search icon

Ευρώπη

Βρυξέλλες: Άκαρπη και πάλι η Σύνοδος των ΥΠΕΝ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο (upd)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί λύση όχι με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία, άφησε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ - Γιόζεφ Σίκελα: «Εκκρεμεί μόνο το ύψος της τιμής που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό» - Ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για συμφωνία στο πλαφόν φυσικού αερίου

Χωρίς οριστική συμφωνία έληξε η σημερινή σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των χωρών – μελών της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Όπως ανέφερε ο ένας από αυτούς, οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για το θέμα στην ήδη προγραμματισμένη σύνοδο της επόμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί λύση όχι με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου, όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα.

Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Μέχρι σήμερα, οι πολύμηνες αντεγκλήσεις και διαπραγματεύσεις δεν έχουν επιτρέψει στην ΕΕ να βγει από το αδιέξοδο, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν και κατά πόσον το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

Χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα επισημαίνουν ότι το όριο είναι απαραίτητο, για να προστατευτούν οι οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Από την άλλη, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα το μέτρο αυτό να μειώσει την προσφορά στην Ευρώπη.

Νωρίτερα, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να είναι οι πλέον δύσκολες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. «Βλέπω μεγάλη προθυμία να βρεθεί ένας δρόμος για συμφωνία μεταξύ των υπουργών Ενέργειας και να μην αφήσουν τη λήψη απόφασης σε κάποιον άλλον», δήλωσε. «Φυσικά, όμως, όλοι οι υπουργοί όντως έχουν τα όριά τους και οι προσδοκίες τους διαφέρουν».

Παράλληλα, ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε: «Μάλλον ούτε ένα κράτος – μέλος δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση που συζητάμε», περιγράφοντας το ζήτημα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ως έναν από τους πιο περίπλοκους και δύσκολους φακέλους που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Σίκελα: «Βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας»

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σίκελα, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, όμως απομένει ακόμη να καταλήξουν στο επίπεδο της ανώτατης τιμής.

«Θα υπάρχει μόνο ένα ανοιχτό θέμα προς συζήτηση τη Δευτέρα και αυτό είναι η τιμή που θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό», είπε ο Σίκελα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Πιστεύω ότι έχουμε σχεδόν φτάσει (σ.σ. σε συμφωνία), αλλά τώρα θα πρέπει να δείξουμε ότι η ενότητα δεν είναι κενό γράμμα», πρόσθεσε.

Ο Σίκελα παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες φοβούνται πως το πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ κάποιοι υπουργοί αισθάνονταν ότι οι αλλαγές στο ανώτατο όριο της τιμής δεν ήταν ισορροπημένες.

Η πιο πρόσφατη πρόταση περιλαμβάνει και τρόπους για την αναστολή του πλαφόν, στην περίπτωση που δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας υπογράμμισε ακόμη ότι καμία χώρα δεν ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ώστε να διαπραγματευτούν οι ηγέτες των «27» το ύψος του πλαφόν.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Τι ζητούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ – Πώς θα συμβιβαστούν με μικρότερη αύξηση

Νέο «φρένο» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ – Επιβραδύνθηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο

Γιώργος Προκοπίου: Έχει ναυλώσει 13 LNG Carriers και δύο FSRU στους Γερμανούς

 

Exit mobile version