Τον κώδωνα του κινδύνου για ανυπολόγιστες και εν δυνάμει μόνιμες αρνητικές συνέπειες για την Εθνική Οικονομία κρούει η Διεθνής Ναυτική Ένωση εξαιτίας των δύο 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών. Η σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να βρεθεί η χρυσή τομή, απέβη άκαρπη.
Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney αναμένεται να ξανά κληθεί άμεσα η Ένωση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πιθανολογείται ότι αυτή την φορά θα είναι προεδρεύων ο ίδιος ο υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η Διεθνής Ναυτική Ένωση μετά την άκαρπη συνάντηση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Αναφερόμενοι (1) στο από 22ης Δεκεμβρίου 2022 Δελτίο Τύπου (64 | 2022) της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών, με θέμα την εξαγγελία δύο συνεχόμενων επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών από 00:01 της Τρίτης 27ης Δεκεμβρίου 2022 και (2) στη σημερινή μη επίτευξη συμφωνίας εργασιακής ειρήνης κατά την διάρκεια της συναντήσεως που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για ανυπολόγιστες και εν δυνάμει μόνιμες αρνητικές συνέπειες για την Εθνική Οικονομία μας.
Όπως έχουμε -κατ’ επανάληψη και προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές- επισημάνει η ατραπός της μη εύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης και κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων -κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων- είναι ηλίου φαεινότερον πως θα προκαλέσει άμεσες αφόρητες πιέσεις στην εθνική εφοδιαστική αλυσίδα και συνθήκες ασφυξίας στους Έλληνες Εξαγωγείς & Εισαγωγείς, στην εγχώρια αγορά και κατ’ επέκτασιν στην Οικονομία της Χώρας μας.
Συγκεκριμένα, τα καταπλέοντα πλοία -αδυνατώντας να εξυπηρετηθούν στους εμπορικούς λιμένες της Χώρας μας- αναμένεται να κηρύξουν πέρας ταξιδιού και να προωθήσουν τα χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, που προορίζονται για την Ελληνική επικράτεια, σε λιμένες γειτονικών χωρών, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις και δημιουργώντας σημαντικά επιπρόσθετα έξοδα, έως την τελική παράδοση στους Έλληνες εισαγωγείς-παραλήπτες, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε ανατιμήσεις βασικών αγαθών.
Αντιστοίχως, θα πληγεί η εθνική εξαγωγική δραστηριότητα, δεδομένου ότι τα εκατοντάδες έμφορτα με ευπαθή – εποχικά προϊόντα εμπορευματοκιβώτια εν αναμονή άμεσης φόρτωσης/εξαγωγής θα εγκλωβιστούν, με προφανείς καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες εξαγωγείς και το εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας.
Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω την συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, σε μία -επί της αρχής- συμφωνία άμεσης εργασιακής ειρήνης, προς αποφυγή φαινομένων ελλείψεων και ανατιμήσεων αγαθών, σε αυτήν την εξόχως κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Διαβάστε ακόμη:
Νέα άνοδος για το πετρέλαιο – Μειωμένες κατά 20% οι ρωσικές εξαγωγές
Στεγαστικά δάνεια: Με κυμαινόμενο επιτόκιο πέντε στα 10 δάνεια που χορηγήθηκαν το 2022