Οι τουριστικοί λιμένες αποτελούν μια ιδιαίτερη ανταγωνιστική αγορά δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τις περιοχές όπου φιλοξενούνται όσο και για τις εθνικές οικονομίες. Παρά την εκτεταμένη ακτογραμμή, τον μεγάλο αριθμό των νησιών και τις κατά καιρούς προσπάθειες, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικών λιμένων ικανό να ανταποκριθεί στη ζήτηση σε όρους παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρικής κάλυψης. Απαιτείται η κατασκευή νέων μαρινών ώστε η χώρα μας να προσελκύσει ακόμα περισσότερα σκάφη αναψυχής και να αναδειχθεί σε σημαντικό παίκτη στην αγορά των τουριστικών λιμένων.

Βασικό θέμα στην όλη διαδικασία ανάπτυξης του δικτύου είναι η επιλογή περιοχών που θα μπορούν δυνητικά να φιλοξενήσουν μαρίνες. Για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, κατόπιν πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης της Ενωσης Μαρινών Ελλάδας (ΕΜΑΕ) και με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου Τουρισμού, εκπονήθηκε μελέτη την οποία συνυπογράφουν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Βαγγέλας και ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θάνος Πάλλης.

Οι 20 πιο κατάλληλοι προορισμοί

Η μελέτη

Σύμφωνα με τη μελέτη, τις προηγούμενες δεκαετίες ένας σημαντικός αριθμός τουριστικών λιμένων (μαρίνες, τουριστικά καταφύγια και τουριστικά αγκυροβόλια) έχει χωροθετηθεί, όμως τα έργα δεν έχουν κατασκευαστεί στο σύνολό τους.

«Η επιλογή περιοχής για την κατασκευή τουριστικού λιμένα αποτελεί μια πολυπαραμετρική απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη εξέτασε 23 παραμέτρους που διαμορφώνουν την ελκυστικότητα μιας περιοχής για την κατασκευή και λειτουργία μιας μαρίνας. Οι παράμετροι ομαδοποιούνται σε πέντε κατηγορίες που αφορούν: α) Μεταφορικές υποδομές και υπηρεσίες, β) Τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, γ) Υποδομές κοινής ωφέλειας, δ) Κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής, και ε) Περιβαλλοντικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά», αναφέρεται στη μελέτη εξηγώντας ότι:

«Συνολικά 23 κριτήρια επελέγησαν για την αξιολόγηση μιας περιοχής τα οποία αξιολογήθηκαν ως προς τη σημαντικότητά τους μέσω έρευνας πεδίου. Για την αξιολόγηση περιοχών η μελέτη εστίασε στους δήμους της χώρας που διαθέτουν ακτογραμμή. Ποσοτικοποιώντας καθένα από τα επιλεγέντα κριτήρια, η μελέτη ανέδειξε τους πλέον ελκυστικούς δήμους της χώρας για την κατασκευή μαρινών».

Οι καθηγητές σχολιάζουν: «Παρατηρούμε ότι οι πλέον ελκυστικοί δήμοι βρίσκονται σε περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση σκαφών αναψυχής και οι οποίες είναι επίσης σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί και διαθέτουν σημαντικές υποδομές για την εξυπηρέτηση τουριστών. Από τους 20 πρώτους δήμους, πέντε βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τέσσερις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τρεις στην περιφέρεια Αττικής». Και καταλήγουν:

«Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αξιολόγησης περιοχών για τη χωροθέτηση μαρινών αποτελεί σημαντική συμβολή τόσο στη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη του δικτύου τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα όσο και στην αξιολόγηση περιοχών και τον εντοπισμό παραμέτρων που θα πρέπει να βελτιωθούν για την αύξηση της ελκυστικότητάς τους. Η ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ελκυστικότητας ενός προορισμού διαμορφώνει τις συνθήκες για αντικειμενική αξιολόγηση προορισμών αποφεύγοντας μονοδιάστατες προσεγγίσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις χωροθετήσεων οι οποίες εν τέλει δεν κατέληξαν στην κατασκευή των τουριστικών λιμένων».

Διαβάστε ακόμη  

Σοφία Μάλεν, Ούλρικα Λέβερεντς: Πώς η H&M προσπαθεί να επανεφεύρει τη «γρήγορη μόδα» 

Τι σημαίνει η είσοδος της Tesla στη Σαουδική Αραβία (γράφημα)

Vacheron Constantin: Ξεπερνά τα όρια της ωρολογοποιίας – Δημιούργησε το πιο περίπλοκο ρολόι χειρός στον κόσμο (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα