό σύστημα αυξήθηκαν κατά 12% και σημειώθηκε αντίστοιχα αύξηση των εσόδων της τάξης του 15%.

– Η συνεισφορά της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία ανέρχεται σε 7%.

Οι θέσεις των εφοπλιστών

Αριστείδης Πίττας: «Προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε σε 10 χρόνια ενώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου. Είμαι συντηρητικός όσον αφορά τις προβλέψεις για τα χρόνια που έρχονται. Προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των εταιρειών Eurodry και Euroseas. Αναβαθμίσαμε τρία πλοία μας στα οποία βάλαμε σύγχρονες τεχνολογίες και πετύχαμε να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμου κατά 25%. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Οι αναβαθμίσεις γίνονται με σκοπό να εκμεταλλευτούμε τον υπάρχοντα στόλο μας τα επόμενα 5-10 χρόνια». Και πρόσθεσε: «Ναυπηγούνται πλοία με δυνατότητα κατανάλωσης διπλού καυσίμου. Είναι ακριβό το κόστος ναυπήγησής τους. Δεν μου αρέσει αυτό το έξτρα κόστος για εναλλακτικά καύσιμα που δεν ξέρουμε ποια θα είναι τελικά και ποια θα επικρατήσουν. Είναι ρίσκο να προσπαθείς να μαντέψεις τι θα γίνει στο μέλλον με τα εναλλακτικά καύσιμα. Αυτό το ρίσκο μπορούν να το πάρουν μόνο εταιρείες με μεγάλους στόλους. Εμείς χτίζουμε πλοία με την υπάρχουσα τεχνολογία και ό,τι καλύτερο υπάρχει».

Ο Γιώργος Τσαβλίρης με τον δρα Ανίλ Σαρμά, ιδρυτή και CEO στις GMS και Lila Global, και τον Νικόλα Μπορνόζη

Φίλιππος Φιλής, τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εφοπλιστικών Ενώσεων (ECSA): «Ως εταιρεία έχουμε υπογράψει συμβόλαια σε επιλεγμένα λιμάνια της Κίνας, που είναι και τα περισσότερα, αλλά και της Ευρώπης και των ΗΠΑ γα να προμηθευόμαστε εναλλακτικά καύσιμα και κυρίως μεθάνιο. Ουσιαστικά επιδοτούμε την παραγωγή τους με έμμεσο τρόπο μέσω των τερματικών σταθμών εφοδιασμού καυσίμων με τα οποία κλείσαμε τις συμφωνίες. Ναυπηγούνται πλοία διπλού καυσίμου και τα περισσότερα είναι για εναλλακτική χρήση μεθανόλης. Ακολουθούμε όλους τους κανονισμούς που στόχο έχουν την πράσινη μετάβαση».

Στο θέμα των κανονισμών έκανε παρέμβαση ο κ. Χατζηιωάννου, αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε λεφτά, όχι άλλους κανονισμούς σε μια δύσκολη ναυλαγορά».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ όπου συμμετείχαν οι πλοιοκτήτες και με το οποίο ολοκληρώθηκε το συνέδριο.

Η Ανθή Μήλιου του Lloyd’s Register με τoν Σπύρο Βλασσόπουλο της Ionic Shipping

Είπαν:

Στέφανος Αγγελάκος: «Υπάρχει προβληματισμός για την πορεία της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Πρέπει να εξασφαλίζεις τη χρηματοδότησή σου. Επίσης, υπάρχει προβληματισμός για την προσπάθεια απο-παγκοσμιοποίησης, που περιλαμβάνει τη μείωση του διεθνούς εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας, καθώς και την προτίμηση των χωρών να επικεντρωθούν περισσότερο σε τοπικά ή περιφερειακά συμφέροντα παρά σε παγκόσμια.

– Το μυστικό είναι να έχεις εξειδικευμένο στόλο με διαφοροποιημένους τύπους πλοίων. Δηλαδή να είσαι στη φορτηγό ναυτιλία και να έχεις διάφορους τύπους φορτηγών πλοίων. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να ισορροπήσεις σε κακές και καλές ναυλαγορές. Επίσης, πρέπει να παρακολουθείς από κοντά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

– Στη σημερινή εποχή χρειάζεσαι στρατηγικές συνεργασίας. Η συνεργασία είναι σήμερα το κλειδί για να προχωρήσεις και να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις των καιρών. Δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου.

– Για το θέμα των πληρωμάτων το πρόβλημα θα είναι η έλλειψή τους. Εμείς είμαστε κοντά στα πληρώματά μας αλλά και στην οικογένειά τους. Είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή και ειδικά στις δυσκολίες που τυχόν αντιμετωπίζουν. Θεωρώ σημαντικό ο εργαζόμενος να έχει επαφή με την εταιρεία όπου εργάζεται και τη φιλοσοφία της».

Σεμίραμις Παληού: «Είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να έχουμε ενεργή συμμετοχή στην πράσινη μετάβαση. Διατηρούμε στόλο με σύγχρονα πλοία και τηρούμε τους κανονισμούς. Προσλαμβάνουμε νέους ανθρώπους σε θάλασσα και στεριά με ταλέντο για να είμαστε ανταγωνιστικοί και να πετύχουμε τη μετάβαση.

– Το μυστικό για να πρωταγωνιστείς στη ναυτιλία είναι να προσπαθείς να είσαι ισχυρός. Ισχυρότερος από τους άλλους ώστε να αντέξεις στην άσχημη αγορά την ώρα που οι ανταγωνιστές θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα πλοία τους ή να τα δώσουν για παλιοσίδερα. Οταν γυρίσει προς τα πάνω η αγορά, θα είσαι εκεί πρώτος για να την εκμεταλλευτείς. Ακολουθούμε μια πειθαρχημένη στρατηγική ναύλων και έχουμε καλή οικονομική θέση και εικόνα. Επίσης, συνεργαζόμαστε με τους stakeholders (σ.σ.: ενδιαφερόμενους φορείς και συνεργάτες), όπως είναι οι τράπεζες και οι ναυλωτές.

– Η έλλειψη ναυτικών θα είναι πρόβλημα για το μέλλον. Ακούγεται διεθνώς ότι ψάχνουν ναυτικούς από χώρες της Αφρικής, αν και δεν έχουν φτάσει στα διεθνή πρότυπα που θέτει η ναυτιλιακή βιομηχανία. Για τα πληρώματά μας κάνουμε τα πάντα ώστε να νιώθουν ασφαλή και ότι η εταιρεία είναι κοντά τους. Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη 24/7 – ακόμα και τηλεϊατρικές υπηρεσίες. Παρέχουμε επίσης ασφαλιστική κάλυψη σε όλη την οικογένεια του κάθε ναυτικού».

Γιώργος Μούσκας: «Η μεγάλη πρόκληση είναι οι νέοι κανονισμοί. Εχουμε και νέα πλοία, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας στον στόλο μας. Το να τα αναβαθμίσουμε (retrofit) κοστίζει και η υπάρχουσα ναυλαγορά δεν το στηρίζει. Τι να κάνουμε; Να τα πουλήσουμε; Ας βρεθεί ένας προμηθευτής να μας πει ποιο ή ποια εναλλακτικά καύσιμα θα επικρατήσουν και ότι θα υπάρχει η ποσότητα που θα χρειαζόμαστε για τα πλοία μας.
n Πρέπει να έχουμε ευελιξία. Στη spot αγορά έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ό,τι έχουμε στο να χρονοναυλώσουμε ένα πλοίο.
n Για τους ναυτικούς μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Πρέπει να προσέχεις τους ανθρώπους σου που είναι πάνω στα πλοία».

Ο δημοσιογράφος Μηνάς Τσαμόπουλος με τους κυρίους Φίλιππο Φιλή, Αριστείδη Πίττα και Πόλυ Β. Χατζηιωάννου

Νικόλ Μυλωνά: «Επένδυση στη ναυτιλία δεν είναι το να βγάζεις λεφτά κάθε χρόνο. Αυτή είναι η φύση των επιχειρήσεων. Να προσαρμόζεσαι και να έχεις ευελιξία.

– Πρέπει να έχεις δημιουργικότητα και εταιρική ανάπτυξη.

– Η έλλειψη ναυτικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το κλειδί είναι να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Τους ναυτικούς μας, πέρα από το ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γι’ αυτούς και την οικογένειά τους, φροντίζουμε να τους εκπαιδεύουμε ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις που τρέχουν με έντονους ρυθμούς στη ναυτιλία».

Πόλυς Β. Χατζηιωάννου: «Στη ναυτιλία δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια. Πρέπει να είσαι σε συνεχή εγρήγορση. Για παράδειγμα, το 2020 η αγορά κατέρρευσε στην αρχή του έτους λόγω της πανδημίας – και μάλιστα μετά από οκτώ χρόνια πολύ κακής ναυλαγοράς. Το καλοκαίρι του 2020 εκτινάχθηκε η ζήτηση για εμπορεύματα και μαζί συμπαρέσυρε προς τα πάνω και τη ναυλαγορά. Τώρα στη φορτηγό ναυτιλία ζούμε μια περίοδο ύφεσης και πάλι.

– Στη ναυτιλία παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται. Οταν είσαι πολύ αισιόδοξος δεν βγάζεις τα λεφτά που θα έβγαζες αν ήσουν συντηρητικός και μετά το μετανιώνεις. Αν είσαι διστακτικός και δεν ξέρεις αν είναι καλή η απόφαση που πήρες, τελικά αποδεικνύεται ότι είναι η καλύτερη που έχεις πάρει.

– Οι άνθρωποι πάνω στα πλοία είναι πολύ σημαντικό θέμα. Προσπαθούμε και είμαστε κοντά τους. Στη διάρκεια των επιθέσεων των Χούθι αναδρομολογήσαμε τα πλοία μας ώστε να μην περνάνε από εκεί για να προστατεύσουμε τους ναυτικούς μας παρά το γεγονός ότι συγκρουστήκαμε σκληρά με τους ναυλωτές μας που δεν ήθελαν να αλλάξουμε δρομολόγιο. Είμαι της λογικής ότι δεν θα έστελνα κανέναν εκεί όπου δεν θα ήθελα να στείλουν ούτε εμένα. Νοιαζόμαστε για τα πληρώματά μας».

Διαβάστε ακόμη 

Dream home: «Παράδεισος προς πώληση» στη Μύκονο για 19 εκατ. ευρώ (pics)

Ρεύμα: Καθαρά Δευτέρα με… ούριο άνεμο στην τιμή από τις ΑΠΕ (pics) 

Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2025 (πίνακας) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα