Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ιθύνων νους της δημοσιονομικής πολιτικής του Βερολίνου, προτεργάτης του περίφημου “black zero budget” (όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται στη Γερμανία ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός) και υπέρμαχος της μη ανάληψη νέου χρέους, ζήτησε την επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται από την αλλαγή του κλίματος και την ψηφιοποίηση.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters o Σόιμπλε μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Βερολίνο δήλωσε ότι 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η πολιτική και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το καθήκον της αναπροσαρμογής της οικονομίας ενόψει της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης. Όπως είπε η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβάσει τρεις διαφορετικές όψεις της βιωσιμότητας – την οικονομική, την κοινωνική και την οικολογική.
“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβουμε το ρίσκο να σκεφτούμε νέα πράγματα πέρα από το “status quo”, δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που επικαλείται το Reuters .
“Θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι και θαρραλέοι – χωρίς να το παρακάνουμε”, δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνδυάζει με μετριοπάθεια την οικολογική με την οικονομική βιωσιμότητα.
Η κυβέρνηση της Μέρκελ κατάφερε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να προσθέσει νέο χρέος από το 2014 χάρη σε έναν ασυνήθιστα μακροχρόνιο κύκλο ανάπτυξης, στην υψηλή ρευστότητα, στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και στο σχέδιο αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αλλά το κόστος δανεισμού της Γερμανίας βυθίζεται σχεδόν καθημερινά σε νέα χαμηλά επίπεδα και η οικονομία της ψύχεται καθώς η εξωτερική ζήτηση εξασθενεί. Οι προσκλήσεις για την παροχή πρόσθετων δημοσιονομικών κινήτρων με τη λειτουργία ενός μικρού ελλείμματος αυξάνονται όλο και πιο δυνατά.
Ο επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανικής ένωσης BDI, όπως μεταδίδει το Reuters κάλεσε νωρίτερα σήμερα το Βερολίνο για να επανεξετάσει τις δημοσιονομικές του προτεραιότητες, λέγοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της μη ανάληψης νέου χρέους λόγω του μηδενικού κόστους δανεισμού και των τεράστιων επενδυτικών αναγκών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει νέο χρέος μέχρι το 0,35% της οικονομικής παραγωγής. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Ανάλογα το επιτρεπόμενο χρέος θα ανέλθει σε 8,4 δισ. ευρώ το 2021 και 9,7 δισ. ευρώ το 2022.
Ο ίδιος ο Σόιμπλε κάλεσε τους πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο του συνταγματικά κατοχυρωμένου κανόνα για το χρέος, υπονοώντας ότι η πολιτική μηδενικού χρέους δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως ιερό κείμενο.
“Τα παγκόσμια προβλήματα … μπορούν να λυθούν μόνο αν επενδύσουμε περισσότερο σε άλλες χώρες. Αυτό απαιτεί ιδέες για νέες προσεγγίσεις που θα καταστήσουν εφικτές τις επενδύσεις εντός του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής του χρεωστικού μας φρένου », δήλωσε ο Σόιμπλε.
Σημειώνεται ότι οι υπάλλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχαν αποχαιρετίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο ντυμένοι στα μαύρα και σχηματίζοντας ένα μαύρο κύκλο, δηλαδή το «μαύρο μηδέν»