«Η Αφρική είναι μία επενδυτική ευκαιρία για τους Έλληνες και μια ήπειρος την οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν πλησιάσει διπλωματικά σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει πρεσβείες σε 55 χώρες και η Ελλάδα σε τέσσερις. Πρέπει ο Έλληνας να γνωρίσει την Αφρική η οποία είναι μία αγορά μη κορεσμένη και για αυτό παρουσιάζει ευκαιρίες αρκεί να ακολουθηθεί κάποιος το σωστό μονοπάτι και να μην πάει στα τυφλά» .
Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης Βασίλη Τάκα στη διάρκεια δείπνου γνωριμίας με δημοσιογράφους το οποίο πραγματοποιήθηκε στα υπερσύγχρονα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Queensway Navigation συμφερόντων Βασίλη Τερζή. Αμερικάνοι-Κινέζοι- ΒορειοΕυρωπαίοι και Τούρκοι επενδύουν συνεχώς σε μία ήπειρο η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό. Έως το 2025 υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της θα έχει αυξηθεί από 1,4 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα σε 2,5 δισεκατομμύρια. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω των 25 ετών. Υπάρχει πλέον στις περισσότερες χώρες σταθερότητα και ανάπτυξη καθώς και επενδυτική ασφάλεια ως ένα βαθμό που εξαρτάται αν θα ακολουθήσει κάποιος τη σωστή διαδικασία έχοντας κατά τόπο παρουσία και συνεργασία με στελέχη της χώρας όπου επενδύει. Η παρουσία Ελλήνων πριν κάποιες δεκαετίες ήταν αξιοσημείωτη. Όμως τώρα έχουν απομείνει σε κάποιες χώρες μερικές εκατοντάδες οικογένειας αλλά και Έλληνες που εργάζονται σε πολυεθνικές ή σε projects.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος, η Αφρική έχει ανάγκη από υπηρεσίες, υποδομές λιμενικές και στεριανές, προϊόντα, εκπαίδευση, τουρισμό, υπηρεσίες υγείας: «Για παράδειγμα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας. Λόγω θέσης η Αφρική έχει το 60% της παγκόσμιας ηλιακής ενέργειας και έχουν εκμεταλλευτεί μόλις το 3% μέσω των φωτοβολταϊκών. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για ενεργειακές υποδομές» για να προσθέσει: «Επίσης θα μπορούσαν να προσφέρουν γεωργικά προϊόντα και μηχανήματα , υπηρεσίες στον γεωργικό τομέα ώστε να καλυτερεύσουν οι καλλιέργειες. Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να δυναμώσει την ναυτιλιακή τους παρουσία ανοίγοντας γραφεία εκμεταλλευόμενη την παγκόσμια δύναμη της. Άλλωστε υπάρχουν φορτία που μεταφέρονται δια θαλάσσης όπως πετρέλαιο και διάφορα εμπορεύματα. Φορτία μεταφέρονται δια θαλάσσης. από την Κίνα και την Ινδία. Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής είναι πολύ χαμηλό και μπορούμε να το αναπτύξουμε.¨
Ο αντιπρόεδρος Ανδρέας Διαμαντέας επισήμανε: «Ως Επιμελητήριο βοηθάμε στην οικονομική διπλωματία. Προσπαθούμε να γίνουμε γέφυρα για να γνωρίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες την υποσαχάρια κυρίως Αφρική.

Ο ΓΓ του Επιμελητηρίου, Βασίλης Τερζής επεσήμανε: « Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε ποιότητα, όχι σε ποσότητα αφού υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κράτη που έχουν τεράστιες ποσότητες» για την ναυτιλία ως πλοιοκτήτης είπε: « Η Ελλάδα ελέγχει το 21% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας. Πολλά πλοία έχουν δρομολόγια από και προς την Αφρική. Όμως ο ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να αποκτήσουν δυνατή παρουσίες σε χώρες κομβικής σημασίας και σε μεγάλα αφρικανικά λιμάνια. Να βοηθήσουν αφρικανικά κράτη να έχουν δυνατό εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.» Ειδική αναφορά έκανε στο ανθρώπινο δυναμικό: «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε πληρώματα αλλά και εργάτες για τα ναυπηγεία. Οι Αφρικανοί μπορούν να παρέχουν πολύ καλή ποιότητα υπηρεσιών. Είναι πιο φιλικοί προς την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Αν ήμουν 25 ετών θα πήγαινα να κάνω δουλειές στην Αφρική, να βρω τον δρόμο μου. Με σωστό μυαλό ένας νέος άνθρωπος μπορεί να μεγαλουργήσει».
Η Βίκυ Πανταζοπούλου επίτιμη πρόεδρος της Κένυας, μίλησε για την Ένωση οκτώ χωρών της ανατολικής Αφρικής που έχουν κοινό διαβατήριο ενώ θέλουν να κάνουν και κοινό νόμισμα: «Η Κένυα είναι ο ηγέτης της περιοχής. Επηρεάζει τους πάντες. Χρειάζεται καλύτερη στρατηγική και διπλωματική προσέγγιση από το ελληνικό κράτος για να μπορέσουν Έλληνες να επενδύσουν στην Αφρική».
Η επιχειρηματίας Τερίνα Αρμενάκη, τρίτη γενιά Ελληνίδα της Αιθιοπίας και επί 33 χρόνια πρόξενος της αφρικανικής αυτής χώρας τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι επιχειρηματικές αποστολές προς την Αφρική προκειμένου να εξαλειφθούν προκαταλήψεις του παρελθόντος για την Αφρική οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά σε επενδυτικά σχέδια των Ελλήνων οι οποίο χάνουν τεράστιες ευκαιρίες. «Οι τράπεζες στην Αιθιοπία δίνουν πλέον ελεύθερα δάνεια για επενδύσεις. Αλλά πρέπει να είμαστε εκεί, να έχουμε γραφεία εκεί και όχι να κάνουμε δουλειές εξ αποστάσεως από την Ελλάδα.»
Ο αντιπρόεδρος Νίκος Βασιλείου τόνισε ότι η Αφρική έχει αλλάξει πολύ, έχει εξελιχθεί. Το μοντέλο με κυβερνήσεις να αλλάζουν συνεχώς και με μία ασταθή οικονομία έχει αλλάξει. Αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι το αγνοούν».
Ο Δημήτρης Λουκάς ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν ομάδες επιχειρηματιών και στελεχών και να ερευνήσουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που υπάρχουν πριν από φασίσουν τι θέλουν να κάνουν».
Ο αντιπρόεδρος Ευκλείδης Ιωαννίδης σχολίασε ότι δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αλλά ότι θα πρέπει να γίνει μία ολιστική προσέγγιση από την ΕΕ και προσέθεσε: «Οι Βρυξέλλες κινούνται πολύ αργά».
Ο δικηγόρος Γιάννης Βασαρδάνης, ο οποίος μετέχει και στο Ελληνο-Γαλλικό Επιμελητήριο, κατέθεσε μία άλλη οπτική: «Πάμπλουτοι Αφρικανοί επιχειρηματίες, οι λεγόμενοι και deep pockets αναζητούν ευκαιρίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Αφρική βαδίζει προς οικονομική ενοποίηση σε προϊόντα και υπηρεσίες. Αργά αλλά σταθερά. Η ΕΕ υπογράφει συμφωνίες με υπό μέρους αφρικανικές ενώσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει 30 διμερείς επενδυτικές συμβάσεις με χώρες της Αφρικής.»
Διαβάστε ακόμη:
Maserati: Σε βαθιά κρίση η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία
Προϋπολογισμός: Το ΠΑΣΟΚ «παίζει» στη Βουλή για την αμφίπλευρη διεύρυνση στην κοινωνία
Τελειώνει η προθεσμία για τα ασανσέρ – Αγωνία για παράταση από τους ενοίκους πολυκατοικιών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα