Η HELMEPA ανεβάζει στροφές, ενισχύοντας το αποτύπωμα της στη διεθνή ναυτιλία ως μία Ένωση που πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση αλλά και στην κάλυψη-επιμόρφωση των στελεχών και των ναυτικών πάνω στις νέες σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας. Με δημιουργικότητα και επαγγελματισμό, τα μέλη προσφέρουν εθελοντικά γνώσεις και εργασία για να διασφαλίσουν ότι το όραμα των Ιδρυτών της ‘Ένωσης «Να σώσουμε τις θάλασσες» επιδεικνύοντας σύγχρονα αντανακλαστικά συμμετοχής και ανταπόκρισης στις περιβαλλοντικές, επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Συναντήσαμε στα γραφεία της HELMEPA την Γενική Διευθύντρια, Όλγα Σταυροπούλου ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Executive Board για τον πρόγραμμα Refresh Training:

«Η HELMEPA έχει 353 εταιρείες και περίπου 2.344 πλοία, παντός τύπου. Έχουμε και εθελοντές από τις εταιρείες, οι οποίοι έχουν φτιάξει το training committee, που είναι ένα συμβουλευτικό όργανο» μας εξηγεί η Όλγα Σταυροπούλου:

«Σε αυτό συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών-μελών και συζητάνε θεματικές για να γίνει διάχυση σε όλη τη ναυτιλία. Είναι από τα μέλη μας για τα μέλη μας, δεν υπάρχει εκεί ανταγωνισμός. Το μήνυμα είναι ελάτε να κινηθούμε όλοι μαζί και μοιράζονται τις γνώσεις και εμπειρίες τους σε διάφορα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία.

Μέλη του Executive Board

Και τώρα μέσα έχουμε τη συνεδρίαση του executive board και θα εξετάσει λίγο το soft skills master class που ετοιμάζουμε.

Οι ίδιοι ναυτικοί και στελέχη γραφείων μας έχουν πει “αυτά είναι τα soft skills που έχω, αυτά είναι που χρειάζεται το επάγγελμά μου και αυτά είναι που θεωρώ ότι εγώ θέλω να καλλιεργήσω.” Άρα θα φτιαχτεί το soft skills master class με τις ανάγκες bottom-up- από κάτω προς τα πάνω το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Θα είναι δυναμικό και θα κοιτάξουμε να κάνουμε και πρακτική και στον προσομοιωτή».

Όπως τόνισε «γενικότερα και το ESG master class που τρέχουμε τώρα και έχει πάει πάρα πολύ καλά, έχει μέσα πάρα πολλά case studies για τη ναυτιλία, είναι δυναμικό και επικαιροποιείται συνεχώς. Ετοιμάζουμε με το Athina Maritime Training Center με το οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία και μας βοηθάνε πάρα πολύ, το Environmental Leadership Masterclass.

Δηλαδή, τώρα έχουμε το ESG masterclass, ετοιμάζουμε το soft skills masterclass, ετοιμάζουμε το Environmental Leadership Masterclass, έγινε και ο πρώτος πιλότος και θα ετοιμάζουμε και το Marine Environmental Awareness».

Στη συνέχεια σχολίασε πως «ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε μόνοι μας. Ξεκινάει από τη βάση με focus groups και με έρευνες. Παράλληλα τρέχουμε τρεις-τέσσερις έρευνες τώρα για την απο-ανθρακοποίηση της ναυτιλίας,  για εναλλακτικά καύσιμα, για την ετοιμότητα των εταιρειών για την απο-ανθραποποίηση.

Έχουμε ήδη συγκεντρώσει 700 ερωτηματολόγια και θα μείνει ανοιχτή η διαδικασία για να συλλέγουμε συνεχώς στοιχεία. Και όλες αυτές οι έρευνες γίνονται κάτω από την ομπρέλα του Metavasea μετάβαση. Είναι ένα πρόγραμμα για την απo-ανθρακοποίηση. Το έχουμε σχεδιάσει εμείς με τη δωρεάν υποστήριξη του Lloyd’s Register Foundation, σε συνεργασία με το World Maritime University, το Lloyd’s Register, με stakeholders όπως το Ναυτικό, Επιμελητήριο Ελλάδος, την ΕΛΙΜΕ, δηλαδή μας βοηθάνε όλοι. Και ήδη 65 εταιρίες ναυτιλιακές είναι συμμέτοχοι και στηρίζουν την προσπάθεια».

Helmepa

Η πρωτοβουλία METAVASEA θα εκπαιδεύσει και επανακαταρτίσει 1.500 ναυτικούς, λιμενεργάτες και επαγγελματίες της θάλασσας σε θέματα που αφορούν τα νέα καύσιμα και την ενίσχυση του πνεύματος ασφάλειας (safety culture) σε πλοία και λιμάνια, την ψηφιακή μετάβαση, τις ήπιες δεξιότητες, την περιβαλλοντική ηγεσία και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης, στοχεύει να ενισχύσει τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών και λιμενικών οργανισμών σε πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση, να μετρήσει το επίπεδο ετοιμότητας της ναυτιλίας και των παράκτιων κοινοτήτων ως προς τα νέα καύσιμα, να εντοπίσει σχετικές ευκαιρίες, κενά και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσει την πρόληψη ναυτικών ατυχημάτων μέσω της βελτίωσης της επιχειρησιακής αποδοτικότητας στη λειτουργία πλοίων και λιμένων, καθώς και να ευαισθητοποιήσει 10.000 μαθητές, 750 εκπαιδευτικούς και 2 εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Μεσογείου για την κλιματική κρίση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παιδική ΗELMEPA:

«Κάθε χρόνο έχουμε ρεκόρ συμμετοχών. Πέρυσι κάναμε σε ένα φανταστικό χώρο που μας παραχώρησε στην Πλάκα ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ομαδική έκθεση με χίλια έργα παιδιών, από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη λυκείου.

Έρχονται σχολεία και βλέπουν όλα αυτά τα έργα τέχνης. Τους κάνουμε ενημέρωση για την θαλάσσια ρύπανση και την κλιματική αλλαγή μέσα σε αυτό το χώρο και εμείς το λέμε Ocean Aware- ωκεάνια επίγνωση. Είναι μια δράση την οποία αποκαλούμε activism.

Θέλουμε να αγγίξουμε τις ψυχές των ανθρώπων, το συναίσθημα που η θάλασσα σου δίνει, για να κινητοποιηθείς και μετά να σου δώσουμε τα εργαλεία.

Helmepa 2

Όραμα της προέδρου μας Σεμίραμις Παληού είναι ότι “Πρέπει να πάμε με τους νέους, στους νέους”. Εδώ και τέσσερα τρέχει το πρόγραμμα Youth Ambassadors, η ανερχόμενη γενιά που είναι πολύ δυναμική. Είναι γ ια ηλικίες 15 έως 24. Οι εθελοντές μας κάνουν παρουσιάσεις στα σχολεία, είναι οι πρεσβευτές μας.

Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα, πολύ δραστήρια. Αν τους δώσεις το υλικό και την εργαλειοθήκη τους, αναλαμβάνουν δράση”.

Από το περασμένο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου η HELMEPA ως Εθνικός Συντονιστής για 34η συνεχή χρονιά, συντονίζει τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών στη χώρα μας, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός αυτού του είδους, με τη συμμετοχή πάνω από 18 εκατομμυρίων εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώνεται παγκοσμίως από την Ocean Conservancy, και στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.

12+ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο
Πάνω από το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν πλαστικά στο στομάχι τους
Κάθε χρόνο παράγουμε 350 τόνους πλαστικού, όσο το συνολικό βάρος όλων των ανθρώπων στη γη.
Τρώμε περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα

Ο δημοσιογράφος του Newmoney Μηνάς Τσαμόπουλος στον προσομοιωτή γέφυρας της HELMEPA

Το πρόγραμμα της HELMEPA βασίζεται σε δύο άξονες:

1. Βιωματική Δράση Καθαρισμού Ακτής(Experiential Marine Clean up – EMC)

2. Παρακολούθηση Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Marine Litter Monitoring – MLM)

Διαβάστε ακόμη

Ελβετικά ρολόγια: Ανησυχία για τη «βουτιά» στις εξαγωγές – Ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας

Η ιστορία των Canadair – Πώς επιστρέφει στην παραγωγή – Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα

Μείωση στις εισφορές: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι – Παραδείγματα για μισθωτούς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα