search icon

Ναυτιλία

Έρευνα EVMAR: Aποτσίγαρα και πλαστικά μπουκάλια κατακλύζουν τις ελληνικές ακτές και τον βυθό των θαλασσών 

Το 𝟖𝟗% των ελληνικών ακτών ξεπερνούν την οριακή τιμή απορριμμάτων που έχει τεθεί για τις ευρωπαϊκές ακτές

123RF

Aποτσίγαρα κατακλύζουν τις ελληνικές ακτές  και πλαστικά μπουκάλια στοιχειώνουν το βυθό των ελληνικών θαλασσών. Η HELMEPA συνέβαλε στην επιστημονική  έρευνα για τη ρύπανση που απειλεί τις θάλασσές μας, παρέχοντας δεδομένα που έχει συλλέξει με τη βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων  εθελοντών  από χιλιάδες #καθαρισμούς σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του προγράμματος #EVMAR που συντόνισε η @isea_org  σε συνεργασία με 13 ακόμη φορείς και με τη στήριξη της ναυτιλιακής εταιρείας  @thenamaris  του Νικόλα Μαρτίνου, το 𝟖𝟗% των ελληνικών ακτών ξεπερνούν την οριακή τιμή απορριμμάτων που έχει τεθεί για τις ευρωπαϊκές ακτές.

-Το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά

–       400  εκατομμύρια τόνοι  πλαστικού παράγονται ετησίως

–       Περισσότεροι από 12.000.000 τόνοι  πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο

–       Σε $13 εκατομμύρια   ανέρχεται το κόστος της ρύπανσης από πλαστικά

Ελλάδα

–       134 απορρίμματα υπάρχουν κατά μέσο όρο σε κάθε ΠΑΡΑΛΙΑ

–       11% των παραλιών έχουν λιγότερα από ΟΡΙΑΚΗ ΤΙΜΗ των 20 απορριμμάτων

–       85% των απ των απορριμμάτων στις ακτές είναι πλαστικά

–       32% των πλαστικών απορριμμάτων είναι ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ

–       21% των πλαστικών απορριμμάτων είναι ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

Μεσόγειος 

–       730 ΤΟΝΟΙ πλαστικών καταλήγουν στη Μεσόγειο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

–       >60% των απορριμμάτων στις ακτές είναι πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης

–       116 διαφορετικά είδη κινδυνεύουν από την ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ στη Μεσόγειο

Παγκοσμίως, τα περισσότερα υδάτινα απορρίμματα είναι πλαστικά. Η ανθεκτικότητα και ο μικρός κύκλος ζωής των πλαστικών αντικειμένων, σε συνδυασμό με τη σταθερά αυξάνουσα, στην ήδη μαζική, παραγωγή και απόρριψή τους, οδηγεί στη σταδιακή συσσώρευσή πλαστικών απορριμμάτων στο υδάτινο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, μόνο το 2018, δεν πραγματοποιήθηκε ορθή διαχείριση περισσότερων από 20.000 τόνων πλαστικών συσκευασιών και μικρών αντικειμένων, με την ποσότητα αυτή να αυξάνεται στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι, το 82% των υδάτινων που καταγράφηκαν είναι πλαστικά.

Περίπου το 36% των παραγόμενων πλαστικών παγκοσμίως είναι συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών ποτηριών και των δοχείων φαγητού μιας χρήσης και το 85% αυτών καταλήγει στις χωματερές, με μεγάλη ποσότητα τελικά να καταλήγει και στο υδάτινο περιβάλλον.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα αποτσίγαρα και τα μπουκάλια, βρίσκονται ανάμεσα στα πολυπληθέστερα αντικείμενα που καταγράφονται στις ακτές.

Η μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων που σχετίζονται με την αλιεία στην Ελλάδα αποτελείται από εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό και προέρχεται από δραστηριότητες επαγγελματικής κι ερασιτεχνικής αλιείας.

Η μεγάλη ποσότητα τέτοιων απορριμμάτων, κυρίως σε αλιευτικά καταφύγια και διπλανές παραλίες αποδεικνύουν τη συχνή καταστροφή του αλιευτικού εξοπλισμού εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών, της κακής τους συντήρησης και του κακού χειρισμού και ποντισμού των εργαλείων, αλλά κυρίως την ανεπαρκή τους διαχείριση και την έλλειψη λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής αποβλήτων.

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» της Λαχαναγοράς του Ρέντη (pics)

Μείωση κατά 53% στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ φέρνει νέες φοροελαφρύνσεις

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώς η έξοδος της Helleniq Energy κρατικοποιεί την εταιρεία φυσικού αερίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version