Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναγορεύτηκε χθες ο Δημήτρης Φαφαλιός μία σημαίνουσα σύγχρονη προσωπικότητα της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλίας, με όνομα «βαρύ σαν ιστορία» αφού η οικογένεια Φαφαλιού εκ Χίου ορμώμενη, δραστηριοποιείται στη ναυτιλιακή βιομηχανία από τον 19ο αιώνα. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της ναυτιλίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία της μητέρας του Ραλίας και του αδελφού του και προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου- – Greek Shipping Co operation Committee Χαράλαμπου Φαφαλιού.
Στην ομιλία του ο Σεραφείμ Κάπρος καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Έλληνα πλοιοκτήτη:
«Ο κ. Φαφαλιός είναι μία ιδιαίτερα επιδραστική προσωπικότητα από επιστημονικής άποψης στην παγκόσμια ναυτιλία. Αντιλήφθηκε πολύ έγκαιρα τη σημασία της ασφάλειας των bulk carriers και της περιβαλλοντικής διάστασης της ναυτιλίας και της αναγκαιότητας μετάβασης σε ενεργειακές και τεχνολογικές εναλλακτικές λύσεις με επιστημονικές και οργανωτικές καινοτομίες.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του από υψηλές θέσεις στους προαναφερόμενους οργανισμούς, ανέπτυξε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και δράσεις. Συντόνισε και επέβλεψε σημαντικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, που αποτέλεσαν και υπόβαθρο για τους νέους διεθνείς κανονισμούς της ναυτιλίας. Η συνεισφορά του είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, καθώς συμπεριλαμβάνεται στη Lloyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία» και συνέχισε:
«Παράλληλα, έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Μεταξύ άλλων, είναι από τους πρωτεργάτες και χορηγός της δημιουργίας του Ναυτικού Μουσείου Χίου, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Το κοινωφελές του έργο είναι επίσης σημαντικό.
Με την τεχνογνωσία του, ο κ. Φαφαλιός έχει αξιοσημείωτη συμβολή στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Eίναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του αγγλόφωνου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “MBA in Shipping”, ενώ συμμετέχει στις διαδικασίες επικαιροποίησης των προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο διάδρασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της ακαδημαϊκής και της ναυτιλιακής κοινότητας για τις εξελίξεις και νέες ανάγκες επιστημονικής τεχνογνωσίας». Ο Σεραφείμ Κάπρος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:
«Χαρακτηρίζεται από ευγένεια και σεμνότητα Το κύρος και η εκτίμηση πηγάζουν αυθόρμητα από το έργο των ανθρώπων, χωρίς να χρειάζεται εκείνοι να μιλούν γι’ αυτό.»
Ο Δημήτρης Φαφαλιός από την πλευρά του επεσήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τεράστια τιμή που κάνει στην οικογένεια μου, στο νησί μας και στην ελληνική ναυτιλία. Η σπουδαιότητυα να εργάζεσαι συνολικά εισήχθη σε μένα και στα μέλη της οικογένειας μου από πολύ μικρή ηλικία. Η συλλογική εργασία πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα και τα οφέλη χρησιμοποιώντας συνδυαστικά την εμπειρία και τη γνώση. Δουλεύοντας συλλογικά δεν είναι εύκολο αλλά τα οφέλη πλεονεκτούν των μειονεκτημάτων» και προσέθεσε:
«Ο σύνδεσμος μεταξύ της ναυτιλίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι πολύ σημαντική για την ελληνική ναυτιλία όσο και για την επίτευξη του στόχου της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας».
Ο Δημήτρης Φαφαλιός, Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc), είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Ξηρού Χύδην Φορτίου (Intercargo) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Έλαβε το Δίπλωμα «B.Sc. (Hons) in Naval Architecture and Shipbuilding» από το Πανεπιστήμιο Newcastle upon Tyne του Ηνωμένου Βασιλείου και το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (MSc) “Ocean Systems Management” από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) της Βοστώνης (ΗΠΑ).
Εκλέγεται Πρόεδρος της «Intercargo» από τον Ιανουάριο του 2019. Είναι ένα από τα πρώτα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της Intercargo (CASTEC) από το 1999 και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής από το 2009.
Ο κ. Φαφαλιός διατηρεί υψηλόβαθμες θέσεις και συνεργασίες σε διεθνείς επιτροπές και οργανισμούς επί σειρά ετών. Ενδεικτικά:
· Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος των Επιτροπών «Maritime Safety and Marine Environment Protection] και “Foreign Affairs”.
· Μέλος του Δ.Σ. του «International Chamber of Shipping» (I.C.S.), Πρόεδρος του «I.C.S. Bulk Carrier Panel» και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Construction and Equipment» του I.C.S, εκπροσωπώντας και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
· Μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
· Στενή συνεργασία με το «International Association of Classification Societies» (IACS) και ειδικότερα του «Industry European Review Group» (ERG), που συντόνισε το «Joint Bulk Carrier Project», ώστε να προταθούν νέοι κανονισμοί για τη κατασκευή tankers και bulk carriers. Ομοίως, είναι μέλος του «IACS/Industry EAG» για την εναρμόνιση των κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
· Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του «American Bureau of Shipping» (A.B.S.) και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής A.B.S. της Ευρώπης και της Ελλάδας.
· Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής των «Lloyd’s Register».
· Μέλος του «Det Norske Veritas» (DNV) – Hellenic Technical Committee και Πρόεδρος του «DNV Hellenic Bulk Carrier Working Group» (BCWG).
· Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του Nippon Kaiji Kyokai (ClassNK).
Επιπλέον, ο κ. Φαφαλιός έχει παρακολουθήσει τις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Διαβάστε ακόμη
Ο Κωστής Φραγκούλης εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος στο International Propeller Club
Κυρίαρχη η ελληνόκτητη ναυτιλία σε αξία στόλου ($148 δισ.) και αριθμό πλοίων (4.936)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ