Ο ναυτιλιακός όμιλος του Γιώργου Προκοπίου έχει σε πλήρη ανάπτυξη με ένα εντυπωσιακό ναυπηγικό πρόγραμμα που αφορά την κατασκευή 110 νέων πλοίων, το μεγαλύτερο για ελληνικό ναυτιλιακό όμιλο. Ο Έλληνας tycoon , ο οποίος εισήλθε στη ναυτιλία το 1971 όταν αγόρασε το πρώτο του πλοίο, αναμένεται να διαχειρίζεται έναν στόλο 240 πλοίων μέχρι το 2027. Την είδηση αποκάλυψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας-ΕΛΙΝΤ, όπου βραβεύτηκε για τις σημαντικές επενδύσεις του, όπως η εξαγορά και η ανανέωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Κατά την ομιλία του επεσήμανε τη σημασία της επένδυσης στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για τον ίδιο προσωπικά, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορική προσφορά της Ελλάδας και των παλαιότερων ναυτιλιακών παραγόντων. Στη συνέχεια σχολίασε τη σημασία της συνύπαρξης της ναυτιλιακής κοινότητας για τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτιλιακού cluster στον Πειραιά, το οποίο χαρακτήρισε το πιο σημαντικό του κόσμου.
Είπε χαρακτηριστικά: «Μία μικρή χώρα των 10 εκατομμυρίων συναγωνίζεται 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους (ΥΣ τους Κινέζους) , με τεράστιες εισαγωγές και εξαγωγές είτε πρώτων υλών είτε έτοιμων προϊόντων. Βλέπουμε από το γραφείο τον κολοσσό της Cosco με τα πλοία-νησιά που περνάνε φορτωμένα με χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια και αναρωτιέμαι που πάμε εμείς ξυπόλυτοι στα αγκάθια. Παρ’ όλα αυτά είναι μέσα στο DNA του Έλληνα, τόσο των ναυτικών όσο και των επιχειρηματιών από την αρχαιότητα» και προσέθεσε:
«Η κληρονομιά που έχουμε και το DNA μας είναι ένα βαρύ φορτίο που έχουμε. Είμαστε αχθοφόροι ενός βαρέως φορτίου». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τεχνολογικές, στους κανονισμούς που επιβάλλονται και στην περιβαλλοντική ευαισθησία των Ελλήνων εφοπλιστών:
«1) Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύσουμε τους πολιτικούς , την κυβέρνηση, τα υπουργεία. Είναι το πιο σημαντικό. Γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Λαμβάνονται μέτρα και ακολουθούνται κατευθύνσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποία ναι μεν με καλό κίνητρο αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να είμαστε λίγο μπροστά από τους άλλους σε ότι κάνουμε όχι πολύ πιο μπροστά γιατί δεν είναι η ώρα τους.
2) Η τεχνολογία που προχωράει και αιχμή σε αυτό έχουν οι κατασκευαστές μηχανών και τα ναυπηγεία που διαθέτουν τεράστια ποσά και κάθε πλοίο που φτιάχνουν είναι καλύτερο από το υπάρχον. Οι εφοπλιστές παγκοσμίως αλλά ιδιαίτερα οι Έλληνες πάνε και παραγγέλνουν τα καλύτερα μοντέλα χωρίς να κοιτάνε τις τιμές».

3) Από πλοία που έχουν παραδοθεί σε εμάς, στον όμιλο, μέσα σε τέσσερα χρόνια και αυτά που παραδίδονται φέτος έχουν μείωση κατανάλωσης καυσίμων κατά 30-35% και αν μειώσεις κατά ένα μίλι τη ταχύτητα του πλοίου το 35% γίνεται 50%! Όσο λιγότερο πετρέλαιο καίμε πάμε καλύτερα με βελτιστοποίηση των μηχανών.
4) Η κόρη μου η Ιωάννα που είναι υπέρμαχος της μείωσης της ταχύτητας πλεύσης για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία κατάφερε μέσα σε μία εβδομάδα το περασμένο Πάσχα να συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές για την πρόταση της αυτή και να την καταθέσει στον ΙΜΟ. Και αυτό είναι το μότο της οικογένειας: -Ότι μπορούμε να κάνουμε για το κοινό καλό να το υλοποιήσουμε.» Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για προσεκτικά βήματα στην εφαρμογή των πολιτικών στη ναυτιλία και τη σημασία της συνετής διαχείρισης των αλλαγών στην βιομηχανία.
Σχολίασε, επίσης, τη συνεργασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η μείωση των ρύπων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Μιλώντας για την πορεία του στο ναυτιλιακό επιχειρείν αποκάλυψε:
«Όταν αγόρασα το πρώτο πλοίο, δεν έκανα τότε μόνο τα χρέη του πλοιοκτήτη, αλλά και του γραμματέα, του τηλεφωνητή, του παιδιού που κάνει τα θελήματα έτσι έμαθα τα πάντα από τη βάση τους. Όλες αυτές οι εμπειρίες έπαιξαν τον ρόλο τους για να δημιουργηθεί αυτό το θαύμα που στο τέλος του 2027 θα υπάρχουν 240 βαπόρια στο νερό του Ομίλου μας».
Ναυπηγήσεις
Το ναυπηγικό πρόγραμμα του ομίλου του Γιώργου Προκοπίου περιλαμβάνει πλοία τύπου LNG carriers, δεξαμενόπλοια και bulk carriers, με στόχο την παραλαβή πάνω από 27 νέα πλοία μέσα στο 2025.
Μόνο στη Hyundai έχει παραγγείλει η Dynagas 14 LNG έχουν παραλάβει τα έξι και έρχονται άλλα οκτώ, τα τέσσερα εκ των οποίων μέσα στο 2025.
Με τη διαχείριση τριών εταιρειών Dynacom, Dynagas και Sea Traders, ο όμιλος καλύπτει μια ευρεία γκάμα του ναυτιλιακού τομέα, ενώ και οι τέσσερις κόρες του έχουν επενδύσει στον τομέα, ιδρύοντας τις δικές τους ναυτιλιακές εταιρείες.
Παράλληλα ο Γιώργος Προκοπίου έχει επενδύσει σε μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις στη στεριά , όπως στη Μαρίνα Λαυρίου, σε ένα ναυπηγείο κατασκευής σκαφών αναψυχής, καθώς και σε στρατηγικές επενδύσεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία επαναλειτουργούν για επισκευές εμπορικών πλοίων. Είπε:
«Είναι ένα φορτίο στους ώμους το βραβείο γιατί καταλαβαίνω πόσα πολλά περιμένετε από τη δραστηριότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Είναι εδώ και ο φίλος μου και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος τα παράτησε όλα διότι ήθελε από την αγάπη που είχε στη θάλασσα να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας και τον ευχαριστώ δημοσίως. Επίσης, είμαστε ευγνώμονες για το τι μας προσφέρει η πατρίδα μας. Αυτά που έκανα προσωπικά δεν είναι τίποτα μπροστά στους δρόμους που χάραξαν πολύ παλαιότεροι από εμένα φωτισμένοι άνθρωποι άνοιξαν τους δρόμους τους οποίους παρατηρήσαμε και ακολουθήσαμε».
Στην επενδυτική του ατζέντα του βρίσκεται και το λιμάνι του Λαυρίου, για το οποίο συνεργάζεται με την οικογένεια του δισεκατομμυριούχου Απόντε της MSC Cruises, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά την προοπτική επένδυσης στο λιμάνι του Κατάκολου, το οποίο αποτελεί στρατηγικό σημείο για κρουαζιερόπλοια.
Διαβάστε ακόμη
Gregy: Tα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του καλωδίου με την Αίγυπτο ύψους 4,2 δισ.
Τράπεζα Πειραιώς: Πώς ξεδιπλώνονται οι λεπτομέρειες του deal με το CVC
O Τραμπ προχωρά στην επιβολή δασμών 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο – Πώς αντιδρούν οι αγορές (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα