«Οι Ελληνες έχουν μακρά και διακεκριμένη ιστορία ως ναυτικός λαός. Υπάρχει ισχυρή παράδοση συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είμαι περήφανος γι’ αυτό».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συμμετείχε στο «The Next Forum 2021, Symbiosis in the Maritime Sextor: Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες – Παρελθόν / Παρόν / Μέλλον», που διοργανώθηκε από το Propeller Club, Port of Piraeus.

Στη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Propeller Club, Κωστή Φραγκούλη, ο Αμερικανός πρεσβευτής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αμερικανικές επενδύσεις στη Σύρο και την Αλεξανδρούπολη, στη στενή συνεργασία του αμερικανικού με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στην πιθανή συνεργασία στον διαγωνισμό για τις φρεγάτες και στο πώς η κατασκευή τους σε ελληνικά ναυπηγεία μπορεί να βοηθήσει την αναβίωση των ναυπηγείων της χώρας, σε συνδυασμό και με νέες επενδύσεις.

«Η συνεργασία μας με την Ελλάδα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών και εκτιμούμε τη χώρα σας ως σταθερού συμμάχου στην προώθηση του κοινού οράματός μας για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε και συνέχισε: «Οι αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν με εναρκτήριες αυτές των ναυπηγείων αλλά και της ενέργειας. Οι στενοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελούν τη θεμελιώδη βάση και για περαιτέρω αμερικανικές επενδύσεις. Η συνεργασία μας μετρά δύο αιώνες. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η θαλάσσια σχέση των δύο χωρών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών στόχων ασφάλειας και οικονομικής ευημερίας».

Ειδική μνεία έκανε στη συμμετοχή του στην DEFENDER-Europe 21, η οποία έλαβε χώρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και υπογράμμισε τη βασική θέση της Ελλάδας στο πλέγμα των θαλάσσιων διαδρομών που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βοηθά την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τις δυνάμεις της μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, η αγορά επτά MH-60 Romeos από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το κορυφαίο ελικόπτερο αντι-υποβρύχιου πολέμου στον κόσμο, σε συνδυασμό με τα ανακαινισμένα αεροσκάφη P-3B Orion της Ελλάδας, προσφέρει ασύγκριτη ικανότητα στον θαλάσσιο τομέα», είπε και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύεται έντονα στην προσπάθεια για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ελλάδας».

Κλείνοντας την ομιλία του, συνεχάρη το Propeller Club, καθώς για σχεδόν έναν αιώνα υποστηρίζει την πολύπλευρη θαλάσσια σχέση μεταξύ των δύο χωρών, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ των ελληνικών και των ναυτιλιακών κοινοτήτων των ΗΠΑ και κάνοντας ό,τι μπορεί να καταστεί δυνατόν για να εμβαθύνει και να ενισχύσει τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Από την πλευρά του, ο κ. Φραγκούλης δήλωσε: «H λέξη “συμβίωση” υποδηλώνει μια αμοιβαία επωφελή σχέση και αποτέλεσε και τον τίτλο του “The Next Forum 2021: Συμβίωση Ελλάδας – Αμερικής στον ναυτιλιακό τομέα. Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον”.
Αυτή η συμβίωση είναι η βασική αποστολή του Propeller Club, Port of Piraeus. Εδώ και 86 χρόνια είμαστε αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Γενικά, αλλά ειδικά στον ναυτιλιακό τομέα. Οσο έχουμε δεσμευτεί σε αυτή τη σχέση, είμαστε εξίσου δεσμευμένοι να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Ενα καλύτερο μέλλον βασισμένο σε ακόμη καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενα καλύτερο μέλλον για τη ναυτιλία.
Ενα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον.
Ενα καλύτερο μέλλον για όλους, ειδικά για τα παιδιά μας».

Είπαν:

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: «Η Ελλάδα είναι ουσιαστικός και στρατηγικός εταίρος της οικονομίας των ΗΠΑ, καθώς περίπου το 22% της δραστηριότητας του ελληνικού στόλου εξυπηρετεί τις ΗΠΑ».
■ Ο Γιώργος Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρθηκε στους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, σε παραδείγματα σημαντικών συνεργασιών, όπως o θεσμός των Amver και τόνισε ότι «το μέλλον αυτής της σχέσης έχει πολλές προοπτικές».
Νιλς A. Ολουντ, πρόεδρος του International Propeller Club of the United States: «Το Propeller Club Πειραιά είναι ένα από τα πολυπληθέστερα ως προς τον αριθμό των μελών του με σημαντικό κοινωνικό έργο και κυρίως πολύτιμο έργο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
■ Το μέλος του Κογκρέσου Καρολάιν Μαλόνι εξέφρασε μια πολύ αισιόδοξη στάση όσον αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως αυτοί της ενέργειας, της ναυτιλίας και του εμπορίου, ενώ επεσήμανε πως προσβλέπει σε σταθερή συνεργασία και στο μέλλον. Δήλωσε ένθερμη υποστηρίκτρια της Ελλάδας και έκανε ειδική μνεία στην πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε αναφορικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
■ O γερουσιαστής Γκας Μπριλάκης ανέφερε ότι επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις ελληνικές υποθέσεις καθώς η χώρα μας είναι περιοχή ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα και ισχυρή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπογράμμισε δε πως ο νόμος που υπεγράφη για την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι επενδύσεις όσον αφορά την ενέργεια αλλά και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επαναρρυθμίζουν την αμερικανική διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Επίσης, συμμετείχαν ο γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, o Σκοτ Μπούσμαν, Vice Admiral, USCG Deputy Commandant for Operations, και ο Μάικ Μανάτος, πρόεδρος της Manatos & Manatos.

Το πρώτο πάνελ «Symbiosis in the past», με συντονιστές τους Γιώργο Φουστάνο και Δανάη Μπεζαντάκου, επικεντρώθηκε στη σχέση Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη μεταπολεμική περίοδο, στον ρόλο που έπαιξαν τα Liberty Ships στην αναβίωση της ελληνικής ναυτιλίας αλλά και σε εκείνον που έπαιξε η ελληνική ναυτιλία στην καθιέρωση της πόλης της Νέας Υόρκης ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου.

Το δεύτερο πάνελ «Symbiosis in the present», με συντονιστές τους Δημήτρη Πατρίκιο και Δημήτρη Βασιλάκο, εστίασε στο γεγονός ότι περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου είναι κάτω από ελληνική ιδιοκτησία και στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στο αμερικανικό και παγκόσμιο εμπόριο.

Το τρίτο πάνελ «Symbiosis in the future», με συντονιστές τους Κώστα Κόντε και Μάικ Μανάτο, εξέτασε τους τομείς μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης των νέων και στον τρόπο προσέλκυσης αυτών στη θάλασσα, με κίνητρα από το κράτος, της καινοτομίας – περιβάλλοντος σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς και ακόμα και την απόσυρση παλαιότερων κατασκευής πλοίων με οφέλη προς τον πλοιοκτήτη.

Το φόρουμ ολοκληρώθηκε με τη συνέντευξη της Ειρήνης Νοτιά, κυβερνήτριας του Propeller Club, στον Πίτερ Οικονομίδη για το πρόγραμμα του project «Adopt a Ship».

Διαβάστε ακόμα 

Απόστολος Τσιτσιπάς: Ο ακλόνητος «βράχος» πίσω από τον μυθικό Στέφανο  

Προς πάγωμα μέχρι το φθινόπωρο οι πλειστηριασμοί α’ κατοικίας

Λιανεμπόριο: Τι αλλάζει σε malls, εκπτωτικά χωριά και σούπερ μάρκετ