search icon

Ευρώπη

Ζeitenwende: Τι αλλάζει για τη μεταναστευτική πολιτική στη Γερμανία

Κάτι δείχνει να αλλάζει και στη Γερμανία στη μεταναστευτική πολιτική μετά τις νέες δηλώσεις Σολτς και Φέζερ για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης

Μια τάση για αλλαγή πλεύσης προς μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στις παράτυπες εισόδους στη χώρα διαβλέπουν πολλά γερμανικά μέσα και αναλυτές καθώς έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες και στη Γερμανία στη δημόσια συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική.

Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών στη Νυρεμβέργη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων» που φτάνουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία και τάχθηκε υπέρ της πιθανής λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τόνισε ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι «θεμελιώδες» και ότι η Γερμανία δεσμεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, ωστόσο όσοι φτάνουν στη χώρα αλλά δεν μπορούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα προστασίας ή έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν.

Προμηνύουν όλα αυτά μια «Zeitenwende», μια στροφή δηλαδή στη γερμανική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου με κλειστά σύνορα και μια «Γερμανία-φρούριο»;

«Αποφασιστικής σημασίας η συνεργασία με την Τουρκία»

O καγκελάριος Σολτς στη Νυρεμβέργη  Εικόνα: Dwi Anoraganingrum/Panama Pictures/picture alliance

Την ίδια ώρα και η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε εκτενή συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων της ομοσπονδιακής αστυνομίας στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, όπου καταγράφονται πολλές νέες αφίξεις -κυρίως σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία. Μάλιστα οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να διεξάγονται σε συστηματική βάση.

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνει ότι «αποφασιστικής σημασίας» παραμένει και η συνεργασία με την Τουρκία, γιατί μέσω αυτής διέρχονται οι παλιές μεταναστευτικές ροές από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Κάνει λόγο μάλιστα για ανάγκη «επικαιροποίησης» της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία του 2016. «Για την ώρα η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν λειτουργεί επαρκώς» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Exit mobile version