search icon

Ναυτιλία

Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη: Επιστημονικό συνέδριο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης

Το ετήσιο συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου και επιστημόνων, ύστερα και από τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την διενέργεια της ιστορικής ναυμαχίας που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας

Επιστημονικό συνέδριο για την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας – Αρχαία Ελληνική Ναυτοσύνη» διοργάνωσε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το ετήσιο συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου και επιστημόνων, ύστερα και από τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την διενέργεια της ιστορικής ναυμαχίας που άλλαξε το ρου της παγκόσμιας ιστορίας.

Στο εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, την Προέδρο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου, τον Αντιπρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Αλεξανδράτο, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας Αντιναύαρχο (εα) Π.Ν Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν και τέλος τον Πρόεδρο του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης Κωνσταντίνο Λούλη.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην σημασία της Ναυμαχίας και στην επιτυχία της έκβασης της, όπου αποτέλεσε μία ιστορική στιγμή ομοψυχίας, ενάντια σε κάθε αναλογική λογική στην οποία οι αριθμοί είναι αυτοί που υπερτερούν.

«Μας διδάσκει ότι για ακόμη μία φορά, όταν είμαστε ενωμένοι γίνεται εφικτό το φαινομενικά ακατόρθωτο. Με τη νίκη αυτή των Ελλήνων έναντι των Περσών οριοθετήθηκαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά Σύνορα. Χωρίς την αντίσταση των Ελλήνων ίσως δεν ακολουθούσε αυτή η μετέπειτα χρυσή εποχή ανάπτυξης του πολιτισμού και των Δημοκρατικών θεσμών οι οποίοι αποτελούν θεμελιώδες αρχές των σημερινών δημοκρατικών πολιτισμών», τόνισε ο ΥΝΑ.

Ο Ιστορικός – Ερευνητής Χάρης Τζάλας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια πειραματικής αρχαιολογίας της Τριήρης Ολυμπιάς με πολλά επιστημονικά στοιχεία.

Η συγγραφέας – ερευνήτρια ναυτικής ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, ανέφερε τον ρόλο των πεζοναυτών κατά τον εμβολισμό της Τριήρους.

Ακολούθως ο ιστορικός Στέφανος Σκαρμίντζος, με τον Διονύσιο Σάκη Βαρδίκο του οπλιτικού εκπαιδευτικού αγήματος «Λεωνίδας» αναβίωσαν την ιστορική αναπαράσταση. Το πολυπληθές ακροατήριο ενθουσιάστηκε βλέποντας μπροστά του τους μαχητές με την πανοπλία τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και τέως Πρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης , ο Βουλευτής Α’ Πειραιά Νικόλαος Μανωλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ιδρύματος και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του IMO στην Ελλάδα Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης όπου με μεγάλη χαρά φιλοξένησε το επιστημονικό συνέδριο στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνοαμερικάνικου Ομίλου Onex Πάνος Ξενοκώστας όπου έλαβε και τιμητική διάκριση από τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την πολύτιμη προσφορά του στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Παραβρέθηκαν από τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Α’ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Νικόλαος Ισάκογλου, ο Β΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Ζαφείριος Ροκίδης Κλαδάρχης ΚΕΕΠ και Διευθυντές του Γ’ Κλάδου Λ.Σ. Επίσης παρέστη οι πρώην Αρχηγοί Λιμενικού Σώματος, τέως Δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας, ο γενικός διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ) Μιχάλης Σαρλής, μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ναυτιλίας Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, το Προεδρείο του Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας και πολλοί άλλοι κατάφεραν να παρευρεθούν στο επιστημονικό συνέδριο.

Το Μουσείο

Το Πέραμα της ναυτιλίας έχει την τύχη να φιλοξενεί στους κόλπους του ένα από τα μεγαλύτερα και αξιόλογα ναυτικά μουσεία της χώρας. Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης ιδρύθηκε το 1992, από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για την θάλασσα και την ελληνική ναυτοσύνη, έχοντας βασικό σκοπό την συλλογή, συντήρηση, φύλαξη και έκθεση πάσης φύσεως κειμηλίων και λοιπών αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Από τους ιδρυτές του Μουσείου ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου, Ποταμιάνου και Κωνσταντακόπουλου, όπου μάλιστα ο αείμνηστος Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος του Μουσείου. Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος Γενικός Γραμματέας σήμερα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στα εκθέματα του Μουσείου Ξεχωριστή θέση κατέχει η Αθηναϊκή Τριήρης, «Αθηνά», η οποία είναι σε κλίμακα (1 προς 3) όπου κατασκευάστηκε από το Μουσείο με Έλληνες καραβομαραγκούς σε συνεργασία με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται σχετική Επιστημονική Ημερίδα.

Εκτός από τις συλλογές του και την σπουδαία βιβλιοθήκη του, το Μουσείο έχει ερευνητική αλλά και εκδοτική δραστηριότητα, σε θέματα ναυτικής παράδοσης, με αποτέλεσμα ένα πλήθος επιστημονικών μελετών να έχουν δημοσιευτεί, μέσω εκδόσεων ή ειδικών διαλέξεων που διοργανώνει το Μουσείο με άλλους φορείς.

Το Μουσείο όμως δεν μένει κλεισμένο στους φιλόξενους χώρους του.

Βγαίνει και έξω από αυτούς. Πηγαίνει εκεί όπου κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν, να δουν και να θαυμάσουν την ελληνική ναυτική παράδοση και δεν μπορούν ή δεν την ξέρουν. Έτσι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης είχε την τύχη να πάρει μέρος, με τα εκθέματά του, σε δεκάδες διεθνείς εκθέσεις (όπως στις Η.Π.Α., Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α.) αλλά και ελληνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του μουσείου έχουν πραγματοποιηθεί κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα (θεατρικές παραστάσεις, διεθνή συνέδρια, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας, Απονομή Βραβείων «Καββαδία», Εκδηλώσεις για την Ολυμπιάδα του 2004, Δεξιώσεις των Υπουργών Ναυτιλίας προς τιμή των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στις Διεθνείς Εκθέσεις των Ποσειδωνίων κ.α.).

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης εμπλουτίζεται συνεχώς. Προσπαθεί να κάνει όλο και πιο προσιτό στο καθένα την ναυτική μας ιστορία, την τόσο πλούσια σε προσφορά και αξία με σκοπό κάθε Έλληνας και Ελληνόπουλο να μείνει πιστό στις ελληνικές παραδόσεις, με σεβασμό στην ναυτική παράδοση που τον μεγάλωσε και τον ανέθρεψε μέσα στους αιώνες. Το μουσείο άλλωστε έχει φιλοξενήσει στους χώρους του εκατοντάδες ομάδες παιδιών, φοιτητών, ατόμων που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης από ουσίες, ΑΜΕΑ και άλλους επισκέπτες αλλά και προσωπικότητες.

Exit mobile version