Ιδιαίτερα παραγωγική και επιτυχημένη ήταν η δεξίωση που παρατέθηκε στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία στο Λονδίνο με την ευκαιρία της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference) που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024.
Θα συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες, εκπρόσωποι Υπουργείων, όπως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και φορέων, όπως από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τοLloyds Foundation, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI),το Βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Η.Β., το Θαλάσσιο Εργαστήριο του Plymouth(PML), την Διεθνή Πρωτοβουλία για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους, το Borealis Maritime,το Plastic Oceans, το Ίδρυμα Calouste Gulbenkian, το Blue Marine Foundation, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών,αλλά και funds για την γαλάζια οικονομία. Η δεξίωση συγκέντρωσε δε την προσοχή πλοιοκτητών και πολλών διεθνών media, όπως το BBCnews, το TradeWinds, το All about Shipping, το INC Communications κ.α.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της δεξίωσης, που φιλοξενήθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιωάννη Τσαούση, είχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς (Special Envoy for the Ocean) και Συντονίστρια της 9ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης «Our Ocean Conference 2024», σε συνεργασία με τον KristianTeleki, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Φιλανθρωπικού Οργανισμού Διατήρησης της Πανίδας και της Χλωρίδας (CEO, InternationalWildlifeConservationCharityFauna&Flora), ενώ συμμετείχε και η κα Alexandria Miskho, εκπρόσωπος της ομάδας του John Kerry από το US State Department.
Η δεξίωση αποτέλεσε μια σημαντική συνάντηση κορυφαίων προσωπικοτήτων, ενδιαφερομένων μερών και υποστηρικτών σε διάφορους τομείς της προστασίας των ωκεανών που έχουν έδρα την Αγγλία και έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την επερχόμενη 9η Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2024, αλλά και να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός και προετοιμασία. Στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η ανάγκη για μια νέα σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και της προστασίας της θάλασσας, με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την εύρεση πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη βαρύτητα την οποία δίνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και στα θέματα «πράσινης» ναυτιλίας. Στην ενημέρωση δε που πραγματοποίησε η Δρ. Αυγερινοπούλου, αναφέρθηκε στις κύριες προτεραιότητες της 9ης Συνδιάσκεψης, η οποία θα ασχοληθεί με τα θέματα της διασύνδεσης των ωκεανών και το κλίμα, τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (MPAs), τη γαλάζια οικονομία, τη βιώσιμη αλιεία, την ασφαλή ναυσιπλοΐα και τη θαλάσσια ρύπανση, ενώ, όπως σημείωσε, φέτος η Ελλάδα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην «πράσινη» ναυτιλία, τον αειφόρο τουρισμό, την πλαστική ρύπανση και την περιοχή της Μεσογείου.
Διαβάστε ακόμη
Παράταση ενός μήνα για τον διαγωνισμό στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου
Εφορία: Ταχύτερο «ξεμπλοκάρισμα» για όσους εξοφλούν τα χρέη στους δήμους
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για νέο υδροηλεκτρικό στον Εύηνο (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ