© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νέες εργασιακές συνήθειες έφερε η πανδημία στον επαγγελματικό τομέα γενικά και κατ’ επέκταση στους επαγγελματίες της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Εγινε προφανές ότι στελέχη μέσης ηλικίας σε ναυτιλιακές εταιρείες με μεσαίου μεγέθους στόλο, κυρίως άνδρες, επηρεάστηκαν βαθύτερα απ’ όλους και αντιμετώπισαν μεγαλύτερες προκλήσεις που τους οδήγησαν σε αλλαγή του τρόπου εργασίας.
Η μελέτη την οποία διενήργησε ο Managing Director, Φίλιπ Ούρσκοφ Νίλσεν, μέσω της εταιρείας Oriani Ltd, ακτινογραφεί τη νέα εποχή εργασίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία και δίνει τροφή για σκέψη στον ευρύτερο εργασιακό κλάδο.
Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι:
- Το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχε δουλέψει ποτέ από το σπίτι πριν από την πανδημία.
- Επίσης, η συνέχιση της τηλεργασίας στη ναυτιλία φαίνεται εφικτή. Εξάλλου, οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν να κάνουν με εξ αποστάσεως περιουσιακά στοιχεία, τα πλοία, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, έστω και σε μικρό ποσοστό, οι εργαζόμενοι στη ναυτιλιακή βιομηχανία να θεωρούνται πρωτοπόροι στην τηλεργασία.
- Με βάση τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της έρευνας θεωρείται σίγουρο ότι στη νέα εποχή της εργασίας θα υπάρξει για τους εργαζομένους ένας μεικτός τρόπος εργασίας, τόσο από το σπίτι όσο και στο γραφείο, μοιρασμένος μέσα στην εβδομάδα.
- Η εργασία στο σπίτι αυξάνει την παραγωγικότητα.
- Πρόβλημα είναι για όσους έχουν μικρά παιδιά, τα οποία δημιουργούν ένα πρόβλημα διαταραχής στο «σπιτικό περιβάλλον εργασίας». Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο παραγωγικές σε αυτές τις συνθήκες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναλυτικές απαντήσεις ανά ερώτηση. Ειδικότερα:
1. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι άρχισε να εργάζεται από το σπίτι στις 16 Μαρτίου, αφού η κυβέρνηση επέβαλε lockdown την Κυριακή 15 Μαρτίου. Το 10% όμως είχε αρχίσει να εργάζεται από το σπίτι πριν από το lockdown δρώντας προληπτικά.
2. Στην ερώτηση αν είχαν δουλέψει στο παρελθόν από το σπίτι το 52% απάντησε όχι, το 28% ότι το είχε κάνει περιστασιακά, και συγκεκριμένα 2-4 ημέρες τον μήνα. Μόνο το 15% δούλευε πριν από την πανδημία συστηματικά από το σπίτι. Στατιστικά καταδεικνύουν ότι η τηλεργασία δεν ήταν κάτι συνηθισμένο στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.
3. Στο ερώτημα αν είχαν φτιάξει έναν συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι για να εργάζονται, το 67,5% απάντησε θετικά, το 18% αρνητικά, ενώ υπάρχει και ένα ενδιαφέρον ποσοστό 13,5% που απάντησε ότι μπορεί να εργάζεται από οποιοδήποτε μέρος. Τα δύο τελευταία ποσοστά δείχνουν την ευελιξία που θα είναι απαραίτητη στη νέα εργασιακή εποχή και εκπροσωπείται από τη νέα γενιά.
4. Στο ερώτημα τι εξοπλισμό χρησιμοποίησαν όταν εργάζονταν από το σπίτι, το 59% δήλωσε ότι ήταν της εταιρείας, το 24% προσωπικό υπολογιστή γραφείου, το 4,9% τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί η οικογένεια και το 11,1% έδωσε άλλη απάντηση. Είναι εντυπωσιακό ότι το 70% χρησιμοποίησε laptop. Επίσης, το 25% χρησιμοποίησε τον προσωπικό του υπολογιστή.
5. Οσο για το ποιες πλατφόρμες χρησιμοποίησαν για τηλεργασία, τα λεγόμενα Video Conferencing Tools, τη μερίδα του λέοντος κέρδισε το Skype με 55% και ακολούθησαν:
- WhatsApp με 36%
- Teams με 28%
- Skype for Business με 23%
- -Zoom με 21%
- FB Messenger με 19%
- Viber με 8%.
6. Στο ερώτημα αν είχαν συνήθως ανοιχτή την κάμερα του υπολογιστή το 50% απάντησε θετικά, ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι ήθελαν κοινωνική επικοινωνία μέσω οπτικής επαφής. Η έρευνα αποκάλυψε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη σημειώθηκε sold out σε όλους τους τύπους web cameras αρχίζοντας από τις φθηνότερες και όσο περνούσε ο καιρός επεκτεινόταν και στα ακριβότερα μοντέλα.
7. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι θα ήθελαν μεγαλύτερες οθόνες υπολογιστή, αφού συνήθως χρησιμοποιούσαν το laptop. Το 11% ζήτησε εκτυπωτή, γεγονός που δείχνει ότι η paperless εργασία έχει μέλλον ακόμη για να εφαρμοστεί πλήρως.
8. Οσον αφορά την ευκολία με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούσαν να συνδεθούν με την πλατφόρμα της εταιρείας τους, το 37,5% απάντησε πολύ εύκολα, ενώ ο μέσος όρος στην ευκολία ήταν 8,1 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, με το 10 να είναι η ευκολότερη πρόσβαση.
9. Επίσης, θετικά ήταν τα ποσοστά σχετικά με την ταχύτητα εργασίας από το σπίτι μέσω των συστημάτων της εταιρείας με μέσο όρο 6,8 σε κλίμακα από 0 έως 10, με το 10 να είναι οι μεγάλες ταχύτητες.«Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, κάποιες φορές ήταν δύσκολο να κατεβάσουμε ηλεκτρονικούς φακέλους από το σύστημα της εταιρείας», απάντησαν κάποιοι εργαζόμενοι ενώ άλλοι προσέθεσαν: «Χρησιμοποιήσαμε cloud services και αποδείχθηκε καλύτερη επιλογή».
10. Η έρευνα έδειξε ότι το 44,04% δούλεψε περισσότερες ώρες λόγω τηλεργασίας απ’ ό,τι θα δούλευε εάν βρισκόταν στο γραφείο. Το 11,9% δήλωσε ότι εργάστηκε στο σπίτι λιγότερες ώρες. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι δήλωσαν χαρακτηριστικά:
- «Περισσότερες ώρες αλλά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα».
- «Οι ώρες ήταν σχεδόν ίδιες, αλλά απλώθηκαν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα».
- «Λιγότερες ώρες, αλλά πολύ πιο παραγωγικές».
11. Οσον αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας από το σπίτι και πόσο το ευχαριστήθηκαν, αποδείχθηκε ότι η τηλεργασία αύξησε την παραγωγικότητα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι περισσότεροι επισήμαναν ότι τα παιδιά ήταν ένας τεράστιος παράγοντας διατάραξης των εργασιακών συνθηκών στο σπίτι και επηρέασε την παραγωγικότητα. Από την άλλη, η εργασία από το σπίτι γινόταν σε ένα περιβάλλον πιο ευχάριστο με την οικογένεια δίπλα και με περισσότερα διαλείμματα.
Χαρακτηριστικές απαντήσεις:
– «Ελευθερία στο να βάζεις προτεραιότητες στο πρόγραμμά σου».
– «Η δουλειά από το σπίτι μού δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και προσωπικό χώρο, γι’ αυτό τον λόγο νιώθω πιο άνετα κάνοντας τη δουλειά μου και είναι πιο εύκολο για εμένα να κάνω ένα βήμα παραπάνω».
– «Λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση εν ώρα εργασίας (συσκέψεις, επισκέψεις, τηλεφωνήματα, διαλείμματα για καφέ, συνάδελφοι να έρχονται στο γραφείο χωρίς λόγο, λιγότερες συζητήσεις, λιγότερες διαφωνίες κ.λπ.). Αρα λιγότερος χαμένος χρόνος».
– «Νιώθω πιο άνετα και πιο συγκεντρωμένος, αλλά μου λείπουν η επαφή και οι αλληλεπιδράσεις με τους συναδέλφους».
– «Πιο άνετα. Δεν χρειάζεται να ντυθώ πιο επίσημα».
– «Για μένα είναι περίπου το ίδιο. Στο γραφείο ευχαριστιέμαι τον χρόνο που περνάω με τους συναδέλφους και στο σπίτι τον χρόνο που περνάω με την οικογένεια».
12. Οσον αφορά τη συνεργασία με ανθρώπους με τους οποίους πρέπει να δουλέψεις, η έρευνα αποκάλυψε ότι:
- Η μεγάλη πλειοψηφία δεν βρήκε καμία διαφορά. Πολλοί επεσήμαναν την έλλειψη καταπρόσωπο επικοινωνίας με τους συνεργάτες. Ωστόσο τόνισαν ότι συνεργάστηκαν όση ώρα θα έκαναν και ευρισκόμενοι στο γραφείο. Αυτό δείχνει ότι πολλοί ήταν εκείνοι που δούλεψαν για πρώτη φορά από το σπίτι και χρειάζονται χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα εποχή.
Χαρακτηριστικές απαντήσεις:
– «Στην πρόσωπο με πρόσωπο συνεργασία αποδίδω καλύτερα».
– «Για όλους όσοι δεν είχαν επαφή με την τεχνολογία ήταν δύσκολα».
Συμπερασματικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέληξαν ότι:
Το πιο σημαντικό στην εργασία από το σπίτι είναι να φροντίσεις να φτιάξεις έναν συγκεκριμένο χώρο όπου θα τον χρησιμοποιείς για να εργάζεσαι.
Για να είσαι σωστός επαγγελματίας χρειάζονται αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση και να θέτεις προτεραιότητες.
Πρέπει να φτιάξεις μια εργασιακή ρουτίνα και να κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου. Ειδικότερα, να τηρείς το ωράριο εργασίας, να κάνεις τα διαλείμματά σου κ.ά.
Πρέπει να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να είσαι ήρεμος είναι οι επισημάνσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνοντας ότι η πανδημία και το lockdown τούς επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και τους έβγαλαν εκτός ισορροπίας.
Ο κ. Νίλσεν είναι Δανός και τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα την οποία λατρεύει. Μάλιστα μιλάει άπταιστα τα ελληνικά. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που εργάζεται στη «Μέκκα της ναυτιλίας». Εχει περισσότερα από 20 χρόνια εργασιακή πείρα σε στελεχιακό και επιχειρηματικό επίπεδο στον χώρο της τεχνολογίας και ειδικότερα των software λύσεων/Internet στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εστιάσει στον χώρο της ναυτιλίας και σήμερα μέσω τεσσάρων εταιρειών με βάση σε τρεις χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία και το Ισραήλ, προσφέρει digital λύσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες βασισμένες σε A.I. και Maritime Learning Algorithms.
Τι δήλωσαν οι εργαζόμενοι που δούλεψαν από το σπίτι
- «Δεν θα έλεγα ότι είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να εργάζεσαι από το σπίτι. Είναι διαφορετικό. Για κάποια θέματα είναι καλύτερο, όπως όταν θέλετε να εστιάσετε σε συγκεκριμένους στόχους. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο όταν θέλετε να εφαρμόσετε μια αλλαγή στρατηγικής και διαχείρισης που απαιτεί ευρείς συνασπισμούς και συναίνεση».
- «Το απολαμβάνω και θα ήθελα να είναι μια επιλογή στην ελληνική βιομηχανία. Θα ήταν ωραίο να είσαι σε θέση να το κάνεις επισήμως, να εργάζεσαι εξ αποστάσεως. Oχι να είναι ο κανόνας, αλλά να έχεις την επιλογή και μερικές φορές να είσαι σε θέση να προγραμματίσεις τις ώρες εργασίας σύμφωνα με άλλες εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν μέσα στην ημέρα».
- «Κάντε αυτό τον νέο τρόπο εργασίας επίσημο. Μη νιώθεις ότι απειλείσαι από ανθρώπους που δεν είναι παρόντες με φυσική παρουσία. Η τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να παραμένουν σε επαφή. Με πειθαρχία και ένα καλό σύστημα αυτό μπορεί να επιτευχθεί.
- «Οι εργοδότες πρέπει να δώσουν όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται -μια οθόνη να συνδεθώ στον φορητό υπολογιστή μου-, να παρέχει οδηγίες, καθοδήγηση και εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους τους ότι θα κάνουν τη δουλειά».
- «Θα ήθελα ο εργοδότης μου να οργανώσει εβδομαδιαίες συναντήσεις, προγραμματισμένες τακτικές σταθερές ώρες για τηλεδιάσκεψη με συγκεκριμένα θέματα/ατζέντες, έτσι ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε την πρόοδό μας και τους στόχους».
- «Μία ή δύο φορές την εβδομάδα να διεξάγεται τηλεδιάσκεψη για συζήτηση σε διάφορα θέματα που δεν σχετίζονται με την εργασία. Το κάνουμε αυτό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και παρατηρήσαμε ότι φέρνει τους υπαλλήλους πιο κοντά».