search icon

Ναυτιλία

Εθνικό πλαίσιο για τη διαχείριση του κινδύνου που διατρέχουν τα λιμάνια από φυσικές καταστροφές

Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο - Τι αναφέρει ο δρ. Άγγελος Φ. Βλάχος, διευθυντής του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας», θυγατρικός φορέας της ΕΛΙΜΕ

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για τη διαχείριση του κινδύνου που διατρέχουν τα λιμάνια από φυσικές καταστροφές, άλλες έκτακτες καταστάσεις, όπως ένας πόλεμος ή μια πανδημία, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας» και η ερευνητική μονάδα εδαφοδυναμικής και γεωτεχνικής σεισμικής μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της πόλης (ΑΠΘ).

Ένας σεισμός το 1995, είναι η αιτία που το λιμάνι του Κόμπε στον κόλπο της Οζάκα στην Ιαπωνία κατατασσόταν το 2011 στην 28η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, όταν πριν βρισκόταν στην 11η, ενώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα κόστη επιδιόρθωσης των υποδομών, η οικονομική ζημιά που υπέστη ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει την τρωτότητα και ανθεκτικότητα των λιμένων έναντι φυσικών κινδύνων και θα δίνει τη δυνατότητα της διαχείρισης της διακινδύνευσης.

«Το Ινστιτούτο Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας», θυγατρικός φορέας της ΕΛΙΜΕ, έχει ήδη αρκετά χρόνια παρουσίας – αλλά στην παρούσα φάση φιλοδοξεί να επεκτείνει το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του, δρ. Άγγελο Φ. Βλάχο, στέλεχος με αξιοσημείωτη διαδρομή στη λιμενική βιομηχανία, παλαιότερα ως μέλος της διοίκησης του ΟΛΘ και πλέον ως μέλος της Διοίκησης των Λιμανιών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, ένα σύγχρονο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, έχει πολλαπλές στοχεύσεις.

Πέραν της συστηματοποίησης της ποικίλης Εκπαίδευσης που οφείλει να παράσχει στους εργαζομένους στα Λιμάνια αλλά και της ευρύτερης κατάρτισης για το προσωπικό των όμορων χώρων, ο «Εξάντας» οφείλει επίσης να λειτουργήσει ως αγωγός μεταφοράς εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης, συμπερασμάτων ή και επιχειρησιακών πρακτικών προς τα μέλη της λιμενικής κοινότητας: τις διοικήσεις των Λιμένων αλλά και τους πολλαπλούς εταίρους.

Αναμφίβολα, η Πολιτεία και οι θεσμοί της που σχετίζονται με την δραστηριότητα της Εκπαίδευσης, αποτελούν επίσης αποδέκτες των σχετικών πρωτοβουλιών που τόσο έχουν ανάγκη τα Ελληνικά Λιμάνια.

«Ζητούμενο δηλαδή, είναι η διάχυση και ασφαλώς η περαιτέρω αξιοποίηση της τεκμηριωμένης Πληροφόρησης που τυχόν θα προκύψει από τέτοιες Ημερίδες στην μορφή στρατηγικών αποφάσεων, δημόσιων πολιτικών,  επιχειρησιακών πρακτικών και απτών επιχειρηματικών ενεργειών», τόνισε ο δρ. Α. Βλάχος.

Εκκινώντας από τις λέξεις – κλειδιά του τίτλου της Ημερίδας: «Τρωτότητα», «Ανθεκτικότητα» και τελικώς «Διακινδύνευση», ο διευθυντής του «Εξάντα», επιχείρησε να να παρουσιάσει την πρώτη εξ αυτών, την Ανθεκτικότητα, ορίζοντας τη ως την «ικανότητα αντοχής, προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τελικώς θετικής επαναφοράς μετά από -κάθε λογής- Πιέσεις και Εντάσεις» στο πλαίσιο μιας λιμενικής εγκατάστασης.

Συνοψίζοντας, ο δρ. Άγγελος Βλάχος είπε: «πως οι απαντήσεις στο πως χτίζεται η ενίσχυση των Λιμενικών Οντοτήτων δεν είναι εύκολες και στερούμενες κόπου, αλλά ασφαλώς περνούν μέσα από:

• Την αποτίμηση του Κινδύνου και τις ευκαιρίες στάθμισης των υφιστάμενων πόρων

• Την ενσωμάτωση της Ανθεκτικότητας μέσα σε υφιστάμενα συστήματα και διαδικασίες

• Την ένταξη της ενισχυτικής διαδικασίας σε έναν διαρκώς επικαιροποιούμενο Σχεδιασμό

• Τον καθορισμό διαυγών υποχρεώσεων προσώπων ή ρόλων που σχετίζονται με τις πολιτικές της Ανθεκτικότητας

• Την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών στην υλική υποστήριξη αλλά και στη συνεργατική αποτίμηση Κινδύνων.»

Διαβάστε ακόμα:

Παγκόσμιο SOS για τις τιμές των τροφίμων – Άλμα 75% μέσα σε δύο χρόνια

Θεοδωρόπουλος: «Στόχος να μπει ο νέος όμιλος τροφίμων στο Χρηματιστήριο»

Οι πέντε εταιρείες που δίνουν μάχη για τον «γλυκό» τζίρο της σοκολάτας στην Ελλάδα

Exit mobile version