search icon

Ναυτιλία

Οι γυναίκες στην Ελληνική Ναυτιλία δημιουργούν τον δικό τους μύθο (pics)

Διευθύνουν ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται πάνω από 550 ποντοπόρα πλοία, εκατοντάδες μικρότερα πλοία, ακόμη και σκάφη θαλάσσιου τουρισμού-Η παρουσίαση της συγγραφέως Αναστασίας Κατσικογιάννη-Μπάστα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων

Tα 100 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε την περασμένη Κυριακή ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Ειδική μνεία έγινε στην έντονη παρουσία των γυναικών στην ελληνική ναυτιλία οι οποίες όχι μόνο διεκδικούν άλλα πέτυχαν να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σήμερα διευθύνουν ναυτιλιακές εταιρείες που διαχειρίζονται πάνω από 550 ποντοπόρα πλοία, εκατοντάδες μικρότερα πλοία, ακόμη και σκάφη θαλάσσιου τουρισμού.

«Η παρουσία των γυναικών στο «τιμόνι» των ναυτιλιακών εταιρειών, διαλύει ένα ακόμη στερεότυπο της Ελληνικής κοινωνίας που ήθελε στο ναυτικό επιχειρείν μόνον άνδρες. Αλλά εκτός από πλοιοδιαχείρηση, γυναίκες είναι πάνω στα βαπόρια, στα γραφεία, σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθηγήτριες στα Πανεπιστήμια, και διδάσκουν τη θαλάσσια οικονομία, στελεχώνουν διεθνείς και περιφερειακούς ναυτιλιακούς οργανισμούς, Νηογνώμονες, ελληνικές και παγκόσμιες ναυτιλιακές οντότητες και δράσεις» επεσήμανε η συγγραφέας Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα, μιλώντας στη διάρκεια της εκδήλωσης. Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία επεσήμανε:

«Οι σημερινές καπετάνισσες έχουν τις ρίζες τους στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, στη Μαντώ Μαυρογένους, και στη Δόμνα Βισβίζη, που τα εμπορικά τους πλοία τα μετέτρεψαν σε πολεμικά και συμμετείχαν ενεργά στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Αλλά και στην Καδιώ Σιγάλα που ήρθε στα 40 χρόνια της στον Πειραιά από τη Σαντορίνη και θεωρείται η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε τον προηγούμενο αιώνα με την Ναυτιλία. Το δικό της ναυτιλιακό άρωμα έδωσε και η Χριστίνα Ωνάση, κόρη του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, που ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στα διοικητικά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως και αργότερα η Άννα Δρακοπούλου, κόρη του Γιώργου Δρακόπουλου».

Μιλώντας για το σήμερα ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά γυναικών με υψηλή μόρφωση και έχοντας μεγαλώσει μέσα σε ναυτικές οικογένειες, άρχισαν να ασχολούνται με τη διαχείριση πλοίων. Ορισμένες μάλιστα από αυτές σχεδίασαν και υλοποίησαν εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Γυναίκες, άξιες, συνεχιστές σπουδαίων Ναυτιλιακών παραδόσεων που πήραν τη σκυτάλη και διαπρέπουν διεθνώς.

Εκτός από τον εφοπλισμό, οι γυναίκες διαπρέπουν και στον ρόλο τους στα πλοία ως ναυτικοί. Είναι μικρό ακόμη το ποσοστό τους πάνω στα πλοία και αντιπροσωπεύουν το 2% σε 1,2 εκατομμύρια ναυτικών σε όλον τον κόσμο. Επισημαίνεται ότι το 94% των γυναικών είναι ναυτολογημένες σε κρουαζιερόπλοια και μόνον το 6% σε ποντοπόρα πλοία.

Το 2021 θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον ΙΜΟ, τον διεθνή φορέα την Ηνωμένων Εθνών για τη θάλασσα ο εορτασμός για την ημέρα της γυναίκας στη Ναυτιλία, σηματοδοτώντας τη φυλετική ισότητα στον κλάδο και στοχεύοντας στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών στα επαγγέλματα της Ναυτιλιακής κοινότητας» και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι γυναίκες στη Ναυτιλία είναι πλέον πραγματικότητα και όχι μύθος, όπως αυτός των γοργόνων και των ιχθυόμορφων νεράιδων των θρύλων του Αιγαίου. Οι γυναίκες στην Ναυτιλία είναι αυτές που καθημερινά από το ρόλο τους σε όλους τους τομείς αγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους άρρενες συναδέλφους τους σε όλες τις θάλασσες της Υδρογείου και σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες.

Ένας ουσιαστικός πυλώνας που σχετίζεται με το θέμα αυτό, είναι η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στις ναυτιλιακές δραστηριότητες και αυτό πρωτίστως είναι θέμα αλλαγής νοοτροπιών, αντιλήψεων και εκπαίδευσης. Η άρση της ανισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς αποτελεί άλλωστε αρχή εκ των ων ουκ άνευ για την ορθή ανάπτυξη των κοινωνιών μας και μόνον τότε θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στη επόμενη μέρα της υπαρξιακής μας οντότητας.

Η WISTA HELLAS στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το ρόλο της γυναίκας στην Παγκόσμια Ναυτιλιακή βιομηχανία, την ανέλιξή της και θέτει ως προτεραιότητα τις ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου και ο ΙΜΟ το 2019 είχε ως θέμα την ενδυνάμωση των γυναικών στη θαλάσσια κοινότητα με σύνθημα Εκπαίδευση, Όραμα, Αναγνώριση, αλλάζοντας την οπτική θεώρησης του γυναικείου φύλου στην Ναυτιλία με παραδείγματα γυναικών που διαπρέπουν σε ηγετικές θέσεις σε εθνικούς και διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς.

Σωματεία, όπως το ICC Women Hellas, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την βελτίωση των συνθηκών και την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στον χώρο της Ναυτιλίας και στους επιχειρηματικούς κλάδους, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στην οικονομική ζωή της χώρας μας και στον Δημόσιο Βίο, φιλοδοξώντας ολιστική ποικιλομορφία φύλου».

Ειδική αναφορά έκανε στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και στις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση της νεολαίας στη Θάλασσα από τον κάπτεν Παναγιώτη Τσάκο:

«Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος έχουν αρχίσει μια συντονισμένη προσπάθεια για την προσέλκυση νέων στο Ναυτικό επάγγελμα διακηρύσσοντας την επιθυμία της εταιρείας να στελεχωθεί με γυναίκες η Ναυτιλία, κάνοντας αντίστοιχες εκδηλώσεις – ημερίδες πανελλαδικά για να ενημερωθούν νέες και νέοι για το Ναυτιλιακό επάγγελμα που είναι τόσο προσοδοφόρο, ενώ το τέρας της ανεργίας αυξάνεται. Η ιδέα του καπετάνιου είχε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ μεθοδευμένα εκπαιδεύει νέους και νέες απ΄όλη την Ελλάδα στον τόπο του, τη Χίο. Έχοντας δημιουργήσει «Το σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα, το χωριό του, το Ναυτιλιακό Λύκειο «TEENS» στην πόλη της Χίου, φέτος, παρουσία της Αυτού Αγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εγκαινίασε την Ακαδημία Ναυτιλίας «TEENS», τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και συνέχισε:

«Το μήνυμά του είναι «Ελάτε στη θάλασσα, που χαρίζει στην Πατρίδα μας τη μοναδική μεγάλη της δύναμη, καθώς η Ναυτιλία μας είναι η πρώτη στον κόσμο. Θέλουμε Ελληνίδες και Έλληνες στα πλοία μας, όχι ξένους για να τους μεταδώσουμε τα μυστικά μας, την Τέχνη μας, τη Ναυτοσύνη μας. Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος αναγνώρισε τα επιτεύγματα των γυναικών- καπετάνιων και μηχανικών, θεωρώντας την παρουσία τους ως την πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής στη θάλασσα και τη συμβολή του Έλληνα Ναυτικού ως τη ραχοκοκαλιά του κλάδου της Ναυτιλίας.

Στρατηγικό όραμα και του Προέδρου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Δρ. Ευθυμίου Μητρόπουλου, Ναυάρχου και πρώην Γ. Γραμματέως του ΙΜΟ, του διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στα Ηνωμένα Έθνη, είναι η πολλαπλή στήριξη των νέων γυναικών και ανδρών στα Ελληνικά πλοία καθώς και η δημιουργία στην πατρίδα του, την ιστορική Πολιτεία του Γαλαξιδίου, αγάλματος της Γυναίκας του Ναυτικού για να τιμηθεί με το Διεθνές αυτό μνημείο, η γυναικάς- σύζυγος, μάνα, αδελφή των Ναυτικών μας, που αποχαιρετούσαν τους δικούς τους, που έφευγαν για μακρινά ταξίδια, ώστε να μπορέσουν να αγναντέψουν την ποθητή τους επιστροφή στον ευλογημένο αυτόν τόπο, το «Κεντρί», «τ΄Αγνάντια», εμβληματικό σημείο αποχαιρετισμού.

Καταλήγοντας η Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα ανέφερε: «Ας ελπίσουμε ότι η νέα εποχή θα ανοίξει τα παράθυρα των ελπίδων των γυναικών να αποδείξουν την αξία τους στον εαυτό τους πρώτα και στους υπόλοιπους αμφισβητίες και να κερδίσουν το σεβασμό με τη δουλειά τους και την ενεργό τους συμμετοχή στον ζωτικό χώρο της Ναυτιλίας».

Διαβάστε ακόμη

Ηνωμένο Βασίλειο: 142 χρόνια μετά, τέλος η ενέργεια από άνθρακα

Στους «πέντε ανέμους» η αγορά πετρελαίου λόγω των short-sellers και των αλγοριθμικών επενδύσεων (γράφημα)

Ενισχύεται στα €600 η μηνιαία αποζημίωση των σπουδαστών σε στρατιωτικές σχολές – Ανακοινώσεις από Δένδια-Πιερρακάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version