Κατά την διάρκεια των 7 ετών λειτουργίας του προγράμματος υποτροφιών ΕΕΝΜΑ, έχουν δοθεί 48 υποτροφίες σε νέους και νέες που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα της ναυτιλίας.
H 7η απονομή υποτροφιών του Προγράμματος Υποτροφιών της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων πραγματοποιήθηκε στις 15.03.2022 διαδικτυακά.
Κατά την διάρκεια των 7 ετών λειτουργίας του προγράμματος υποτροφιών ΕΕΝΜΑ, έχουν δοθεί 48 υποτροφίες σε νέους και νέες που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα της ναυτιλίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και εξελίσσοντας τις δεξιότητές τους. Οι υποψηφιότητες έχουν ξεπεράσει τις 200 και έχουν δοθεί 48 υποτροφίες, ξεπερνώντας τα 170.000€, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον των νέων μας για εξειδίκευση και κατάρτιση.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας ΕΕΝΜΑ κ. Γ. Αλεξανδράτος, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα της παιδείας ως βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή των στελεχών της ναυτιλίας στις νέες τεχνολογικές και συνεχώς διαμορφούμενες οικονομικές απαιτήσεις, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα συνδυασμού παιδείας και ναυτιλίας
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ΕΕΝΜΑ, κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, επεσήμανε ότι η παρουσία των δύο Υπουργών αποκτά ισχυρό συμβολισμό, καταδεικνύοντας την ανάγκη διασύνδεσης της εκπαίδευσης των στελεχών και απασχολούμενων στην ναυτιλία, με την επαγγελματική καθημερινότητα του κλάδου. Ο κ. Σημαντώνης, αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, υπογράμμισε πως η ηγετική θέση που κατέχει παγκοσμίως η Ελληνική ναυτιλία οφείλεται στους ανθρώπους της, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να ανταπεξέλθουν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, συνεχώς μεταλλασσόμενο, επιβάλλοντας στους επαγγελματίες που στελεχώνουν τα πλοία και τα γραφεία, να έχουν σύγχρονη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και ταυτόχρονα να είναι συνεχώς σε εγρήγορση. Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, κλείνοντας τον χαιρετισμό του, σημείωσε την θετική αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στην ζωή ενός νέου ανθρώπου το πρόγραμμα υποτροφιών, υπενθυμίζοντας στους νέους ότι η ναυτιλία είναι μαραθώνιος, ένα μεταπτυχιακό διαρκείας, από το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποφοιτήσουν.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην συμβολή που έχουν πρωτοβουλίες όπως της ΕΕΝΜΑ στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη ναυτιλία σε επαγγελματικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ενώ εστίασε στην σύνδεση των εννοιών παιδείας και ναυτιλίας, αναδεικνύοντας την συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου από κοινού να δοθεί η απαραίτητη διάσταση και ώθηση που χρειάζεται η ναυτιλία μέσω της εκπαίδευσης. Η κα Κεραμέως περαιτέρω αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτιλίας ως ένας από τους πυλώνες που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η αναγνώριση κινήτρων και η επιβράβευση της αριστείας βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, η κα Κεραμέως, σημείωσε την έμφαση που δίνεται στην εξωστρέφεια των Ελληνικών Πανεπιστημίων και στην ανάδειξή τους ως φάρου εκπαίδευσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι τομείς όπως η ναυτιλία, που η χώρα μας κατέχει μοναδική τεχνογνωσία, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο προσέλκυσης ξένων φοιτητών.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, συνεχάρει την Ένωση για το καθιερωμένο πλέον Πρόγραμμα Υποτροφιών Ναυτιλιακών Σπουδών, τονίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έλληνα ναυτικού στην ανάπτυξη του κλάδου της ναυτιλίας.. Ο κος Υπουργός αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και στις σύγχρονες προκλήσεις, λόγω της ψηφιοποίησης αλλά και του νέου πλαισίου λειτουργίας των πλοίων, αναδεικνύοντας την επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα ως τη λύση για να ανταποκριθεί η ελληνική ναυτιλία στα νέα δεδομένα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στήριξης και εκσυγχρονισμού της ναυτικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας την ανάγκη στενής συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας με Φορείς του κλάδου, για την δημιουργεία των ναυτικών σχολών του μέλλοντος.
Ο Πρόεδρος ΝΕΕ, κ. Γεώργιος Πατέρας, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επένδυσης στους νέους μας και στην προσέλκυσή τους στα ναυτικά επαγγέλματα, μέσω της δημιουργίας περισσοτέρων Ναυτικών Λυκείων. Περαιτέρω, ο κος Πατέρας αναφέρθηκε στο Ελληνικό ναυτιλιακό cluster, το οποίο είναι το μοναδικό με τόσο μεγάλο αριθμό συμμετοχών πλοιοκτητών, σε αντίθεση με άλλα clusters, που στηρίζονται σε παρεχόμενες υπηρεσίες. Κλείνοντας, ο κος Πατέρας, αναφερόμενος στους υποτρόφους, σημείωσε ότι η ναυτιλία είναι μία δουλειά που πρέπει να την αγαπάς και να είσαι αφοσιωμένος, αφού απαιτεί την παρουσία του 25 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Χρυσή Βιτσιλάκη, τόνισε την σημασία σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λαμβάνοντας μέρος στην εσωτερική αξιολόγηση Πανεπιστημίων, έλαβε την 2η θέση με κριτήριο τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, αναδεικνύοντας την προσφορά του Πανεπιστημίου σε εθνικό επίπεδο. Η κα Βιτσιλάκη, αναφέρθηκε στην συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την ΕΕΝΜΑ, τονίζοντας ότι η Ένωση αποτελεί την στέρεα γέφυρα ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, τον χώρο της ναυτιλίας και την κοινωνία.
Ο Κοσμήτορας Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Άγγελος Παντουβάκης, σημείωσε ότι η γνώση οφείλει να οδηγεί τους νέους στην απασχόληση, παρουσιάζοντας την ναυτιλία, την παιδεία και την αριστεία ως τους τρεις πυλώνες στους οποίους εδράζονται οι υποτροφίες. Ο κος Παντουβάκης, αναφέρθηκε στον στόχο της παιδείας, ο οποίος είναι η δημιουργία του καλού και αγαθού ανθρώπου, ο οποίος ξεπερνά τον εαυτό του, κάνοντας το κάτι παραπάνω, κατέχοντας τις γνώσεις, αλλά και το κατάλληλο ήθος.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Στ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στην σχέση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας με την ομάδα της ΕΕΝΜΑ, τονίζοντας ότι αυτό που λείπει από την Ελληνική πραγματικότητα είναι η έλλειψη ομαδικότητας και συνεργειών. Στη συνέχεια σημείωσε την σημασία των υποτροφιών, μέσω των οποίων ο παραγόμενος στην θάλασσα πλούτος επιστρέφει στην κοινωνία. Κλείνοντας, ο κος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην πρόθεση του Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Πειραιά, δημιουργίας προπτυχιακού αγγλόφωνου προγράμματος, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια των Ελληνικών Πανεπιστημίων και στην εξαγωγή ναυτικής τεχνογνωσίας.
Η δίωρη διαδικτυακή εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή υποτροφιών από τα Μέλη Δ.Σ. ΕΕΝΜΑ και εκπροσώπους των χορηγών των υποτροφιών, κατά την διάρκεια της οποίας οι υπότροφοι και οι εκπρόσωποι των χορηγών αναφέρθηκαν στην σημασία που έχει η στήριξη των ονείρων των νέων μας και η έμπρακτη βοήθεια για την επίτευξη των στόχων τους.
· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών «Σπύρου Αλεξανδράτου
Χορηγία οικογένειας Αλεξανδράτου στην μνήμη του αείμνηστου Σπύρου Αλεξανδράτου.
Υπότροφος: Μαρία Καραναύτη
· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών Bureau Veritas
Υπότροφος: Νάντια Βέλτσιν
· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σπουδών Κολεγίου BCA
Υπότροφος: Φώτιος Δέββες
· Υποτροφία Ναυτιλιακών Σεμιναρίων Rina Academy
Υπότροφοι:
Χαραλαμπία Μασαούτη
Κωνστανίνος Αθανασόπουλος
Ελευθέριος Κυπριώτης
· Υποτροφία ABS
Υπότροφος: Χαράλαμπος Καραντζάνος
· Υποτροφία Metropolitan College
Υπότροφος: Ιωάννα Λιάκου
· Βραβείο ΕΕΝΜΑ «Εύα Στεφανιδάκη»
Χορηγία ΕΕΝΜΑ στην μνήμη της συνεργάτιδος Ευαγγελίας Στεφανιδάκη.
Υπότροφοι:
Μαρία Ιωάννα Αχελωνούδη
Χρυσάνθη Μυλωνά
Ιωάννης Περβανάς
Βασιλική Λιούμη
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, κος Χαράλαμπος Σημαντώνης εκπροσωπώντας όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τους χορηγούς του προγράμματος, τονίζοντας ότι η υλοποίησή του δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την στήριξή τους, προσκαλώντας και νέους Οργανισμούς και εταιρείες να συμμετάσχουν, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα υποτροφιών.
Διαβάστε ακόμα:
Και δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ από τον δήμο Μυκόνου για το 5άστερο project των Αράβων του Αστέρα