“Η Ελλάδα είναι η παλλόμενη καρδιά της μετάβασης της ναυτιλίας στην πράσινη ενέργεια. Είναι σαφές ότι εάν θέλουμε η βιομηχανία μας να επιτύχει του στόχους βιωσιμότητας η κινητήρια δύναμη θα είναι η Ελληνική Ναυτιλία». Με τα λόγια αυτά ο Βασίλης Κρουστάλλης, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του αμερικανικού νηογνώμονα ABS, υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση όλου του φάσματος δραστηριότητας ενός εκ των κορυφαίων οργανισμών στη ναυτιλιακή βιομηχανία παγκοσμίως.
«Ο ΑΒS είναι υπερήφανος που αποτελεί βασικό και μεγάλο συνεργάτη της ελληνικής Ναυτιλίας και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μία νέα, πιο βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία.»
Όπως επεσήμανε η αμερικανική κλάση, ο ABS έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες σημαντικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κινγκ, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Δανία με ισχυρές δεύτερες θέσεις στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κορέα και την Ιταλία και προσέθεσε: «Όσον αφορά τις ναυπηγήσεις, είμαστε υπ’ αριθμόν ένα στην Κίνα και την Κορέα στις δύο μεγαλύτερες χώρες στην κατασκευή πλοίων». Όπως επεσήμανε , ο ABS έχει σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη και σταθερή απόδοση γεγονός που του επέτρεψε να αυξήσει τον στόλο του σε 280 εκατομμύρια τόνους gt και να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στην πρώτη θέση στο παγκόσμιο μερίδιο παραγγελιών. Είμαστε η μεγαλύτερη κλάση παγκοσμίως στις νέες παραγγελίες.»
Ο Βασίλης Κρουστάλλης επεσήμανε ότι «μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές διαδραματίζουμε καθοριστικό ρόλο στην μετάβαση του κλάδου στην πράσινη ενέργεια. Ο ABS και η ελληνική ναυτιλία αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή την τεχνολογία, τα πλοία, τις στρατηγικές και το δρόμο που τελικά οδηγεί στο net zero. Eίναι μία συναρπαστική στιγμή.»
Ο ABS έχει αναπτύξει προηγμένες μεθοδολογίες ανάλυσης και πληροφοριών που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων και την τεχνολογική εξέλιξη των πλοίων τόσο στο marine όσο και στο offshore. «Έχουμε επίσης ενισχύσει την καθοδήγησή μας για τους πλοιοκτήτες που πλοηγούνται στο ρυθμιστικό τοπίο με νέα εργαλεία και διορατικότητα καθώς και υποστήριξη σε αυτό που αποκαλούμε carbon economics και τις δυναμικές επιπτώσεις του στις λειτουργίες του στόλου» υπογράμμισε ο Βασίλης Κρουστάλλης: «Συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές στις ψηφιακές τεχνολογίες για να προωθήσουμε την ασφάλεια και την λειτουργική αριστεία σε συνδυασμό με τις φιλοδοξίες της βιομηχανίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και βιωσιμότητα. Βοηθήσαμε επίσης στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο νέων carbon και hydrogen value chains όπως αποκαλούνται και νέων υφιστάμενων εναλλακτικών καυσίμων και εισαγάγαμε νέα εργαλεία και στρατηγικές για την απαλλαγή του στόλου από τις εκπομπές άνθρακα.
Για τα εναλλακτικά καύσιμα επεσήμανε:
«Αναλύοντας την πρόοδο του κλάδου στη μετάβαση της καθαρής ενέργειας στη θάλασσα, επικεντρωθήκαμε στην έρευνα που κάναμε, στην ανατομία τριών αλυσίδων αξίας που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο καθώς πλησιάζουμε στο 2050. Άνθρακας, αμμωνία και υδρογόνο. Αναπτύσσουμε επίσης τεχνολογίες στον ηλεκτρισμό , τη δέσμευση άνθρακα (carbon caprure) και περαιτέρω εξετάζουμε τις δυσκολίες για την πυρηνική ενέργεια με την υποστήριξη του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ”.
Τον λόγο πήρε ο Ηλίας Καρυαμπάς Διευθυντής, Regional Business Development στον ABS, στο γραφείο της Ελλάδας: «Ο ABS είναι ο μεγαλύτερος νηογνώμονας στην Ελλάδα με παρουσία που μετράει πάνω από 70 χρόνια , από την εποχή των πλοίων Liberty. Σε αυτό το διάστημα έχουμε παραδώσει έναν τεράστιο αριθμό από σημαντικά projects για πολλούς έλληνες πλοιοκτήτες. Το γραφείο μας στην Αθήνα παρουσίασε όσο αφορά το στελεχιακό του δυναμικό αύξηση 50% τα τελευταία τρία χρόνια αριθμώντας 135 εργαζόμενους με προοπτική ο αριθμός αυτός κατά 20% την επόμενη χρονιά. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 25 διαφορετικά τμήματα.»
Αναφερόμενος στην ελληνική ναυτιλία τόνισε: «Η Ελληνική Ναυτιλία έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να επανεφεύρει τον εαυτό της ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις διαρκείς προκλήσεις και αυτό είναι που έχει κρατήσει τον κλάδο μας στην πρώτη γραμμή. Έχει μεταμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε νέα πεδία. Έχουμε διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές μας πέρα από τους παραδοσιακούς στόλους δεξαμενόπλοιων και φορτηγών πλοίων. Η ελληνική ναυτιλία παραμένει σήμερα ισχυρή σε αυτού στους τομείς αλλά έχει αναπτυχθεί για να περιλαμβάνει και άλλους όπως τα πλοία LNG και LPG καθώς και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με πολύ υψηλά στάνταρτ.
Ο ABS επενδύει συνεχώς για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες και οι δυνατότητές μας συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Ως αποτέλεσμα αυτού η Αθήνα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του Global Engineering, Regulatory, Servey και Sustainability».
Παρουσίαση των δραστηριοτήτων του τομέα που είναι επικεφαλής έκαναν οι Χρήστος Λεοντόπουλο, Vice President, Global Ship Systems Center Corporate Technology, Σταμάτης Φαρδέλος Vice President Regulatory Affairs και ο Παντελής Σκινίτης Director Global Sustainabilty. Tο παρών έδωσε ερχόμενος από το Λονδίνο Gareth Lewis Director of External Relations.
Διαβάστε ακόμη
Στο τοπ 10 στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς η Ελλάδα μετά την πανδημία (πίνακας)
Πλειστηριασμοί: Σε νέα χέρια από ξενοδοχεία και luxury villas μέχρι ζαχαροπλαστεία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ