search icon

Ναυτιλία

DNV: Τα κράτη πρέπει να επιτύχουν 10 χρόνια νωρίτερα το net zero (πίνακες)

O τομέας της ενέργειας πρέπει να είναι ο πρώτος που θα φτάσει στο καθαρό μηδέν το 2043

O νορβηγικός νηογνώμονας DNV δημοσίευσε την έκθεσή της Pathway to Net Zero Emissions ως συνοδευτικό της έκθεσης Energy Transition Outlook, καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 28) του 2023.

Η έκθεση παρουσιάζει την πιο εφικτή διαδρομή της DNV για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C.

Σύμφωνα με την DNV, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 6 γιγατόνους (Gt) εκπομπών ετησίως μεταξύ 2050 και 2100 για να πετύχουμε τον στόχο του 1,5°C.

Αυτό είναι υψηλού κινδύνου και εξαρτάται από την κλιμάκωση μη αποδεδειγμένων τεχνολογιών, όπως η άμεση δέσμευση του άνθρακα και η βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, αλλά δεν υπάρχει καμία εύλογη πορεία προς το net zero χωρίς την αφαίρεση του CO2 από την ατμόσφαιρα.

«Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος καθαρός μηδενισμός το 2050, οι χώρες υψηλού εισοδήματος και οι κύριοι τομείς της ζήτησης πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και ταχύτερα. Όλες οι περιφέρειες πρέπει να επιτύχουν τους στόχους τους για το καθαρό μηδέν σχεδόν δέκα χρόνια νωρίτερα από τις δηλωμένες φιλοδοξίες» δήλωσε ο Remi Eriksen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DNV.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DNV, κάθε χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα και να δράσει ταχύτερα. Αν και κάθε περιοχή πρέπει να υπερβεί τις τρέχουσες φιλοδοξίες της και να τις επιτύχει, θα ισχύουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Η πορεία του DNV προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές βασίζεται στην αρχή της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), δηλώνοντας μια κοινή αλλά διακριτή ευθύνη για την επίτευξη του καθαρού μηδενός.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ο κύριος παράγοντας για την πορεία των εκπομπών προς το 2050. Όλες οι χώρες πρέπει να επιτύχουν τους στόχους net zero πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα: Ο ΟΟΣΑ πριν από το 2045, η ευρύτερη Κίνα πριν από το 2050 και ο υπόλοιπος κόσμος πριν από το 2060, σημειώνει ο DNV.

Τέλος, οι τομείς και οι βιομηχανίες θα απαλλαγούν επίσης από τις ανθρακούχες εκπομπές με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, με τον τομέα της ενέργειας να είναι ο πρώτος που θα φτάσει στο καθαρό μηδέν το 2043, καταλήγει ο DNV.

Διαβάστε ακόμη 

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκρηκτικό διήμερο που ενεργοποίησε την επιχείρηση «εκκαθάρισης» – Τι μέλλει γενέσθαι (tweet) (upd)

Ο Μαραθώνιος έφερε υψηλούς τζίρους στην Αθήνα – Τονωτική «ένεση» για τον τουρισμό

Πλειστηριασμοί: Τα ιστορικά ονόματα και τα… μαγαζιά-φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version