search icon

Ναυτιλία

Διπλωματικό παιχνίδι Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου μέσω της Ναυτιλίας

Το τουρκικό εμπάργκο σε βάρος των υπό κυπριακή σημαία και κυπριακή διαχείριση πλοίων και η στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση του γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ από την Ελλάδα

Οι εκλογές για την ανάδειξη Γενιού Γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουλίου του 2023 αποτελούν πεδίο διπλωματικής δράσης για την Ελλάδα, που είναι μόνιμο μέλος της πρώτης 5άδας του Οργανισμού, της Τουρκίας που διεκδικεί τη θέση και σε παράλληλη ρότα για την Κύπρο, εναντίον της οποίας υπάρχει τουρκικό εμπάργκο για πλοία κυπριακής ιδιοκτησίας ή διαχείρισης τα οποία δεν μπορούν να καταπλεύσουν σε λιμάνια της γειτονικής χώρας.

Ο ΙΜΟ, ο ναυτιλιακός βραχίονας του ΟΗΕ και οι ψηφοφορίες αποτελούν συνήθως αποτέλεσμα ανταλλαγής “θα σε ψηφίσω στον ΙΜΟ για να μού δώσεις ψήφο στήριξης σε άλλο τομέα του ΟΗΕ”.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του IMO και σε ανταπόδοση η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος.

Χθες, ο ΙΜΟ ανακοίνωσε τις επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση του γ.γ. του ΙΜΟ που υποβλήθηκαν από επτά κράτη – μέλη του Οργανισμού. Εκτός από την τουρκική υποψηφιότητα του Σουάτ Ακά, τα άλλα ονόματα είναι Μόιν Ουντίν Αχμέντ από το Μπαγκλαντές, Αρσένιο Αντόνιο Ντομίνγκεζ Βελάσκο από τον Παναμά, δρ Κλεοπάτρα Ντουμία Χένρι από την Κοινοπολιτεία της Δομινίκα, Νάνσι Καριγκιτού από την Κένυα, την Μίνα Κιβιμάκι από τη Φιλανδία και Ζανγκ Ξιαογιέ από την Κίνα.

Η θητεία του νυν γ.γ. Νοτιοκορεάτη Κίτακ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Μετά την εκλογή τον Ιούλιο, η απόφαση του Συμβουλίου θα υποβληθεί στην 33η σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2023 η οποία θα εγκρίνει τον διορισμό. Η Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τον διορισμό. Ο νεοεκλεγείς εκλεγμένος γενικός γραμματέας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η Κύπρος όμως δεν συμφωνεί με την ψήφιση του Τούρκου υποψηφίου αφού παραμένει εν ισχύ το τουρκικό εμπάργκο σε βάρος της.

Η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη επανέλαβε την επίσημη θέση της Κύπρου ότι δεν θα υποστηρίξουν την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Το εμπάργκο αφορά τόσο τα πλοία υπό κυπριακή σημαία όσο και τα πλοία που είναι υπό κυπριακή διαχείριση.

Όπως επισημαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις της Σε δηλώσεις της η κ. Χατζημανώλη ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουρανία, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας με τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη δια θαλάσσης μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Όμως η Τουρκία διατηρώντας εν ισχύ το εμπάργκο απαγορεύει στην Κύπρο να είναι μέρος της διαδικασίας αυτής σε βάρος της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη

«Ομπρέλα» προστασίας σε 60.000 δανειολήπτες που πλήττονται από τη «βροχή» αυξήσεων στα επιτόκια

Η στρατηγική Μητσοτάκη για μετά τις εκλογές, οι μνηστήρες του λιμένος Ηρακλείου, τα ακίνητα του Μαύρου και μια οφειλή περίπου 100 εκατ. ευρώ

Ο «γάμος» Ζαγόρι – Green Cola και η προσπάθεια δημιουργίας διεθνούς προφίλ

Exit mobile version