«Απόψε τιμούμε όχι μόνο τη ναυτική μας παράδοση, αλλά και όλους τους ανθρώπους που την κρατούν ζωντανή. Αυτούς που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις των ωκεανών. Με γενναιότητα και αυταπάρνηση». Τα λόγια ανήκουν στον Κωστή Φραγκούλη, πρόεδρο του Propeller Club Port of Piraeus ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση για την απονομή των βραβείων AMVER στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα πληρώματα τους που κάθε χρόνιο σώζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που κινδύνεψαν στις θάλασσες του κόσμου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Propeller Club Port of Piraeus, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπληρώνει 31 χρόνια.

Το σύστημα AMVER (Automated Mutual-Assistance Vessel Rescue) παρακολουθεί τις πορείες των πλοίων, εντοπίζει πιθανά προβλήματα και ενημερώνει άλλα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή να προσεγγίσουν και να παράσχουν βοήθεια.

Χθες, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου βραβεύτηκαν 216 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν εκείνες που τιμώνται για τη μακροχρόνια αφοσίωσή τους, αλλά και εννέα εταιρείες με το ειδικό Rescue Award, γιατί πραγματοποίησαν 297 διασώσεις συνανθρώπων μας το 2024.

Πρόκειται για τα πληρώματα των πλοίων:

– M/V SMEW (ένα άτομο ανοιχτά της Μαρτινίκας) και M/V SEAHOPE (έξι άτομα ανοιχτά της Μαρτινίκας) της Navarone S.A.

-M/V QUEEN ALESIA (47 άτομα νότια της Κρήτης) της Alma Shipmanagement & Trading

-M/V STRANGE ATTRACTOR ( 15 άτομα στον Ινδικό Ωκεανό), M/V STAR HARIS (ένα άτομο νοτιοανατολικά του Ινδικού Ωκεανού) και M/V STAR OMICRON δύο άτομα και έναν σκύλο ανοιχτά του Cape Verde. Και τα τρία αυτά πλοία ανήκουν στην STAR BULK.

-Μ/V INGENUITY ( δύο άτομα κοντά στην Macapa Bay της Βραζιλίας) της SEA PIONEER SHIPPIING

-M/T AVAX (69 άτομα) και M/V Hyundai Privilege (ένα άτομο στο Long Reef Headland έξω από το Σίδνεϋ) και τα δύο πλοία της CAPITAL Ship Management

-M/V FIVOS (18 άτομα) της ATHEMAR Maritime

-M/V WARRIOR (69 άτομα) της ENTERPRISES Shipping & Trading

-M/V REGINA (54 άτομα κοντά στη Λας Πάλμας) της BRIGHT Navigation και

-M/V GEORGIA S (12 άτομα στη Μεσόγειο) της SEAGATE Navigation.

Κωστής Κόντες, Περικλής Δρακογιαννόπουλος και Γιάννης Δρακογιαννόπουλος της Costamare με τον συντάκτη του Newmoney, Μηνά Τσαμόπουλο

Βραβεύτηκαν οι 10 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στο σύστημα διάσωσης AMVER:

  • TMS Group of Companies με 110 πλοία
  • Angelicoussis Group of Companies με 98
  • Capital Ship Management με 86
  • Technomar Shipping Incorporated με 82
  • V.Ships Greece με 81
  • Laskaridis Shipping Company Limited με 69
  • Tsakos Group με 66
  • Danaos Shipping Company Limited με 64
  • Starbulk S.A. με 63
  • Thenamaris (Ships Management) Inc. με 55

Επίσης βραβεύτηκαν οι τρεις κορυφαίες σε συμμετοχές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για τη 10ετία 2015-2024:

  • Όμιλος Αγγελικούση της Μαρίας Αγγελικούση με 1.066 πλοία
  • Όμιλος TMS του Γιώργου Οικονόμου με 690 πλοία
  • Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου με 659 πλοία.

«Τιμούμε τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα πληρώματα αλλά και όλους εκείνους που εργάζονται στη στεριά για να στηρίξουν το τιτάνιο αυτό έργο. Τιμούμε και όλους εσάς που βρίσκεστε στο τιμόνι των αποφάσεων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος AMVER. Όχι μόνο για την ασφάλεια των δικών σας πλοίων, αλλά και για να βοηθήσετε συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν καθημερινά» ανέφερε ο Κωστής Φραγκούλης:

«Και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο σύνθημα για τα φετινά βραβεία AMVER από το “All for one and One for all.» ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Ένα σύνθημα που αποτυπώνει την αλληλεγγύη και τη συλλογική μας ευθύνη να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον» και προσέθεσε: «Η συμμετοχή στο πρόγραμμα AMVER είναι μια πράξη βαθιάς ανθρωπιάς. Είναι δέσμευση. Δέσμευση για αλληλεγγύη και προσφορά σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται σκληρά. Ειδικά φέτος, οι συνθήκες στη διεθνή ναυτιλία έχουν γίνει ακόμη πιο απαιτητικές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στη Συρία και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επιθέσεις από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν μετατρέψει βασικές θαλάσσιες οδούς σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Κωστής Φραγκούλης, Νίκος Τσάκος, Τζορτζ Τσούνης, Γιώργος Πατέρας

Ωστόσο, η ελληνική ναυτιλία έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όχι μόνο χάρη στον κορυφαίο της στόλο, αλλά κυρίως χάρη στους ανθρώπους της. Η ναυτοσύνη μας, το πνεύμα συνεργασίας, ευθύνης και αλληλεγγύης είναι η δύναμη που μας καθιστά παγκόσμιους ηγέτες στις θάλασσες».

Το πρόγραμμα AMVER, ξεκίνησε το 1958, και συνεχίζει να εμπνέει και να ενώνει τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Με συμμετοχή 1.830 πλοίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα αυτού του παγκόσμιου δικτύου εθελοντισμού».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους υψηλούς προσκεκλημένους:«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, που μας τιμά με την παρουσία του.

Καλωσορίζω και την Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου, Μαρίνα Χατζημανώλη, στην οποία θα παραδώσουμε και το βραβείο Propeller Maritime Person of the Year που δεν κατάφερε να παραλάβει η ίδια τον περασμένο Οκτώβριο στην Tampa της Αμερικής.

Τον Επίτιμο Πρόεδρο του Propeller Club Πειραιά, και Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, George Τσούνης.

Tην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Πατέρα, στον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Εφοπλιστών και Πρόεδρο του Propeller Club Λεμεσού, Πόλυ Χατζηωάννου και στην Πρόεδρο της WISTA International, Έλπη Πετράκη.

Κατερίνα Πρίφτη Laskaridis Shipping, Ζήνων Κλεόπας Star Bulk, Έφη Σμυρλάκη Laskaridis Shipping, και Μηνάς Τσαμόπουλος

Και βέβαια τον καπτά Παναγιώτη Τσάκο που είναι πάντα δίπλα μας, μας εμπνέει και μας στηρίζει.

Νιώθουμε απόψε ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία του Ναυάρχου Mark Fedor, εκπροσώπου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και Τελετάρχη των φετινών βραβείων που ταξίδεψε ειδικά για τις σημερινές εκδηλώσεις των AMVER από την Αμερική».

Η ιδέα για το σύστημα AMVER έγινε πραγματικότητα επίσημα στις 15 Απριλίου του 1958 με τις προσπάθειες της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων εκπροσώπων της εμπορικής ναυτιλίας. Πάνω από 7.000 ζωές έχουν σωθεί από τα πλοία που συμμετέχουν στο σύστημα AMVER από το 2000 έως σήμερα και πολλές από αυτές τις διασώσεις οφείλονται στις ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές προσπάθειες ναυτικών και σκαφών ελληνικών συμφερόντων. Περισσότερα από 11.000 διεθνή πλοία συμμετέχουν στο εν λόγω σύστημα και κατά μέσον όρο 6.300 πλοία προστίθενται στο δίκτυο AMVER κάθε μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής του AMVER Center λαμβάνει καθημερινά πάνω από 40.000 μηνύματα.

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Μεταφορά νερού με τάνκερ και αφαλατώσεις για έκτακτες συνθήκες στην Αττική μελετά η ΕΥΔΑΠ

Δύσκολος γρίφος για τους servicers ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ

Εφοδοι στα Airbnb από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα