Η COP29, η οποία άρχισε στις 11 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου 2024 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, έχει αναφερθεί ευρέως ως η «Finance COP», λόγω της μεγάλης έμφασής της στην άντληση κεφαλαίων για τη στήριξη της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, ιδίως για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι μεγάλοι δανειστές αναπτυξιακών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σημειώνοντας αύξηση 60% από τα επίπεδα του 2023. Αυτή η οικονομική δέσμευση αποσκοπεί στο να καταστήσει τα έργα για το κλίμα λιγότερο επικίνδυνα για τους ιδιώτες επενδυτές, ενθαρρύνοντάς τους να επενδύσουν τα χρήματά τους.
Με τη μείωση αυτών των κινδύνων, περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια καθίστανται διαθέσιμα για να βοηθήσουν τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή να οικοδομήσουν ισχυρότερη άμυνα κατά των κλιματικών επιπτώσεων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres ενίσχυσε αυτή την έκκληση για δράση, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να πληρώσει, αλλιώς η ανθρωπότητα θα πληρώσει το τίμημα».
Καθώς εξελισσόταν η σύνοδος κορυφής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης για το κλίμα. Οι ΗΠΑ βίωσαν σοβαρές πυρκαγιές, ενώ η Ισπανία αντιμετώπισε ιστορικές πλημμύρες. Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Mia Mottley τόνισε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο σε κάθε COP, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα και ο πλανήτης «οδεύουν προς την καταστροφή» χωρίς αποφασιστική δράση.
«Οι ΗΠΑ εισήγαγαν ένα τέλος για τις εκπομπές μεθανίου για τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανατραπεί υπό μια πιθανή διοίκηση Τραμπ. Αυτό αναδεικνύει τα διαφορετικά επίπεδα δέσμευσης για το κλίμα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και την επιρροή της εσωτερικής πολιτικής στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.
«Σύμφωνα με την εστίαση της COP29 στη χρηματοδότηση, η Κίνα σηματοδότησε πιθανές βελτιώσεις στις δεσμεύσεις της για το κλίμα. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο Xi Jinping, ο αντιπρόεδρος Ding Xuexiang ανακοίνωσε ότι οι επερχόμενοι κλιματικοί στόχοι της Κίνας θα καλύπτουν όλα τα αέρια του θερμοκηπίου και θα περιλαμβάνουν όλους τους οικονομικούς τομείς, όχι μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει πιέσεις να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα μείωσης των εκπομπών της και να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές νωρίτερα από το 2060. Για πρώτη φορά, ο Ding μοιράστηκε τη συμβολή της Κίνας στη χρηματοδότηση του κλίματος για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αποκαλύπτοντας ότι έχει κινητοποιήσει 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2016» και προσθέτουν-
«Αυτή η διαφάνεια αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην προσέγγιση της Κίνας, αν και ο Ding υποστήριξε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εξακολουθούν να φέρουν την κύρια ευθύνη για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, σηματοδότησε επίσης μια σημαντική εξέλιξη, εγκαινιάζοντας το πρώτο της χρηματιστήριο εμπορίας άνθρακα, το οποίο διαχειρίζεται η Regional Voluntary Carbon Market Company (RVCMC).
Η πλατφόρμα αυτή ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης Vision 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εμπορίας άνθρακα στην περιοχή. Το νέο χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει την τρίτη δημοπρασία πιστώσεων άνθρακα, πουλώντας πιστώσεις από έργα για το κλίμα σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία και η Αιθιοπία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αξιοπιστία και την ελκυστικότητα των εθελοντικών αγορών άνθρακα».
Επιπλέον, στην COP29 παρατηρήθηκε ένας αυξανόμενος συνασπισμός χωρών που δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την παγκόσμια πυρηνική ικανότητα ως μέρος των προσπαθειών τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Έξι ακόμη έθνη προσχώρησαν στη Διακήρυξη για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας, αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφόντων σε 31. Οι χώρες αυτές (Ελ Σαλβαδόρ, Καζακστάν, Κένυα, Κοσσυφοπέδιο, Νιγηρία και Τουρκία), δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμη πηγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η διακήρυξη απαιτεί τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 από το έτος βάσης 2020, γεγονός που απαιτεί την προσθήκη περίπου 750 GW ισχύος. Η χρηματοδοτική υποστήριξη από μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες, καθώς και από διεθνή ιδρύματα, αναμένεται να ενισχύσει το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη των στόχων του καθαρού μηδενισμού, αν και αποτελεί σημαντική πρόκληση η κλιμάκωση της πυρηνικής δυναμικότητας από τα σημερινά επίπεδα.
Διαβάστε ακόμη
Πες μου τον… «Κ.Α.Δ.» σου να σου πω τι χρήματα δικαιούσαι
Στη Βουλή ο νέος Προϋπολογισμός με νέες παροχές και μηδενικά ελλείμματα
ΑΚΤΩΡ: Σαρωτικός μετασχηματισμός σε κατασκευές, ακίνητα και ενέργεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα