Επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά ανακηρύχθηκε ο Χάρης Βαφειάς ο οποίος, την χθες Δευτέρα 8/1, παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Παππά.
Παίρνοντας τον λόγο ο Έλληνας πλοιοκτήτης τόνισε την ανάγκη να εξελιχθεί ο Πειραιάς σε ακόμη ισχυρότερο ναυτιλιακό κέντρο. Επισήμανε ότι το ελληνικό DNA είναι αλμυρό και προσέθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επενδύουμε στην εξωστρέφεια. Η Ελλάδα έχει πολύ ικανούς ανθρώπους και το βλέπω όταν πηγαίνω στο εξωτερικό».
Επίσης, παρουσία του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα Xiao Junzheng τόνισε ότι ως Έλληνες «θα καταφέρουμε όχι μόνο να είμαστε παράδειγμα στην Ευρώπη αλλά θα μπορέσουμε να νικήσουμε την Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας με πληθυσμό 1,5 δισεκατομμύριο και εμείς μόνο 10 εκατομμύρια. Θα είμαστε νικητές».
Αναφερόμενος στον Πειραιά επεσήμανε:
«Πρέπει ο Πειραιάς που έχει αυτή τη δύναμη και αυτό το ναυτιλιακό DNA να επενδύσει παραπάνω και να γίνει ένα πραγματικό ναυτιλιακό κέντρο. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ούτε από το Λονδίνο ούτε από τη Σιγκαπούρη, ούτε από άλλα ναυτιλιακά κέντρα. Εδώ είναι το διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, στον Πειραιά. Έχουμε περίπου 600 ναυτιλιακές εταιρείες, 5.500 πλοία και είμαστε μία χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους».
Όπως υπογράμμισε για το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα «οι ξένοι δεν το πιστεύουν ότι έχουμε τέτοια ναυτιλιακή δύναμη. Πρέπει να επενδύσουμε πάνω σε αυτό. Και είμαι σίγουρος ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με τη βοήθεια της κυβέρνησης που ήδη επενδύει και προωθεί τη Ναυτιλία. θα καταφέρουμε όχι μόνο να είμαστε παράδειγμα στην Ευρώπη αλλά θα μπορέσουμε να νικήσουμε την Κίνα που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας με πληθυσμό 1,5 δισεκατομμύριο και εμείς μόνο 10 εκατομμύρια. Θα είμαστε νικητές. Το DNA μας είναι αλμυρό. Δεν είναι τυχαίο ότι 90% των εφοπλιστών είναι από τη Χίο ένα μικρό νησί στο Αιγαίο».
O Χάρης Βαφειάς έκανε μία ιστορική αναδρομή στην επιχειρηματική πορεία της οικογένειας του:
«Πηγαίνω λίγο πίσω στην ιστορία. Ο παππούς μου ο Χαράλαμπος ξεκίνησε από τη Χίο. Προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια. Δεν είχε σχέση με τη ναυτιλία όπως οι περισσότεροι Χιώτες που ασχολούνταν. Πήγε στην Αργεντινή και έμαθε τη δουλειά για το εμπόριο και την εξαγωγή κρεάτων. Έφτιαξε μία επιχείριση πολύ μεγάλη μαζί με τον ξάδελφό τον Αλέξανδρο Ζύμνης. Ο πατέρας μου μοναχογιός ήθελε να μπει στη Ναυτιλία. Ο παππούς μου δεν τον άφηνε γιατί ήταν ο μόνος γιός και τον ήθελε στην επιχείρηση με τα κρέατα.
Έτσι πήγαινε στην κρεαταγορά για να πουλάει στους Αμερικάνους κρεατέμπορους και στη συνέχεια πήγαινε σε ναυτιλιακή εταιρεία για να μαθαίνει τα ναυτιλιακά. Ούτε προσωπική ζωή ούτε κοινωνική ο πατέρας μου για να μπορέσει να πετύχει».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δικό του ξεκίνημα:
«Το 2000 που τελείωσα το master στο Λονδίνο δεν ήθελα να ακολουθήσω την εταιρεία του πατέρα μου που δραστηριοποιείτο στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Ήθελα να ασχοληθώ με τη μεταφορά πετρελαίου. Με ένα μικρό κεφάλαιο, με επιμονή και τη βοήθεια τραπεζών κατάφερα να ξεκινήσω δική μου ναυτιλιακή εταιρεία» και προσέθεσε: «Το 2005 μπήκαμε στον αμερικανικό χρηματιστήριο και ήμουν ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος σε εισηγμένη εταιρεία 27 ετών. Σήμερα ως όμιλος έχουμε τρεις εισηγμένες εταιρείες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά και δύο ιδιωτικές με συνολικό στόλο 91 πλοίων αξία 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ο Χάρης Βαφειάς ευχαρίστησε και το ΔΣ του ΕΒΕΠ: «Ίσως είμαι από τους νεότερους που βραβεύονται και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον κύριο Γιώργο Ξηραδάκη που έχω την τιμή να τον έχω στο Διοικητικό Συμβούλιο δύο εκ των τριών εισηγμένων μου εταιρειών στην Αμερική».
Διαβάστε ακόμη
«Απόβαση» ξένων αλυσίδων καφέ και εστίασης στην Ελλάδα (pics)
Morgan Stanley: «Πάρτι» στις ευρωπαϊκές μετοχές βλέπει φέτος ο επενδυτικός κολοσσός
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ