search icon

Ναυτιλία

«Εγνατία των Λιμένων»: Τέσσερα λιμάνια της Β. Ελλάδας μπαίνουν σε νέα εποχή

Τα λιμάνια σε Ηγουμενίτσα - Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Αλεξανδρούπολη η σημασία και η αξιοποίησή τους ήταν το βασικό θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

«Εγνατία των λιμένων. ΗγουμενίτσαΘεσσαλονίκηΚαβάλαΑλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος», ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Η ημερίδα στην οποία το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Μιλώντας στην ημερίδα ο κ. Κυριαζόπουλος υπογράμμισε ότι «κατά μήκος της Εγνατίας Οδού η οποία διασχίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Εκκινεί από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απ’ όπου υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία, και καταλήγει στους Kήπους του Έβρου στα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Από την μια πλευρά ως την άλλη, ανέφερε, βρίσκονται 4 από τους σημαντικότερους λιμένες της Β. Ελλάδας.

Επιπρόσθετα», συνέχισε, «η Εγνατία Οδός λειτουργεί συγχρόνως ως συλλεκτήριος οδικός άξονας των μεταφορών της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης. Σ’ αυτήν καταλήγουν οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι IV (Βερολίνο – Σόφια – Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι με κατάληξη την Αλεξανδρούπολη), Χ (Βιέννη – Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη)».

Συμβολή στον Αναπτυξιακό Ρόλο της περιοχής

Αναφορικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα τέσσερα λιμάνια στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Κυριαζόπουλος, επεσήμανε τα εξής:

Λιμένας Θεσσαλονίκης:

Κύριος λιμένας των Βαλκανίων με προοπτικές πύλης διαμετακομιστικού εμπορίου και τουρισμού μέσα από:

Λιμάνια Ηγουμενίτσας – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης

Οι ιδιωτικοποιήσεις (πρώτα αποτελέσματα πριν το τέλος του έτους) των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα λιμάνια αυτά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Δυτική πύλη θαλάσσιου διάδρομου με μεγάλες δυνατότητες στον τομέα εμπορευματικών μεταφορών, την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό.
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Λιμένας διττής σημασίας (πολιτικής και στρατιωτικής (ΝΑΤΟ). Σημειώνεται ότι η επένδυση για το πλωτό terminal (FSRU) αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και θα έχει κύρια εξαγωγικό προσανατολισμό.
Λιμάνι Καβάλας: πέραν της αξιοποίησης του εμπορικού λιμένα, σε δρομολόγηση βρίσκεται η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας με τη διευθέτηση του ζητήματος του Κανονισμού Τιμολόγησης και τα λοιπά ζητήματα
Από τα κοινοπρακτικά σχήματα που έχουν προκριθεί, διαφαίνεται ότι επενδυτές με ευρεία και βαθιά γνώση του αντικειμένου της λιμενικής βιομηχανίας πρόκειται να υλοποιήσουν σύντομα το αναπτυξιακό τους πλάνο και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητες τόσο των λιμένων όσο και της Εγνατίας Οδού ως βασικού άξονα θαλασσίων εμπορευματικών μεταφορών.

Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

Εξάλλου ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ανέφερε ότι η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Καβάλα- Τοξότες Ξάνθης (νότια χάραξη), έργο ύψους 1,3 δισ. ευρώ, και αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής μέχρι την Αλεξανδρούπολη, που θα διασυνδέσει τα λιμάνια Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης μεταξύ τους.

Η Ευρωπαϊκή Διάσταση και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Εγνατίας Οδού

Επίσης ως προς την Ευρωπαϊκή διάσταση και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Εγνατίας Οδού ο κ. Κυριαζόπουλος τόνισε τα εξής:

«Στον υπό αναθεώρηση Κανονισμό του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών που συζητείται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Πρόταση της Επιτροπής από τη χώρα μας θα διέρχονται δύο νέοι Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι: Ο Διάδρομος Δυτικών Βαλκανίων που στην προτεινόμενη χάραξη θα συνδέει οδικά και σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι και ο Διάδρομος Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου που θα διέρχεται στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και μέσω Αλεξανδρούπολης στην Εγνατία Οδό.

Οι νέοι Ευρωπαϊκοί Διάδρομοι δημιουργούν νέα δεδομένα για τους λιμένες της Εγνατίας καθώς όταν θα ολοκληρωθούν οι πολυτροπικές συνδέσεις, εμπορευματικά αγαθά και ενέργεια θα διακινούνται μέσω της Εγνατίας από και προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών στο Bourget της Γαλλίας τον προηγούμενο μήνα, επισημάνθηκε από τη χώρα μας η σημασία επέκτασης του Διαδρόμου Δυτ. Βαλκανίων και η σύνδεση του μέσω νέας κάθετης οδικής σύνδεσης με τη χώρα μας μέσω της Αλβανίας (ο επονομαζόμενος και Διάδρομος Αδριατικής – Ιονίου). Η προτεινόμενη σύνδεση αναβαθμίζει τη σημασία της Εγνατίας Οδού στο σύστημα μεταφορών της Βαλκανικής, και δίνει νέα αναπτυξιακή προοπτική στις διεθνείς μεταφορικές ροές κατά μήκος αυτής.

Πρόσφατη πρόταση της Γεν. Γραμματείας Λιμένων ήταν και η αναβίωση του αρχικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016 για τη σύνδεση της χώρας μας με τρίτο Ευρωπαϊκό Διάδρομο με την επέκταση του Μεσογειακού Διαδρόμου(που εκτείνεται από την Ιβηρική Χερσόνησο, διαπερνά νοτίως την Γαλλία και μέσω της Ιταλίας φθάνει στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Ουκρανία) κάθετα μέσω των Δυτικών Βαλκανίων και τα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία.

«Αυτή η Πρόταση Κανονισμού», κατέληξε, «βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2023. Ωστόσο δημιουργεί νέα δεδομένα στις μεταφορικές ροές της Εγνατίας Οδού που πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν καταλλήλως».

Διαβάστε ακόμη: 

Στα κάγκελα οι ξενοδόχοι για τη βραχυχρόνια μίσθωση και το… Radisson Red στη οδό Μητροπόλεως

Είναι στιγμές (λαϊκό άσμα κι εκλογικός νόμος), το ταμείο του… Βλάσση Μικρογεύματα, η CVC και τα σούπερ μάρκετ, το Πάσχα ΕΤΕΜ με Cosmos και σαλέ-τζαμπέ πάρε, κόσμε

Οι φίλοι του Πούτιν: Γιατί τους λέμε ολιγάρχες και όχι απλώς… δισεκατομμυριούχους

Exit mobile version