Η ναυτιλία, αναμφισβήτητα ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται επιτέλους να λαμβάνει την αναγνώριση που της αξίζει. Η σημασία της είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς περίπου το 80% έως 90% του παγκόσμιου εμπορίου σε όγκο και το 70% σε αξία μεταφέρεται δια θαλάσσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις για την περίοδο 2024-2025. Αυτή η τεράστια δραστηριότητα αντιπροσωπεύει περίπου 14-17 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, καθιστώντας τη ναυτιλία τον θεμέλιο λίθο του παγκόσμιου εμπορίου.
Η σημασία της ευρωπαϊκής παρουσίας στη ναυτιλία είναι επίσης καθοριστική, καθώς οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες κατέχουν περίπου το 35% της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας στόλου σε όλους τους τομείς. Η Ευρώπη συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κλάδου, ιδίως με τις συνεχείς επενδύσεις και την καινοτομία στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων.
Η τελευταία δεκαετία, ωστόσο, έχει φέρει μια σταδιακή μετατόπιση της ναυπηγικής δραστηριότητας προς την Άπω Ανατολή, με τη Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να κατέχουν συνολικά το 94% της παγκόσμιας ναυπηγικής δραστηριότητας.
Ο Χάρης Αντωνίου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Neptune Leasing και εξειδικευμένος αναλυτής της ναυτιλίας, σημειώνει: “Η Κίνα, ειδικότερα, έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη, κατασκευάζοντας πάνω από το μισό των εμπορικών πλοίων του κόσμου σε όρους ολικής χωρητικότητας το 2023. Ταυτόχρονα, η Νότια Κορέα είναι ηγέτιδα στην αγορά πλοίων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ιδιαίτερα στα LNG carriers, με το 70% των παραγγελιών να προέρχονται από εκεί.”
Οι δυναμικές αυτές εξελίξεις, ωστόσο, δεν σημαίνουν την εξαφάνιση της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία παραμένει κρίσιμη για την παγκόσμια ναυτιλία, παρά τα μικρότερα μερίδιά της. Ο Χάρης Αντωνίου επισημαίνει ότι “αν και τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ναυπηγεία κατέχουν σήμερα μικρότερα μερίδια στην παγκόσμια ναυπηγική αγορά, η ανάγκη για συνεργασία και κοινούς στόχους καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Η διεθνής ναυτιλία, με την παγκόσμια διάσταση που έχει αποκτήσει, απαιτεί κοινές δράσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.”
Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης του κλάδου, η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία σημειώνει σημαντική πρόοδο, κυρίως χάρη στις επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του στόλου και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η αξία της παγκόσμιας ναυπηγικής αγοράς το 2024 εκτιμάται σε περίπου 150,42 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να φτάσει τα 203,76 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,43% από το 2025.
«Σε αυτό το νέο τοπίο, η συνεργασία μεταξύ των ναυπηγικών και ναυτιλιακών δυνάμεων παγκοσμίως φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι κοινές στόχοι της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της ενίσχυσης της ναυτιλιακής ασφαλείας. Η επόμενη δεκαετία προμηνύει εξελίξεις και προκλήσεις, που θα απαιτήσουν την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και τη στρατηγική στόχευση για την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου και αποδοτικού παγκόσμιου ναυτιλιακού τομέα» υπογραμμίζει ο Χάρης Αντωνίου.
Διαβάστε ακόμη
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές περιμένουν διακαώς τα κέρδη των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης (γράφημα)
Υδρογονάνθρακες: Η τριπλή έρευνα της Chevron σε Κρήτη – Πελοπόννησο ανοίγει τον δρόμο για εξελίξεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα