Ο ζωτικός ρόλος των συνεργειών στον κόσμο της ναυτιλίας και η συμμετοχή των γυναικών στη θαλάσσια βιομηχανία ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια του 22ου Navigator 2023 – The Shipping Decision Makers Forum που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση συγκέντρωσε συνολικά 500 στελέχη από όλο το φάσμα του ναυτιλιακού πλέγματος για να συζητήσουν και να πλοηγηθούν στη συνεχώς εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το θέμα #NavigateTheChange.
Η Δανάη Μπεζαντάκου, CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι, εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών, περιβαλλοντικών και πολιτικών αλλαγών, η NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS δεσμεύεται να συμβάλει στο κάλεσμα ενότητας των Decision Makers, που αφορά όχι μόνο την προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, αλλά και την ενεργή διαμόρφωσή της. Υπογράμμισε επίσης την πίστη στη δύναμη της συνέργειας που τροφοδοτεί τις προσπάθειες για την υπέρβαση των εμποδίων και τη συμβολή στην ανθεκτικότητα του κλάδου, καθώς και τη σημασία της ενδυνάμωσης και της εκπαίδευσης της νεολαίας.
Το φόρουμ ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον καπετάνιο Δημήτρη Μπεζαντάκο, Πρόεδρο της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, δίνοντας τον τόνο για μια ημέρα γεμάτη εποικοδομητικές συζητήσεις. Ο καπετάν Δημήτρης υπογράμμισε τον ζωτικό ρόλο των συνεργειών στον κόσμο της ναυτιλίας, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή των ναυτικών ως ραχοκοκαλιά του κλάδου- ακόμη και εν μέσω των προκλήσεων της COVID, αναγνώρισε την ανθεκτικότητά τους, τονίζοντας πώς η ναυτιλία επέμεινε, χάρη στην αμέριστη υποστήριξή τους. Ο Πρόεδρος της NAVIGATOR υπογράμμισε την τύχη να έχει κανείς έναν Πρέσβη όπως ο H.E. George J. Tsunis, αναγνωρίζοντας τη συνεπή διατήρηση της ελληνικής ναυτιλίας στο προσκήνιο. Εξήρε την με σεβασμό συνδρομή τους προς τη χώρα μας, παρουσιάζοντάς την ως φάρο δημοκρατίας, ειρήνης και προόδου στις απρόβλεπτες συνθήκες της γειτονιάς μας.
Ο Διευθυντής Ναυτιλίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Πλοίαρχος Ανδρέας Σπανός, εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία του, περιγράφοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες για τον ναυτιλιακό τομέα- υπογραμμίζοντας τη βιωσιμότητα και την ευημερία του κλάδου, η ομιλία έθεσε τις βάσεις για εστιασμένες συζητήσεις ευθυγραμμισμένες με το στρατηγικό όραμα του Υπουργείου.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο H.E. George J. Tσούνης, Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, τόνισε τη διαρκή εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για συνεργασία και μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε διάφορους τομείς, οραματιζόμενος έναν κόσμο συνεργειών, ενσωμάτωσης και ποικιλομορφίας, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική ανάπτυξη προκύπτει από την ενότητα και τη σύγκλιση διαφορετικών προοπτικών.
Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Ιδρυτής του Tsakos Group, συγκίνησε και ταυτόχρονα ενέπνευσε το κοινό αναφερόμενος στον κομβικό ρόλο των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τη συνεργασία πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ των δύο φύλων και αναγνώρισε τα επιτεύγματα των γυναικών καπετάνιων, θεωρώντας την παρουσία τους ως την πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής στη θάλασσα. Επιπλέον, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη συμμετοχής περισσότερων νέων ανθρώπων στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ο Αλέξανδρος Χατζηπατέρας, Managing Director – Dorian LPG σημείωσε ότι οι τεχνολογίες όπως η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να ενισχύσουν τη διαχείριση κινδύνων και να δημιουργήσουν αξία σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού για την αξιοποίησή τους παραμένει εμπόδιο.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ρόκκος Chairman & CEO – TST International SA υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς κατάρτισης για τη μετάβαση των πληρωμάτων σε νέους ρόλους. Όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι συμμετέχοντες στο πάνελ είδαν τα βιοκαύσιμα και τη δέσμευση άνθρακα ως πολλά υποσχόμενες αλλά δαπανηρές επιλογές για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές ρύπων. Είπαν ότι η δίκαιη κατανομή του κόστους και η εξισορρόπηση της βιωσιμότητας με την οικονομική βιωσιμότητα παραμένουν βασικές προκλήσεις.
Κοιτάζοντας 5-10 χρόνια μπροστά, ο Louis Dreyfus Chairman of Louis Dreyfus Armateurs and President of the Maritime Committee of the French-Hellenic Chamber of Commerce & Industry υπογράμμισε τις συναρπαστικές δυνατότητες της “έξυπνης ναυτιλίας” και των νέων δραστηριοτήτων που επιτρέπει η τεχνολογία, αν και προειδοποίησε ότι η δημόσια εικόνα του κλάδου θα μπορούσε να τον καταστήσει στόχο των ρυθμιστικών αρχών αν δεν προσαρμοστεί. Συνολικά, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η υιοθέτηση της καινοτομίας και της διαφάνειας θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η κυβερνοασφάλεια και οι παγκόσμιες κρίσεις υγείας. Ο συντονιστής επανέλαβε την κοινή άποψη ότι “οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά ο διάλογος μας δίνει εικόνα για την πλοήγηση στην αλλαγή”.
Διεθνείς οργανισμοί , όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA), το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (CCIFG) συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον θα χαρακτηρίζεται από πειραματισμούς και διλήμματα, καθώς θα πλοηγούνται στο εξελισσόμενο τοπίο της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Διαβάστε ακόμη:
Από Δεκέμβριο «ρέει χρήμα» €2,3 δισ. με μέτρα ανακούφισης
Γκάγκικ Απκαριάν: Πώς και γιατί αποκτήσαμε τη Frigoglass – Θεαματική η ανάκαμψη της Ελλάδας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ