Η ναυτιλία καταφέρνει να προσαρμόζεται στις μεταβολές που σημειώνονται με βάση τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners Αγγελική Φράγκου, αναφερόμενη στον αντίκτυπο των προκλήσεων που εκτείνονται από τη γεωπολιτική ρευστότητα μέχρι την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές στη διάρκεια του Economist Impact Dinner που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η Αγγελική Φράγκου μίλησε για νέες δυνατότητες μεταφοράς και αποθήκευσης LNG, τονίζοντας ότι μέσω έργων επαναεροποίησης η ικανότητα εισαγωγής LNG το 2024 θα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με το 2021. Διαχειρίσιμες χαρακτήρισε τις επιπτώσεις από τις επιπλοκές που σημειώνονται στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, παρότι συνεπάγονται κατά 30% μεγαλύτερα ταξίδια των πλοίων, με διαδρομές γύρω από την Αφρική.
Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι ακόμη εδώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τη σκοπιά της ναυτιλίας. «Όσο θα βελτιώνονται, τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες, είμαστε ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο», σημείωσε η κ. Φράγκου.
«Είμαστε στον τρίτο χειμώνα που περνούμε και καταφέραμε με αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη μεταφορά πολλών εμπορευμάτων, καθώς η Ευρώπη εξαρτιόταν κατά 55% από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία», δήλωσε η Ελληνίδας εφοπλίστρια.
Επίσης, είπε ότι η ναυτιλία με τρόπο αποτελεσματικό διαχειρίστηκε και επίλυσε το πρόβλημα, αξιοποιώντας χρηματοοικονομικούς πόρους, «χτίζοντας» μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και project επαναεροποίησης το 2024. Τόνισε δε ότι το 2024 θα υπάρχει 34% μεγαλύτερη δυναμικότητα εισαγωγής lng σε σχέση με το 2021.
Εξάλλου επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει με το πετρέλαιο και τα σιτηρά ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από τους Χούθι, χαρακτήρισε και αυτό το πρόβλημα ως επιλύσιμο, που σημαίνει δέκα μέρες αύξηση του ταξιδιού και κατά 30% της απόστασης για ένα πλοίο, λόγω του διάπλου του γύρω από την Αφρική.
Σε επίπεδο τονομιλίων, είπε ότι αυτό είναι περίπου αυξημένο κατά 5%, δημιουργώντας ένα πρόβλημα πληθωριστικής πίεσης, αλλά και αυτό διαχειρίσιμο. Τόνισε ότι το 10% του συνόλου των εμπορευμάτων περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ και περίπου 24.000 πλοία τη διαπλέουν ετησίως. Χαρακτήρισε ως πιο σοβαρό αυτό που βιώσαμε μετά την πανδημία, όταν η ανάγκη για μεταφορά προϊόντων αυξήθηκε ραγδαία και δεν υπήρχε δυνατότητα μεγαλύτερης χωρητικότητας στα πλοία.
Για γεωπολιτικές εξελίξεις με επιπτώσεις που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο διεθνές εμπόριο έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners Γεράσιμος Καλογηράτος από το βήμα του ετήσιου Gala Dinner του Economist, υπογραμμίζοντας ότι αυτό φέρνει τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ιδίως σε μία περίοδο ευαίσθητη για τη διαμόρφωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, ο κ. Καλογηράτος υπογράμμισε τη συμβολή της ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση, τόσο μέσα από τη συμβολή της στη μεταφορά καυσίμων με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως το LNG αλλά προοπτικά και «πράσινων καυσίμων», αλλά και μέσα από τεχνολογικές καινοτομίες, που τώρα δοκιμάζονται στον στόχο μιας «πράσινης» ναυτιλίας.
Είπε ότι πλέον οι εξαγωγές και εισαγωγές lpg και lng που θα περνούσαν μέσω του Σουέζ, αναγκάζονται να πραγματοποιούν τον διάπλου γύρω από την Αφρική. Μίλησε για περίπου 400 πλοία εμπορευματοκιβωτίων που έχουν περάσει έως τώρα από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ενώ αναφερόμενος στις αυξήσεις των ναύλων, τόνισε ότι αυτές ανέβηκαν κατά 250% για τα φορτία για μία διαδρομή από την Ασία στο Ρότερνταμ.
Αναφερόμενος στη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί καν να φανταστεί τι μπορεί να προκύψει αν συμβεί ακόμα μία σύγκρουση. Τόνισε εξάλλου, ότι αυτό που συμβαίνει κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα, λειτουργεί σωρευτικά, δηλαδή αφαιρείται δυναμικότητα από τους ωκεανούς, και όσες λιγότερες είναι οι θαλάσσιες οδοί για τα πλοία, τόσο μικρότερη χωρητικότητα είναι διαθέσιμη με αύξηση των ναύλων και των ναυλώσεων.
Μίλησε επίσης για άνοδο των ασφαλίστρων στη ναυτιλία από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας ότι η ναυτιλία χρειάζεται την υποστήριξη των εθνικών και υπερεθνικών φορέων. Είπε πως όσο πιο γρήγορα έχουμε πιο εύκολες μεταφορές, τόσο το καλύτερο, ακόμα και αν αυτό γίνει με στρατιωτική υποστήριξη. Εκτίμησε πάντως, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι κάτι που θα επιλυθεί εύκολα.
Υπερήφανος για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τζ. Τσούνης, κάτι που επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη. Αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ και τη συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια για ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στις αμερικανικές επενδύσεις που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Ο κ. Τσούνης μίλησε για την ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πλαίσιο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην ΝΑ Ευρώπη. Έδωσε έμφαση στις έννοιες της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών και τον ρόλο της εκπαίδευσης σε αυτό το πλαίσιο. Μίλησε ακόμα για την ανάγκη της Ελλάδας να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα των μεταναστών και προσφύγων. Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη σημασία της δημοκρατίας, μιας αξίας που ενώνει Ελλάδα και ΗΠΑ.
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα πηγή καλών ειδήσεων
Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η γεωπολιτική αστάθεια έχει εξελιχθεί σε «κανονικότητα», η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε μια από τις λίγες πηγές καλών ειδήσεων, επεσήμανε στο ετήσιο GalaDinner του Economist o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, φέρνοντας ως παραδείγματα την επίτευξη του τρίτου υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό και την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης. Ο υπουργός τόνισε ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των αγορών και ότι οι φιλο-αναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης δημιούργησαν πλούτο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα. Περαιτέρω αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ του 2024, καθώς και επιπλέον 8 μονάδες μείωση του δημόσιου χρέους.
Δίχως δημοσιονομική σοβαρότητα δεν πάμε πουθενά, αυτό είναι ένα μάθημα της προηγούμενης δεκαετίας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Μίλησε για αύξηση των επενδύσεων 15% το 2024, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές και να προσφέρουν ποιοτικότερες θέσεις εργασίας. Περαιτέρω αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποεπένδυση του κράτους από το τραπεζικό σύστημα, την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου. Όσον αφορά το τελευταίο, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν «μικρές ΔΕΗ», για επιχειρηματική ευελιξία και καταπολέμηση κακών πρακτικών. Μίλησε επίσης για την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, για μέτρα στήριξης της οικογένειας και αύξηση 20% των δαπανών για τα νοσοκομεία στον προϋπολογισμό του 2024. Η Ελλάδα σημείωσε την απόλυτη ανατροπή και αναδείχθηκε σε ευχάριστη έκπληξη στην Ευρώπη, σημείωσε κλείνοντας ο υπουργός.
Υπάρχει βελτίωση της οικονομίας, σε όρους αύξησης του ΑΕΠ, μείωσης της ανεργίας, αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, τόνισε ο καθηγητής και πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, προσθέτοντας ότι εκτός από τη βελτίωση υπάρχει και η αναδιάρθρωση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης της οικονομίας, όπως επίσης στον σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και την καινοτομία εκ μέρους των επιχειρήσεων. Μίλησε για έλλειψη ταλέντου και ανάγκη η οικονομία να επενδύσει σε πόρους που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά της. Τέλος, ο κ. Αξαρλόγλου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην έννοια της συμπεριληπτικής ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη
Η Big Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο – Αποκαλυπτήρια για το στρατηγικό πλάνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ