search icon

Ναυτιλία

Αγγελική Φράγκου: «Διαχειρίσιμη η κατάσταση στη ναυτιλία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις»

Τι δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime στο συνέδριο του Economist - «Αυτό που συμβαίνει κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα, λειτουργεί σωρευτικά», υποστήριξε ο Τζέρι Καλογηράτος

Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στη ναυτιλία, με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners L.P., σε ομιλία της στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist «The World Ahead 2024: Athens Gala Dinner».

H Αγγελική Φράγκου είπε ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου το μεταφέρει η ναυτιλία, καθώς είναι είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος, ενώ ανέφερε ότι οι τιμές ανεβαίνουν όταν δεν υπάρχει επάρκεια και μεταφορικά μέσα.

Τόνισε ακόμη ότι ο πόλεμος και οι φυσικές καταστροφές είναι oι βασικοί λόγοι που οι τιμές αυξάνονται, ενώ αναφερόμενη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις χαρακτήρισε διαχειρίσιμες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε στον τρίτο χειμώνα που περνούμε και καταφέραμε με αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη μεταφορά πολλών εμπορευμάτων, καθώς η Ευρώπη εξαρτιόταν κατά 55% από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία», δήλωσε η ίδια.

Επίσης, είπε ότι η ναυτιλία με τρόπο αποτελεσματικό διαχειρίστηκε και επίλυσε το πρόβλημα, αξιοποιώντας χρηματοοικονομικούς πόρους, «χτίζοντας» μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και project επαναεροποίησης το 2024. Τόνισε δε ότι το 2024 θα υπάρχει 34% μεγαλύτερη δυναμικότητα εισαγωγής lng σε σχέση με το 2021.

Εξάλλου επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει με το πετρέλαιο και τα σιτηρά, ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από τους Χούθι, χαρακτήρισε και αυτό το πρόβλημα ως επιλύσιμο, που σημαίνει δέκα μέρες αύξηση του ταξιδιού και κατά 30% της απόστασης για ένα πλοίο, λόγω του διάπλου του γύρω από την Αφρική.

Σε επίπεδο τονομιλίων, είπε ότι αυτό είναι περίπου αυξημένο κατά 5%, δημιουργώντας ένα πρόβλημα πληθωριστικής πίεσης, αλλά και αυτό διαχειρίσιμο. Τόνισε ότι το 10% του συνόλου των εμπορευμάτων περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ και περίπου 24.000 πλοία τη διαπλέουν ετησίως. Χαρακτήρισε ως πιο σοβαρό αυτό που βιώσαμε μετά την πανδημία, όταν η ανάγκη για μεταφορά προϊόντων αυξήθηκε ραγδαία και δεν υπήρχε δυνατότητα μεγαλύτερης χωρητικότητας στα πλοία.

Τζέρι Καλογηράτος: Η ναυτιλία δεν έχει ξαναβιώσει τόσο μεγάλη πρόκληση

Από την πλευρά του, ο Τζέρι Καλογηράτος, διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners, είπε ότι η ναυτιλία συνιστά ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας εμπορικής τάξης και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει ξαναβιώσει τόσο μεγάλη πρόκληση, όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, με τα όσα συμβαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βαλτική, αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα. Αναφέρθηκε επίσης στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που προκαλούνται στις διελεύσεις των πλοίων από το κανάλι του Παναμά, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Είπε ότι πλέον οι εξαγωγές και εισαγωγές lpg και lng που θα περνούσαν μέσω του Σουέζ, αναγκάζονται να πραγματοποιούν τον διάπλου γύρω από την Αφρική. Μίλησε για περίπου 400 πλοία εμπορευματοκιβωτίων που έχουν περάσει έως τώρα από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ενώ αναφερόμενος στις αυξήσεις των ναύλων, είπε ότι αυτές ανέβηκαν κατά 250% για τα φορτία για μία διαδρομή από την Ασία στο Ρότερνταμ.

Αναφερόμενος στη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί καν να φανταστεί τι μπορεί να προκύψει αν συμβεί ακόμα μία σύγκρουση. Τόνισε εξάλλου, ότι αυτό που συμβαίνει κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα, λειτουργεί σωρευτικά, δηλαδή αφαιρείται δυναμικότητα από τους ωκεανούς, και όσες λιγότερες είναι οι θαλάσσιες οδοί για τα πλοία, τόσο μικρότερη χωρητικότητα είναι διαθέσιμη με αύξηση των ναύλων και των ναυλώσεων.

Μίλησε επίσης για άνοδο των ασφαλίστρων στη ναυτιλία από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι η ναυτιλία χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικών και υπερεθνικών φορέων. Είπε πως όσο πιο γρήγορα έχουμε πιο εύκολες μεταφορές, τόσο το καλύτερο, ακόμα και αν αυτό γίνει με στρατιωτική υποστήριξη. Εκτίμησε πάντως, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι κάτι που θα επιλυθεί εύκολα.

Διαβάστε ακόμη

Φαφαλιός: Να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση και να επιτραπούν περισσότερα ιδιωτικά ιδρύματα

Τσούνης: «Η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

Γερμανία: Σημαντική πτώση στις εξαγωγές προς ΗΠΑ και Κίνα τον Δεκέμβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version