search icon

Ευρώπη

Weidman: Η ΕΚΤ χρειάζεται διεξοδικές συζητήσεις για την πολιτική της

Η απάντηση στη σημερινή ομιλία Ντράγκι στην Αθήνα ήρθε από την Αυστρία όπου μίλησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας ζητώντας διεξοδικές συζητήσεις για τις πολιτικές της ΕΚΤ και επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ρήγμα στους κόλπους της τράπεζας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται διεξοδικές συζητήσεις μεταξύ των μελών της για βασικές αποφάσεις της, προκειμένου να αποφύγει τις παγίδες, όπως το να δώσει την εντύπωση ότι χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank).

Όπως μεταδίδει το Reuters o Jens Weidmann ήταν ένα από τα μέλη του 25 μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, οι οποίοι, τον περασμένο μήνα, εξέφρασαν αντιρρήσεις στην απόφαση να επανεκκινήσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που στόχευσε στην ενίσχυση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Σήμερα επαναβεβαίωσε την αντίθεσή του στην χαλάρωση των όρων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που θα επιτρέψουν στην η ΕΚΤ να αγοράσει ακόμα μεγαλύτερο δημόσιο χρέος.

“Το γεγονός ότι σημαντικά μέτρα όπως οι αγορές κρατικών ομολόγων οδηγούν σε έντονες συζητήσεις είναι όχι μόνο φυσιολογικό, αλλά και επιτακτικό, κατά την άποψή μου”, δήλωσε ο Weidmann σε εκδήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Η πρωτοφανής αντίδραση κατά της ανανέωσης του QE μόλις εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος από την ΕΚΤ είχε ως αποτέλεσμα διοικητές κεντρικών να δημοσιοποιήσουν την αντίθεσή τους σε απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ κάτι εντελώς ασυνήθιστο στα χρονικά της τράπεζας. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την παραίτηση της γερμανίδας Sabine Lautenschlaeger από την ΕΚΤ που περιλαμβάνονταν στην ομάδα των «γερακιών».

Ο Weidmann εξέφρασε τη λύπη του για την παραίτηση της Lautenschlaeger, λέγοντας ότι η φωνή της είχε εμπλουτίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

“Η ποικιλομορφία των απόψεων και των προοπτικών ήταν πάντα η δύναμη αυτού του σώματος, όχι μια αδυναμία”, δήλωσε ο Weidmann.

O Weidmann υποστηρίζει τους αυτοεπιβαλλόμενους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα σύμφωνα με το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας με τον φραγμό ότι δεν πρέπει να κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του χρέους μιας χώρας.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα για απεριόριστο χρόνο, έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει του λίγο κάτω από το 2%.

“Ελπίζω ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τώρα δεν θα οδηγήσουν στην αμφισβήτηση αυτών των περιορισμών”, δήλωσε ο Weidmann.

“Ιδιαίτερα σε μια νομισματική ένωση με δημοσιονομική αυτονομία για τα κράτη μέλη, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής δεν θα θολώσει”.

Exit mobile version