Ο θαλάσσιος βυθός της Μεσογείου είναι η κατοικία αμέτρητων ειδών ζώων και φυτών που χρωματίζουν και μεταμορφώνουν διαρκώς την όψη ενός περιβάλλοντος γεμάτου ζωή. Ένας κόσμος πολύχρωμος. Σπόγγοι, πετρώματα, κοράλλια, θαλάσσιες κοιλάδες, γυμνοβράχια & φυτά, ψάρια μεγάλα και μικρά, θαλάσσια θηλαστικά και πόσα άλλα που όταν τα βλέπουμε μάς μαγεύουν. Ένας μεγάλος κόσμος, τόσο διαφορετικός από τον δικό μας και τόσο όμορφος.
Σε αυτό το υποθαλάσσιο μαγικό σκηνικό μάς ξεναγούν δύο αδέλφια, από τον Αμάρυνθο της Εύβοιας, η Αγγελική Πάφρα και ο Δημήτρης Πάφρας μέσω του βιβλίου που έγραψαν με τίτλο «Ο κόσμος της Θάλασσας».
«Στόχος του βιβλίου αυτού είναι ο αναγνώστης να γνωρίσει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, ασκίδια, δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου με πραγματικές εικόνες. Υπάρχουν περισσότερες από 500 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση» επισημαίνει η Αγγελική Πάφρα: « Ακόμη θα ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τον πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών. Το βιβλίο θα αποτελέσει απαραίτητο βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου, για την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής. Και όπως έχει πει Αντρέ Ζιντ, 1869-1951, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1947 «ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή».
Ο Δημήτρης Πάφρας αναφέρει: «Στις αρχικές σελίδες το βιβλίο περιέχει ωκεανογραφικά στοιχεία, κάνει μια εισαγωγή στην μεσόγειος θάλασσα, περιέχει έναν οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ( ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος)και παρουσιάζονται και τα ξενικά είδη.
Ακόμη σε κάθε είδος υπάρχουν τα γενικά χαρακτηριστικά και αναφέρονται ακόμη αν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο».
Όσο για την κατάσταση την οποία βρίσκεται η Μεσόγειος τα δύο αδέλφια δηλώνουν:
«Η Μεσόγειος είναι από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα θάλασσες παγκοσμίως και φιλοξενεί περίπου 12% των θαλάσσιων ειδών του κόσμου. Η κατάσταση της Μεσογείου είναι άκρως ανησυχητική καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό ιχθυοαποθεμάτων είναι υπεραλιευμένα, η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται 20% πιο γρήγορα και η θαλάσσια βιοποικιλότητα μειώνεται ραγδαία».
Το 2016 πέρασε η Αγγελική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και με διαφορά ενός χρόνου το 2017 εισήλθε ο αδερφός της Δημήτρης. Η αγάπη για την θάλασσα προέρχεται από μικρή ηλικία αφού ο πατέρας Νίκος Πάφρας και ο πάππους ήταν ναυτικοί και μύησαν τα δύο αδέλφια στην θάλασσα. Η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωνε συνεχώς κατά την διάρκεια των σπουδών τους και για αυτό ήθελαν να εντρυφήσουν ακόμα περισσότερο. Στην συνέχεια η ασχολία τους με την κατάδυση, ελεύθερή και αυτόνομη, τούς έκαναν να αγαπήσουνε αυτό τον μαγικό κόσμο και να θέλουν να τον παρουσιάσουν.
Πάφρας Δημήτριος: Γεννήθηκε το 1999 μεγάλωσε στην Αμάρυνθο, που είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας. Κατά την διάρκεια των παιδικών του χρονών ασχολούταν με το υποβρύχιο ψάρεμα μαζί με τον πατέρα του, όπου του γεννήθηκε η αγάπη και το πάθος για την θάλασσα. Αργότερα πήρε την πρώτη υποβρύχια κάμερα και άρχισε να φωτογραφίζει και να παρατηρεί την θαλάσσια ζωή. Το 2017 πέρασε στην σχολή Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση όπου σήμερα κατέχει τον τίτλο Master Scuba Diver. Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει την έρευνα της Προπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας για τη λήψη του πτυχίου του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER).
Η Αγγελική Πάφρα γεννήθηκε το 1998. Το ενδιαφέρον μου για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Το 2021 αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER). Αυτό το διάστημα έχει αρχίσει το μεταπτυχιακό «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Διαβάστε περισσότερα
ΗΠΑ: Το ζεύγος Μπάιντεν δήλωσε εισοδήματα 600.000 δολ. για το 2021
Κίεβο: Θα παραδώσει σύντομα το ερωτηματολόγιο για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ (pics)
Νέο πακέτο στήριξης ενάντια στην ακρίβεια – Όλα τα μέτρα που εξετάζονται