Η τεχνογνωσία των Ελλήνων στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι αδιαμφισβήτητη. Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστος πυλώνας της ναυτιλίας. Και εκεί η νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας πρωταγωνιστεί.
Ενα κορυφαίο παράδειγμα είναι η DeepSea, η οποία ιδρύθηκε το 2017 από τους δόκτορες Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Ρομπέρτο Κούστα, με σκοπό να βελτιώσει την αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της ναυτιλίας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η διεθνής επιτυχία της με πάνω από 500 πλοία παγκοσμίως να εφαρμόζουν τις λύσεις της προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να εξαγοραστεί το 2023 από τη Nabtesco, ενισχύοντας τη θέση της στον τομέα της ναυτιλίας και της αυτοματοποίησης. Η εταιρεία χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη και προηγμένα συστήματα αυτοματισμού για τη βελτίωση της απόδοσης των πλοίων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Πριν από λίγες ημέρες συναντήσαμε στην Κύπρο την κυρία Αλκηστη Κυριακοποπούλου, Chief Business Officer της DeepSea, η οποία μίλησε στο Capital Link για τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας και τη σημασία τους στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της ασφάλειας και της βιωσιμότητας. Αδράξαμε την ευκαιρία για μια συνέντευξη που μας εισάγει στον εντυπωσιακό κόσμο της τεχνολογίας και τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με τη ναυτιλία.
– Ποιες είναι οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη ναυτιλία σήμερα;
Υπάρχουν πολλές τεχνολογικές εξελίξεις στη ναυτιλία, όπως συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, νέες βαφές χαμηλής τριβής. Ο κοινός παρονομαστής είναι η συλλογή δεδομένων με την οποία μπορούμε πλέον να μετρήσουμε με ακρίβεια την παραμικρή αλλαγή στη συμπεριφορά του πλοίου.
Η ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, με τις περισσότερες εταιρείες να προσπαθούν να εξοπλίσουν τους στόλους τους με υψίσυχνα δεδομένα, ώστε να λαμβάνουν ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πρωτοπόρες εταιρείες που ξεπερνούν τα όρια. Αξιοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και Τεχνητή Νοημοσύνη, επιτυγχάνουν ταξίδια 10% αποδοτικότερα ή και παραπάνω, βελτιώνοντας την ασφάλεια και τις εσωτερικές διαδικασίες.
– Τι είναι τα υψίσυχνα δεδομένα;
Είναι δεδομένα που συλλέγονται σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα, δηλαδή με υψηλή συχνότητα. Στη ναυτιλία αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα από τα πλοία συλλέγονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο ή με μικρές καθυστερήσεις, επιτρέποντας την άμεση παρακολούθηση και αξιολόγηση της απόδοσης του πλοίου. Αυτή η πρακτική επιτρέπει τη γρήγορη αντίδραση σε οποιεσδήποτε αλλαγές ή προβλήματα βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τη συντήρηση των πλοίων.
– Πώς μπορεί η τεχνολογία να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές;
Η επανάσταση των δεδομένων στη ναυτιλία επιτρέπει πλέον την έγκαιρη αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων, πολύ προτού αυτά εξελιχθούν σε σημαντικά ζητήματα ασφάλειας ή βλάβες. Η χρήση τέτοιας σύγχρονης τεχνολογίας σημαίνει ότι πλέον τα τεχνικά τμήματα στην ξηρά μπορούν να έχουν έγκαιρη ενημέρωση διαφόρων δεικτών, όπως η φθορά εξαρτημάτων ή ο ρυθμός επικάθησης θαλάσσιων οργανισμών στη γάστρα, προτού αυτά εξελιχθούν σε προβλήματα. Αν και τα πλοία εξακολουθούν να είναι σχετικά απομονωμένα στη θάλασσα, πλέον χάρη στη βελτιωμένη σύνδεση δεδομένων, στη βαθιά ανάλυση της συμπεριφοράς των πλοίων και τα αυτοματοποιημένα συστήματα επιτήρησης η απομακρυσμένη εικόνα που έχουμε για αυτά είναι πεντακάθαρη.
– Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών;
Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη ναυτιλία δεν αποτελεί απλώς μια τεχνική αναβάθμιση, αλλά μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου. Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά οι άνθρωποι που καλούνται να την εφαρμόσουν. Τα πληρώματα χρειάζονται εκπαίδευση, η αντίσταση στην αλλαγή είναι αναμενόμενη και, δεδομένου ότι τα πλοία λειτουργούν ως πλωτά εργοστάσια, η υλοποίηση νέων λύσεων γίνεται ακόμα πιο απαιτητική.
Επειτα, υπάρχει το ζήτημα των δεδομένων. Για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα απαιτείται ένας τεράστιος όγκος δεδομένων από πολλά πλοία, κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξη λύσεων αποκλειστικά εντός μιας ναυτιλιακής εταιρείας δεν επαρκεί. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα, αλλά για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μια διαρκής διαδικασία αυτοβελτίωσης. Η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη απλώς και μόνο επειδή κάποιος έχει την καλύτερη τεχνολογία, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να δει τη συνολική εικόνα και να έχει μια ολιστική προσέγγιση. Δεν μιλάμε για μια απλή αγορά προϊόντος, αλλά για μια συνολική επένδυση, μια πολυσύνθετη μεταμόρφωση και έναν εντελώς νέο τρόπο λειτουργίας. Δεν είναι κάτι απλό και γρήγορο, αλλά για όσους είναι αποφασισμένοι τα μακροπρόθεσμα οφέλη σε αποδοτικότητα, μείωση εκπομπών και ανταγωνιστικότητα αξίζουν απόλυτα την προσπάθεια.
– Ερχεται η εποχή της ανάπτυξης αυτόνομων πλοίων και πώς θα επηρεάσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία;
Η ανάπτυξη των αυτόνομων πλοίων προχωρά με δύο τρόπους. Εταιρείες όπως η Wallenius Wilhelmsen με την ιδέα του Oceanbird ακολουθούν μια προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω», σχεδιάζοντας εξ ολοκλήρου αυτόνομα πλοία. Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική, όμως η πλήρης αυτονομία παραμένει ακόμη μακρινό σενάριο για τη ναυτιλία.
Η άλλη προσέγγιση είναι πιο άμεση: αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα βήμα προς βήμα. Μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα πλήρως αυτόνομα πλοία, οι εταιρείες εφαρμόζουν έξυπνους αυτοματισμούς για να λύσουν τα σημερινά προβλήματα. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το HyperPilot της DeepSea, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα και με ακρίβεια την ταχύτητα του πλοίου, αξιοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βοηθώντας τις ναυτιλιακές να εξοικονομήσουν κόστος. Το πρόβλημα που επιλύει το HyperPilot είναι ότι εξαλείφει την ανακρίβεια του ανθρώπινου παράγοντα. Ο χρόνος των χειριστών και η εμπειρία τους μπορεί να αξιοποιηθούν ουσιαστικότερα σε πιο σύνθετες εργασίες. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη θετικό αντίκτυπο, αποδεικνύοντας πως η αυτοματοποίηση βελτιώνει τη ναυτιλία από σήμερα κιόλας.
– Ας περάσουμε στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας. Πώς μπορούν οι ναυτιλιακές εταιρείες να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μέσω της τεχνολογίας;
Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος είναι η βελτιστοποίηση του ταξιδιού μέσω της τεχνολογίας: με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης τα πλοία μπορούν πλέον να προσαρμόζουν δυναμικά την πορεία, την ταχύτητα και τις ρυθμίσεις των μηχανών σε πραγματικό χρόνο. Ετσι γίνονται αποδοτικότερα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους χάραξης πορείας. Είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, με ελάχιστη επένδυση σε νέο εξοπλισμό ή υποδομές. Σε κάποιες περιπτώσεις η εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου μπορεί να ανέλθει σε διψήφιο ποσοστό.
Το θετικό είναι ότι μαζί με τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων, βελτιώνεται επίσης ο δείκτης CII (που χρησιμοποιείται για να μετρήσει την ένταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα μεταφορικού έργου σε πλοίo), μειώνονται οι μονάδες EU ETS (ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών) και εξοικονομείται σημαντικό ποσό καυσίμων. Με τη νομοθεσία να γίνεται όλο και αυστηρότερη και τις τιμές των καυσίμων να παραμένουν ασταθείς, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ένα βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο ρόλος της DeepSea
– Πώς η DeepSea επηρεάζει την πρόοδο της ναυτιλίας με τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει;
Η DeepSea φέρνει την επανάσταση στη ναυτιλία. Μέσω της μοντελοποίησης της συμπεριφοράς των πλοίων, κάνει πλέον τη συμπεριφορά τους πιο κατανοητή και προβλέψιμη με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η τεχνολογία αποτελεί τη βάση των εργαλείων μας για τη βελτιστοποίηση απόδοσης και πορείας παρέχοντας στις ναυτιλιακές εταιρείες ακριβείς πληροφορίες για τη συμπεριφορά του πλοίου και την κατανάλωση καυσίμου. Με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και προηγμένες αναλύσεις βοηθάμε τους χειριστές να λαμβάνουν πιο έξυπνες αποφάσεις μειώνοντας τα κόστη και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα.
Το πιο πρόσφατο εργαλείο μας, το HyperPilot, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αυτονομία. Πρόκειται για ένα σύστημα που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του πλοίου αξιοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών. Είναι η πρώτη μας κίνηση προς την αυτονομία και ακολουθεί τη φιλοσοφία μας: να δημιουργούμε λύσεις για τις καθημερινές πρακτικές ανάγκες των πελατών μας – όχι απλώς θεωρητικά μοντέλα. Πιστεύουμε στην ανάπτυξη αυτοματοποιημένων εργαλείων που επιλύουν άμεσα, πραγματικά προβλήματα.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η DeepSea στην υλοποίηση καινοτομιών στον τομέα της ναυτιλίας;
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η αντίσταση στην αλλαγή. Παραδοσιακά οι ναυτιλιακές υιοθετούν με αργούς ρυθμούς νέες τεχνολογίες. Το να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να αποδείξουμε με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα την αξία των λύσεών μας είναι κρίσιμο, ειδικά σε έναν κλάδο -που δικαιολογημένα- είναι επιφυλακτικός απέναντι στο ρίσκο.
Αλλη πρόκληση είναι η διαχείριση δεδομένων. Συχνά τα δεδομένα των πλοίων, λόγω του περιβάλλοντος λειτουργίας, είναι κατακερματισμένα, ασυνεπή ή ελλιπή. Για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα εργαλεία βελτιστοποίησης με Τεχνητή Νοημοσύνη που χρησιμοποιούμε, πρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τις ναυτιλιακές, ώστε να διασφαλίζουμε ότι τα δεδομένα που λαμβάνουν είναι ακριβή και αξιοποιήσιμα.
Τέλος, αν και η αυτοματοποίηση θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, οι ναυτιλιακές θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση των πληρωμάτων τους στις νέες τεχνολογίες. Η πρόκληση δεν είναι μόνο η καινοτομία, αλλά και η ισορροπία μεταξύ τεχνολογικής εξέλιξης και ανθρώπινου παράγοντα, ώστε ο κλάδος να είναι έτοιμος για τη μετάβαση σε αυτόνομα συστήματα.
– Ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις που βλέπει η DeepSea στην τεχνολογία και τη ναυτιλία και πώς σκοπεύει να προσαρμοστεί σε αυτές;
Η προσέγγιση της DeepSea αναφορικά με τις νέες τεχνολογικές τάσεις στη ναυτιλία βασίζεται στην ευελιξία, στην προσαρμοστικότητα και τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθώς νέα συστήματα, συσκευές και τεχνολογίες συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα μοντέλα μας μπορούν να προσαρμόζονται απρόσκοπτα σε κάθε νέα εξέλιξη.
Εδώ ακριβώς έρχονται στο προσκήνιο η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Digital Twins διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο. Μας επιτρέπουν να ενσωματώνουμε νέα δεδομένα, να τελειοποιούμε τα μοντέλα μας και να βελτιώνουμε διαρκώς την απόδοση των πλοίων, ανεξάρτητα από τον τύπο ή τη διαμόρφωσή τους.
Ωστόσο, δεν περιοριζόμαστε στη βελτιστοποίηση μεμονωμένων πλοίων. Αντλούμε πολύτιμες γνώσεις από κάθε πλοίο με το οποίο συνεργαζόμαστε ώστε να ενισχύουμε την απόδοση ολόκληρου του δικτύου. Είτε πρόκειται για ένα κοινού τύπου πλοίο είτε για ένα πιο εξειδικευμένο σκάφος, η γνώση αυτή διαχέεται σε όλο τον κλάδο, καθιστώντας τη βελτιστοποίηση διαρκώς πιο έξυπνη και αποτελεσματική.
Παραμένουμε πλήρως ανεξάρτητοι από συγκεκριμένες τεχνολογίες – τα νευρωνικά μας δίκτυα μαθαίνουν από κάθε νέο δεδομένο ενσωματώνοντας κάθε εξέλιξη για να διασφαλίσουν συνεχή και συνολική βελτίωση.
– Μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά πώς ξεκίνησε η ιδέα και έγινε επιχείρηση και τι υπηρεσίες προσφέρει η DeepSea;
Η DeepSea ιδρύθηκε το 2017 από τους δόκτορες Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Ρομπέρτο Κούστα, οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια πρόκληση: τη βελτίωση της προβλεψιμότητας της κατανάλωσης καυσίμου στα πλοία.
Αναζητώντας λύση αναγνώρισαν τη δύναμη της ανερχόμενης Τεχνητής Νοημοσύνης και τη δυνατότητά της να φέρει επανάσταση στον κλάδο της ναυτιλίας. Ετσι, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα καινοτόμο προϊόν που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλοντας σε μια πιο βιώσιμη ναυτιλία.
Η εταιρεία που δημιούργησαν άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και να καινοτομεί αξιοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε με εξειδικευμένους επαγγελματίες στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ναυτιλίας και του σχεδιασμού προϊόντων. Μέσω της δημιουργίας προηγμένων πλατφορμών βελτιστοποίησης απόδοσης και πορείας συνέβαλε καθοριστικά σε μια πιο βιώσιμη και αποδοτική ναυτιλία.
Ετσι, η εταιρεία μας άρχισε να συνεργάζεται με κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες με στόχο να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου. Σε συνέχεια αυτού, κορυφαίοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και funds, όπως η Ireon Ventures, πίστεψαν στην προσπάθειά μας και επένδυσαν σε εμάς. Το 2022 κλείσαμε μια μεγάλη συμφωνία με τη Wallenius Wilhelmsen, που αξιοποιεί το σύστημά μας σε ολόκληρο τον στόλο της, άνω των 100 πλοίων. Το 2023 μας εξαγόρασε η Nabtesco, παγκόσμια ηγέτις στους αυτοματισμούς. Μαζί έχουμε θέσει έναν πολύ υψηλό στόχο: τη δημιουργία του αυτόνομου πλοίου. Επιπρόσθετα, η DeepSea έγινε η πρώτη εταιρεία που έλαβε έγκριση πιστοποίησης από την DNV για το σύστημα που ελέγχει αυτόματα τις ταχύτητες ενός πλοίου.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 500 πλοία παγκοσμίως, ανεξαρτήτως τύπου (δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία, πλοία υγροποιημένου αερίου, πλοία μεταφοράς κοντέινερ και RoRo) εφαρμόζουν ήδη τις λύσεις της DeepSea.
Διαβάστε ακόμη
BlackRock: Aυτές είναι οι επενδυτικές της προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η μεταβλητότητα των αγορών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα