Σε περίπου 70.000 υπολογίζονται οι συμμετέχοντες στο Web Summit φέτος στη Λισαβόνα. Καλύτερα κι απ’ ό,τι προ πανδημίας. Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και μπροστά από το εκθεσιακό κέντρο. Ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια στη Λισαβόνα είναι υπερπλήρη. Η έκθεση σχετικά με το διαδίκτυο διαρκεί από την Τρίτη έως την Παρασκευή.
Περισσότεροι από 900 ομιλητές, 2.000 νεοφυείς εταιρείες, πάνω από 1.000 επενδυτές. Το «Web Summit 2022 είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για άλλη μια φορά. Ο χώρος για τους εκθέτες έχει επεκταθεί κατά 60%», λέει ο Πάντι Κόσγκρεϊβ, ο διοργανωτής του διεθνούς συνεδρίου, σε συνέντευξη στην DW.
Τα κρυπτονομίσματα στο επίκεντρο
Υπόσχεται εκπληκτικά πράγματα για τη βραδιά των εγκαινίων την Τρίτη. «Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορούμε να κατονομάσουμε ακόμη τους ομιλητές. Αλλά είναι σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο», τονίζει.
Ανάμεσά τους φυσικά και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Δήμαρχος Κάρλος Μοέντας. Και στους δυο αρέσει να εμφανίζονται ως θαυμαστές του διαδικτύου στο Web Summit.
Η λίστα των θεμάτων είναι σχεδόν ατελείωτη, ωστόσο το φετινό Web Summit δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τον διοργανωτή τράβηξαν την προσοχή με αρνητικά δημοσιεύματα.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πολλά χρήματα, ορισμένοι από τους υπεύθυνους απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση. Πρέπει να τεθούν σκληρά ερωτήματα», λέει.
Η προβληματική παγκόσμια οικονομία ρίχνει επίσης τη σκιά της στο Web Summit. Ο Πάντι Κόσγκρεϊβ αναφέρεται στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στον οποίο εμπλέκεται και η Ευρώπη καθώς και στο ζήτημα της ενέργειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση στη χώρα είναι επίσης στο επίκεντρο της διοργάνωσης.
«Και φυσικά έχουμε επίσης σημαντικούς ανθρώπους από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση» συμπληρώνει ενώ η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στο Web Summit.
Διαβάστε περισσότερα στην DW