search icon

Ναυτιλία

Ενεργειακή κρίση: Μεγάλη αύξηση των εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ – Η Ευρώπη συνεχίζει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο

Παρά το γεγονός ότι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες αποεπενδύουν από τη Ρωσία, δεν υπάρχει ακόμα ορατή μείωση του όγκου εξαγόμενου φυσικού αερίου - Οι επιπτώσεις στη ναυτιλιακή βιομηχανία από τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία

Μπορεί οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία να πληθαίνουν μέρα με την ημέρα, ωστόσο η Ευρώπη συνεχίζει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με ανάλυση της Vessels Value, η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως στην Ευρώπη. Το 50% πηγαίνει στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Λευκορωσία.

Η μεγαλύτερη ποσότητα διοχετεύεται μέσω αγωγών. Επισημαίνεται δε ότι παρά το γεγονός ότι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες αποεπενδύουν από τη Ρωσία, δεν υπάρχει ακόμα ορατή μείωση του όγκου εξαγόμενου φυσικού αερίου.

Αν και η Ρωσία είναι μεγάλη εξαγωγική χώρα σε LNG παρόλα αυτά υπάρχουν άλλες περιοχές που την ξεπερνούν. Πρόκειται για τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής με 20%, τον Κόλπο του Μεξικού με 14%, τη Νοτιοανατολική Ασία με 12% και τη δυτική ακτή της Αυστραλίας επίσης με 12%.

Σύμφωνα με την έρευνα της Vessels Value δύο ρωσικές περιοχές της Αρκτικής και του Ειρηνικού συνεισφέρουν ημερησίως δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Από την άλλη, ο Περσικός Κόλπος παρουσιάζει ημερήσια μείωση δύο εκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε σύγκριση με τον μέσο όρο τριετίας. Όμως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ημερήσια αύξηση κατά τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα από τον Κόλπο του Μεξικού είναι υπερ αρκετή για να καλύψει το έλλειμμα της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγάλη κερδισμένη από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σημειώνεται, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μεγάλη αύξηση εξαγωγών LNG.

Ναυτιλία

Όσον αφορά στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που θα επηρεάσουν στην ναυτιλιακή βιομηχανία το επόμενο χρονικό διάστημα είναι: -η απαγόρευση προσέγγισης ευρωπαϊκών λιμανιών από ρωσικών συμφερόντων πλοία

– οι ρωσικές τράπεζες που έχουν αποκλειστεί από το SWIFT

-η αποχώρηση μεγάλων ενεργειακών εταιρειών όπως η Shell, Total, BP από ρωσικά έργα LNG

– η στροφή πολλών κρατών σε άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΑ: Χωρίς PLF οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό

Σε ποια χώρα βρίσκεται ο Αμπράμοβιτς; Τι φανερώνουν τα στοιχεία πτήσεων από τα ιδιωτικά του τζετ

Μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο – Προς τα 100 δολάρια το αργό

Exit mobile version