Για πρώτη φορά, στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ φαίνεται να τίθεται το θέμα της επιβολής τελών επιβίβασης σε κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία που προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια. Μάλιστα, ήδη υπάρχει φάκελος στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, με προτάσεις που επιδιώκουν την ενίσχυση των ναυτιλιακών συμφερόντων της χώρας.
Η κατάσταση της κρουαζιέρας ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, καθώς οι επενδύσεις και η στρατηγική των εταιρειών στο μέλλον θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση των φορολογικών και οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Οι τυχόν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και τα τέλη επιβίβασης θα μπορούσαν να αναδείξουν νέες στρατηγικές για τις ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και για την οικονομία των λιμανιών.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Howard Lutnick, σχετικά με την επιβολή νέων φόρων στα κρουαζιερόπλοια, προκάλεσαν έντονη αντίδραση στον τομέα της κρουαζιέρας. Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει φορολογικά παραθυράκια, μέσω των οποίων ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν την πληρωμή φόρων. Σύμφωνα με τον Lutnick, πλοία που φέρουν σημαία χωρών όπως η Λιβερία ή ο Παναμάς δεν καταβάλλουν φόρους στις ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει νέα φορολογικά μέτρα για να περιορίσει αυτήν την πρακτική.
Σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Royal Caribbean, η Norwegian Cruise Line και η Carnival Corporation, έχουν νηολογήσει τα πλοία τους σε χώρες με ευνοϊκούς φορολογικούς καθεστώτες για να εκμεταλλευτούν τις απαλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, κάτω από 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Lutnick, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) υποστήριξε ότι οι εταιρείες του κλάδου καταβάλλουν ήδη σημαντικούς φόρους στις ΗΠΑ, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 2,5 δισ. δολάρια, το οποίο αντιπροσωπεύει το 65% των συνολικών φόρων που πληρώνουν οι ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως. Επίσης, η κρουαζιέρα συνέβαλε με 65 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία το 2023, ενώ υποστήριξε 290.000 θέσεις εργασίας.
Ο αναλυτής της Cleveland Research Company, Vince Ciepiel, προέβλεψε ότι η πιο λογική αύξηση φόρων θα ήταν η αύξηση των λιμενικών τελών, κάτι που μπορεί να είναι πιο συμβατό με τις υπάρχουσες πρακτικές της βιομηχανίας.
Η κατάσταση είναι αβέβαιη όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει τέλη στις ξένες εταιρείες κρουαζιέρας, καθώς μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ΗΠΑ. Παρά τις αβεβαιότητες, η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτών των μέτρων ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τη ναυτιλιακή αγορά και να επηρεάσει τις εταιρείες που βασίζονται στη διεθνή εκμετάλλευση πλοίων.
Διαβάστε ακόμη
S&P: Γιατί η οικονομία της Ελλάδας δεν βασίζεται πλέον μόνο στον τουρισμό (γραφήματα)
ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 4,787 δισ. ευρώ οι ιδιωτικές καταθέσεις τον Ιανουάριο
Toyota: Πώς πατέρας και γιος δημιούργησαν έναν κολοσσό από έναν αργαλειό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα